„Ne nevettess, mert bepisilek!”

878
inkontinencia

Attól viszont megszűnhet a jókedvünk, ha bepisiltünk. Pedig felmérések szerint a 18 éves lányok 18%-a ezt a tünetet már tapasztalta és még nem is szültek! Európai statisztikák szerint a felnőtt nők 26%-a élete hosszabb-rövidebb periódusában együtt él a „köhögés-tüsszentés-bepisilés” tünettel, amit vizeletinkontinenciának neveznek.

Mit értünk alatta?

Önkéntelen vizeletvesztést, amely alkalmatlan időben és helyen történik. A vizelettartási zavar nem betegség, hanem egy olyan tünet, ami egyéb rendellenesség, igen gyakran izomgyengeség következménye. Az orvosi irodalom ugyan „szégyenbetegség”-ként tartja számon, mert az érintettek nem vagy ritkán mernek tünetükkel szakemberhez fordulni. Ez a tünet akkor válik betegséggé, ha hosszú távra kell berendezkedni rá és az életvitelt, szociális közérzetet komolyan zavarja.

Mi lehet a probléma hátterében?

Az inkontinencia több betegség kísérőtüneteként megjelenhet. Előfordulhat nőgyógyászati, urológiai jellegű elváltozások fennállása esetén, de a leggyakoribb az, amikor csak a medencefenék (PC-izmok, gátizomzat) szerkezeti gyengeségéről, edzetlenségéről van szó.

Minden, amit tudni szeretnél a gátizomtornáról…

Milyen lehetőségeket ajánlanak az inkontinencia megszüntetésére, elviseléséhez?

Infinety hirdetés

A probléma okától, súlyosságától (és egyéb tényezőktől) függően többféle módon próbálnak a szakemberek segítséget nyújtani az érintettek számára. A lehetőségek között szerepelnek a különböző típusú műtétek is, változó eredményekkel. Bizonyos esetekben gyógyszeres kezelést javasolnak, ilyenkor a mellékhatásokkal kell számolni. Előfordul, hogy a probléma véglegesnek tűnik és csak az inkontinencia-betét (pelenka) használata mellett élhet a beteg korábbi életvitelének megfelelően, ugyanakkor ez természetesen életminőségét lényegesen megváltoztatja. Olykor átmeneti időre válhat szükségessé a betét használata, mert pl. a gátizomtorna hatására az izom megerősödik. Nemzetközi orvosszakmai ajánlások (urológus, nőgyógyász) szerint elsőként a medencefenék (gátizom) tornát érdemes választani megoldásként az esetek jelentős részében. Ez magába foglalja annak lehetőségét, hogy magunk tegyünk saját egészségünkért, természetes módon, mellékhatások, szövődmények nélkül.

Kiket érint ez a probléma?inkontinencia

Közvetlenül szülés után a nők 30 %-a válik inkontinenssé, ez az állapot sokszor rövidebb-
hosszabb idő múltán rendeződik, de kb. az anyák 10 %-a inkontinens marad. Ők ezzel a problémával együtt élve igyekeznek részt venni a mindennapi életben. Érdemes szem előtt tartaniuk, hogy ez a tünet „indikátora” a gátizom állapotának, mert a húgycső a „leggyengébb láncszem”, hüvelygyengeség, női szerveink süllyedése, szél-, széklettartási zavarok követhetik a kezdeti „banális” problémát. Jó, ha tudjuk, létezik megoldás, minden érintett – kortól, egyéb betegségektől függetlenül – képes az itt munkálkodó izmait megerősíteni, ha megfelelő szakemberhez fordul.

Mit tehetünk?

Figyelemmel az 1998-ban Monacoban készült szakmai ajánlásra, a gátizomtorna (Magyarországon a Kriston Intim Torna®) bárki számára elérhető és megelőzési céllal különösen érdemes végezni. Magam orvosként találtam ezt a módszert egyedülállóan hasznosnak a vizelettartási gondok megszüntetésében is. Tréner szakemberek – védőnők, testnevelők, mozgásoktatók, orvosok, gyógytornászok… stb. – segítik országszerte a nőket abban, hogy medencei szerveik védelmében a legoptimálisabb módon tudják végezni az intimtornát. Az ajánlott trénerek listáját célszerű megtekinteni a megfelelő szaksegítség megtalálásához, mert ezek a foglalkozások a mozgás elsajátítása mellett a helyes szokások kialakítására vonatkozóan is számos javaslatot nyújtanak. Nem szükséges együtt élni az inkontinenciával, van segítség!

fotó: Freepik 

Erről a témáról a Gyermekágy rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Orvosi tanulmányaim során azt tapasztaltam, hogy kevés figyelem irányult az emberi test intim részeinek karbantartására, betegségeinek, elváltozásainak megelőzésére, a gyógyítás természetes lehetőségeinek megismerésére. A vizelet-,szél-,széklettartási zavar, a szexuális élet területén kialakuló nehézségek nagyon gyakori problémák. Az akaratlan vizeletvesztés, belső szervi süllyedések, fájdalmas menstruáció, aranyér, székrekedés, végbélgyengeség, intim torna, gátizom torna, szexualitást érintő kérdésekben tudok segíteni.
Előző cikkMit tegyek, ha rendszertelen a ciklusom a fogamzásgátló letétele után?
Következő cikk“Vissza akarom kapni a hasamat!” – szülés utáni szétnyílt hasizom műtét

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!