A kismamák 72 százaléka tapasztal inkontinenciát

inkontinencia

A várandós anyák és a kismamák közel 72 százaléka, jellemzően a terhesség időszaka alatt és a szülést követően, de élete során legalább egyszer szembetalálja magát az inkontinencia, azaz az akarattól független vizeletvesztés tüneteivel.

Sajnálatos módon az anyukák 68 százaléka nem hallott az inkontinencia megelőzési módjairól, 34 százalékuk pedig akkor sem fordít figyelmet e kellemetlen higiénés jelenség kezelésére, amikor az már kialakult.

Az inkontinens tünetek kialakulásának esélye pedig nemcsak a szülések, de a terhességek számával arányban is növekszik és az anyukák mintegy negyede a szülést követően még évekig kénytelen együtt élni ezzel, a gyermekáldás örömét befolyásoló állapottal – derült ki az Inko Klub Egyesület által 210 fő megkérdezésével készített felmérésből.

Tabu lenne? – A női inkontinencia tünetei

A felméréssel az Inko Klub Egyesület fel szeretné hívni a várandós nők, a kismamák és az anyukák figyelmét arra, hogy az inkontinencia nem szégyen és az kellő figyelemmel és tudatossággal nemcsak kezelhető, de akár meg is előzhető.

Egy gyermek vállalása minden család számára sorsfordító pillanat, amely alapos tervezéssel és hosszú felkészüléssel jár. A nő átalakul anyává és gyermeke egészsége válik számára a legfontosabbá. Ez egy természetes, ösztönös reakció az édesanyák részéről, ugyanakkor az tapasztalható, hogy másodlagosan kezelik saját egészségügyi állapotukat. A várandós nők és az anyukák az inkontinencia kiemelt érintettjei, hiszen a hólyagműködés szülés utáni átmeneti zavarai és az alhasi izomzat elernyedése az inkontinencia kialakulásához és állandósulásához is vezethet.

„Az Inko Klub Egyesület által készített retrospektív analízis eredményei azt mutatják, hogy a várandós nők, kismamák és anyukák életük során legalább egyszer szembetalálják magukat az inkontinencia tüneteivel.” – mondta Dandé Szilvia, az Inko Klub Egyesület elnökhelyettese. „Annak ellenére, hogy Magyarországon az inkontinencia gyakorlatilag népbetegségnek tekinthető, a megkérdezettek 68 százaléka még egyáltalán nem hallott e betegség megelőzési módjairól.” – tette hozzá a szakember.

A felmérésben megkérdezett nők 45 százaléka jellemzően csak az első szülés után találja szembe magát az inkontinencia problémájával, de 26 százalékuknál már szülés előtt is jelentkezik az akaratlan vizeletcsepegés tünete. A szülést követően a megkérdezett nők 92 százaléka enyhe fokú inkontinenciát tapasztal, 7 százalékuk pedig közepesen erős vizeletvesztésről számol be.

A szülés után lévő nők, azaz kismamák 41 százaléka szerencsére gyorsan, 1-2 héttel a szülést követően elfeledheti ezt a kellemetlen egészségi állapotot, minden negyedik nő azonban még évekkel a szülés után is kénytelen együtt élni az inkontinencia tüneteivel.

Az Inko Klub Egyesület felmérésében megkérdezett anyukák 54 százaléka számolt be arról, hogy a szülést követően tüsszentés, köhögés alkalmával jelentkeztek náluk a vizeletcsepegés tünetei. Minden ötödik megkérdezettnél már egy-egy erősebb nevetés hatására is előfordult akaratlan vizeletvesztés.

„Egy nő életében nincsen boldogabb pillanat, mint gyermekének világrajövetele, amelyet minden nő örömmel és minket, férfiakat is megszégyenítő bátorsággal visz végbe.” – mondta Prof. Dr. Török Miklós, az Országos Gyógyintézeti Központ, szülészeti-nőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa. „Fontos lenne, hogy ebből a bártorságból és akaratból táplálkozva, a szülést követően a kismamák és az anyukák önmaguk egészségi állapotával is törődjenek.” – tette hozzá a Professzor.

Sajnos a felmérés során megkérdezett nők 68 százaléka nem ismeri az inkontinencia megelőzési módjait. Annak ellenére, hogy több európai tagállamban az inkontinencia megelőzése része az általános egészségügyi ismereteknek, ez Magyarországon még nem tárgya semmilyen tananyagnak.

Tippek az inkontinencia elkerülésére

Hazánkban elsősorban az a jellemző, hogy a betegek már csak akkor fordulnak orvoshoz vagy kezdik el kezelni magukat, hogy ha a betegség és a tünet kialakult. Ezt a helyzetet sajnos súlyosbítja az is, hogy az inkontinencia megelőzési és kezelési módjaival kapcsolatban a nők ismeretei hiányosak, és nincsenek tisztában a különféle kezelési módok alkalmazásával és lehetőségeivel.

Az Inko Klub Egyesület felmérésének eredményei is ezt a trendet támasztják alá, hiszen a felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek 41 százaléka intimtornával, 13 százaléka inkontinencia betétekkel, közel 2 százaléka műtéti úton kezelteti vizelet visszatartási panaszait, ugyanakkor minden harmadik nő egyáltalán nem fordul orvoshoz és semmilyen módon nem orvosolja betegségét.

Minden anya tudatosan készül a szülés pillanataira, ki segítséggel, ki anélkül. Mindenkinek jól eső érzés azonban, ha valaki támogatja ebben az időszakban, ha valakire támaszkodhat, akkor amikor segítségre van szüksége, bármilyen kérdésről is legyen szó.

Intimtornával a jobb együttlétért…

Az inkontinenciával foglalkozó szervezetek tájékoztatással igyekszenek segíteni a kismamáknak a szülés után, akik 12 százaléka igényt is tart erre és egyre több és pontosabb információt szeretne megtudni erről az állapotról. Ezért az Inko Klub Egyesület kiemelten fontosnak tartja a kismamák tájékoztatását annak érdekében, hogy állapotuk és életminőségük javítható, inkontinenciájuk pedig megfelelő kezeléssel gyógyítható legyen.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA Budakeszi Vadaspark
Következő cikkSegítség, a párom nem akar gyereket!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..