Nagy siker arathatunk a gyerekek között a kevés cukorral frissítően savanykás gyümölcsökből készült italokkal. Hozzávalók: Tutti-frutti bólé: 720 ml körte, őszibarack-és cseresznyebefőtt, 500 g alma, 1 l édeskömény tea, 7-7 dl alma- és narancslé, 2-3 üveg ásványvíz.
Borsmenta-ananász bólé: egy nagyobb ananász, 300 g zeller, 4 evőkanál borsmenta-tea, porcukor, ásványvíz.
Elkészítés
1. Tutti-frutti bólé: leszűrjük a befőtteket, a levüket egy edényben felfogjuk. A körtét és a barackot kis darabokravágva, a cseresznyét mag nélkül a bólés tálba esszük. A befőttek levében megfőzünk 500 g meghámozott, feldarabolt almát, majd ezt is hozzáadjuk a boléhoz, a befőttek levével együtt. Hozzáöntjük még az édeskömény-teát és az alma- és narancslevet. Hűtőszekrénybe tesszük, kihűlés után 2-3 l ásványvízzel öntjük fel.
2. Borsmenta-ananász bólé: Felszeleteljük az ananászt. 1/3 részét nagyobb darabokra vágjuk, a többit felaprítjuk. Ugyancsak felaprítjuk a zellert is. A felaprított nanászt és zellert gyümölcscentrifugába tesszük. A levet konyharuhán átszűrjük, majd az ananászdarabokra öntjük. 1 l vízből és a 4 evőkanál borsmentából teát főzünk. Ezt is átszűrjük a konyharuhán úgy, hogy még benne van a leszűrt gyümölcslé maradéka. Kihűlés után a teát is hozzáadjuk a boléhoz, porcukorral ízesítjük. Hosszú poharakban szolgáljuk fel, és kevés ásványvizet öntünk bele, hogy gyöngyözzön.