Jóga gyerekeknek

gyermekjoga_250.jpg

Gyermekes anyukáktól gyakran hallom, hogy a jóga szerintük nem a gyerekeknek való, nem tudnak megülni egy helyben, inkább mozgásra lenne szükségük, mint ellazulásra. A jóga a gyermekek esetében egy mozgáskultúra kialakítása egyensúllyal, harmóniával és sok vidámsággal.

A gyermekjóga a tévhitekkel ellentétben nem kicsavart testpózokról, lótuszülésben történő hosszú percekig tartó “om-ozásról”, hanem ellazulásról szól. A gyerekek nyelvére játékos formában lefordított testtartásokról szól, ahol különböző állatokat utánozva átmozgatják testrészeiket, ezzel serkentve a test és a lélek öngyógyító képességét. Igényes időtöltés, amellyel elrepül az idő és végül a sok kicsi mosolyogva meséli óra után a szülőnek, óvó néninek, hogy mi mindent tanult.

Mivel a jógaóra során a gyerekek folyamatos mozgásban vannak, így lehetőségük nyílik arra, hogy levezessék azt a rengeteg energiát, amely bennük összpontosul, és az aktív mozgás után megtanulják ellazítani magukat. Lehetőségük nyílik “kijógázni” magukból a számukra nehéz, gondot okozó helyzeteket, segít azok feldolgozásában, megoldást kínál nekik, hogy gyermekek maradhassanak, amíg csak lehet. Ezeket a technikákat elsajátítva azután otthon is bármikor, családi körben, akár közös hétvégi programként is elővehetik.

A gyermekeknek nagyon sokat számít az, ha be tudják vonni a szülőt és meg tudják osztani élményeiket. Így válik, válhat életformájává nem csak a kisgyermeknek, de adott esetben akár az egész családnak is a jóga.

A jóga segítségével a gyermekek képesek fejleszteni önmagukban minden pozitív tulajdonságukat. Önbizalmat ad, nem versengésre tanít, mégis gyermekek társaságában, csoportos foglalkozások során, pozitív környezetben tanulják meg.

A gyermekjóga kicsikre gyakorolt jótékony hatásai:

– kapcsolatba kerülnek a belső világukkal, jobban megismerik önmagukat

– nő az önbizalmuk

– segít a figyelemkoncentrációban

– megtanítja őket, hogy könnyedébben kezeljék szorongásaikat, félelmeiket

– elkezdjék megélni az érzelmeiket, kiadják magukból, ne fojtsák el azokat, legyen az pozitív, illetve negatív

– nő az erejük, állóképességük, koordinációs képességük, testük rugalmassága

– megtanulják a helyes, tudatos légzést, mely sok betegségtől óvja meg őket

– megtanulnak ellazulni

Jakab Adrienn, gyermekjóga oktató

Kapcsolódó link: www.jogafesztival.info

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkKét gyermeket vár egyszerre
Következő cikkEgyensúlyban munkában és otthon

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..