Egyensúlyban munkában és otthon

Egyensúlyban munkában és otthon

Dolgozó nőként, vállalkozó nőként a munka és a magánélet egyensúlya folyamatos kérdéssé válik. Hogyan biztosítsuk azt az állandóan változó feltételek között? Változik a munka által megkövetelt energiabefektetés a piacnak, a cég növekedésének és az aktuális projekteknek a függvényében, és változik a családi helyzet, az ott ellátandó szerepek és feladatok köre.

Ha megtaláljuk azt a valós egyensúlyi pontot a szerepeink között, amely a mi saját igényeinket, értékeinket tükrözi, akkor rengeteg energiánk szabadul fel, és sokkal elégedettebbek leszünk mindenkori élethelyzetünkben. Képessé válunk arra is, hogy a folyamatosan változó környezetben rugalmasan alakítsuk, változtassuk a feladataink és szerepeink súlypontjait. Így sikeresebbek leszünk és nagyobb harmóniába kerülünk a környezetünkkel is.

Alábbiakban összeállítottam hét kérdést. Olyan kérdéseket, amelyekből kiindulva mindenki személyesen közelebb kerülhet a saját céljához. Ezek a kérdések kiindulópontjai lehetnek egy későbbi coaching folyamatnak, de a külső szem bevonása nélkül is nagyon hasznos lehet feltenni ezeket a kérdéseket önmagunknak. Érdemes ezekre a kérdésekre írásban is válaszolni. Lehet ez akár egy olyan alkalom, amit magunkra fordítunk. Arra, hogy erősítsük, mozgósítsuk a saját belső erőforrásainkat!

1. Számomra mi az egyensúly? Mit érzek, amikor egyensúlyban vagyok?
Mi tehát az a cél, amit el akarok érni? A megfogalmazott cél ugyanis alapvetően befolyásolja a döntéseinket, a választásainkat, és azt, milyen lehetőségeket látunk meg. Fontos ránézni arra is, mennyire reális a megfogalmazott cél? Ugyanis, ha egy irreális cél lebeg a szemünk előtt, akkor örökké elégedetlenek leszünk. Például, ha kisgyermekes munkavállalóként arra vágyunk, hogy nyugodtan, harmóniában, konfliktusok és lemondások nélkül tudjuk összeegyeztetni a munkát és a magánéletet, feltehetően egy illúziót üldözünk…Azonban alakíthatjuk úgy a helyzetet, hogy olyan dolgokról kelljen lemondanunk, amit könnyebben el tudunk fogadni, mert helyette valami sokkal többet nyerünk.

Mit is értünk tehát a munka és a magánélet egyensúlya alatt? Azt a helyzetet, amikor képesek vagyunk arra, hogy teljességében éljük a munkán kívüli életünket, miközben maximálisan hozzájárulunk cégünk teljesítményéhez. Vagyis, amire fontos felfigyelni: az egyensúly nem egyenlő súlyt jelent, az egyensúly mindenkinél máshol van és egyénenként  időről-időre változó lehet a személyes és vállalati életciklus függvényében.

2. Mennyire vagyok elégedett aktuálisan életemben a munka és a magánélet egyensúlyával? Milyen egyensúlyi szinttel lennék elégedett jelen életfázisomban?
Mindkét kérdés esetében érdemes végiggondolni, hogy egy 1-től 10-ig terjedő skálán milyen értéket érzünk magunkénak!

Mivel akkor érezzük egyensúlyban magunkat, ha mind a munkánkban, mind pedig a magánéletünkben az általunk legfontosabbnak vallott értékeket élhetjük meg, érdemes rögtön végiggondolni a következő kérdést is:

3. Milyen mondások, bölcsességek, családi szabályok jutnak eszembe a női-férfi szerepekkel, a sikerrel kapcsolatban, amelyeket sokat hallottam gyermekkoromban, vagy sokat hallok jelenlegi környezetemben?
Ha elkészült a lista, gondoljuk végig, hogyan befolyásolnak minket ezek a tanult minták jelenlegi életünkben? Mennyiben érezzük ezeket most is valóban helyesnek, vagy igazából már nem értünk velük egyet, de cselekedeteinket, gondolatainkat mégis befolyásolják!

4. Mi a számomra legfontosabb 3-3 alapérték a munka és a magánélet területén? Jelenlegi életem mennyiben tükrözi a számomra legfontosabb alapértékeket?

5. Milyen szerepeket töltök be?
Milyen külső és belső elvárások tartoznak ezekhez a szerepekhez? Mennyire reálisak ezek az elvárások? Hogyan szeretném módosítani ezeket az elvárásokat annak érdekében, hogy közelebb kerüljek az általam vallott értékekhez?

A nők számára az egyensúly elérésének egyik legnagyobb akadálya a különböző szerepek összehangolásának igénye, és az energia megfelelő elosztása a szerepek között. Ahhoz, hogy a mindenkori helyzetben kellően nyitottan és rugalmasan tudjunk reagálni a változó körülményekre, fontos, hogy figyelmet fordítsunk saját magunkra, saját energiaháztartásunk egyensúlyban tartására. Ez adja az alapot ahhoz, hogy oda tudjunk figyelni saját igényeinkre, vágyainkra, és így meg tudjuk hallani a körülöttünk lévők igényeit és vágyait is.

6. Mit teszek jelenleg mentálhigiénés és fizikai egészségem megőrzése érdekében? Mit tervezek tenni a következő 6 hónapban?
Érdemes pontos tervet készíteni, mindig az időhatárok pontos megjelölésével, és le is írni ezt, így nagyobb az esélye, hogy nem csak terv és szándék marad belőle!

Hogy kinek mi az egyensúly és hol találja meg, erre nincsenek általános receptek. Az egyensúlyt mindenkinek saját, egyéni igényeihez mérten kell kialakítania. Az önismeret sokat segíthet abban, hogy valós képet alkossunk magunkról, képességeinkről, vágyainkról és lehetőségeinkről, és ezeket összehangolva meg tudjuk találni azt az utat, amit valóban sajátunkénak érzünk. És hogy honnan meríthetünk energiát arra, hogy elinduljunk az úton? Néhány kapaszkodó, ami segít abban, hogy előrébb jussunk és jól érezzük magunkat a bőrünkben:

  • Motiváció – Őszinte szembenézés azzal, miben vagy jó és mit csinálsz élvezettel! Építsd be ezeket a mindennapokba!
  • Energia egyensúlyozása – Azokra a tevékenységekre helyezz prioritást, amelyekből energiát nyersz!
  • Optimizmus – Ha magabiztos vagy abban, hogy meg tudod oldani, ez egyben azt is jelenti, hogy nem félsz szembenézni a valósággal!
  • Kapcsolati hálók – A támogatói háló magasabb pozícióhoz vezet és érzelmi biztonságot ad!
  • Mutasd meg magad! – Akik vállalják a rizikót, boldogabbak!

7. Mi az, amire szívem legmélyéből vágyok és magaménak szeretném 5 év múlva? Kivel teszem ezt össze? Mit kell tennem ennek megvalósulásáért?

Készítsünk 3-6 hónapos ciklusokra lebontott tervet, nézzük meg, mik azok a lépések, amelyek sora egyre közelebb visz minket álmunk megvalósításához!

Madai Krisztina business coach, www.businesscoach.hu | Kérdezd szakértőnket>>

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkJóga gyerekeknek
Következő cikkPalacsinta, ami gyümölcs

1 KÉRDÉS

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..