Készítsük fel az autónkat a télre!

A szervizek és gumis szakemberek egyetértenek abban, hogy a legtöbb autótulajdonos az első hó lehullása után kezdi el rendbe szedni masináját. Kellemetlen, amikor reggel munkába indulva azon aggódunk, hogy vajon el tudunk-e csúszkálni „A” pontból „B”-be a nyári gumikon, ha egyáltalán elindult az autónk. Sőt, ha egyáltalán ki tudtuk nyitni, és nem fagyott be a zár.

Legyünk rutinosak, és ne hagyjuk, hogy pár hópihe megtréfáljon minket! Ha végigmegyünk listánk minden pontján, felkészülten várhatjuk a leghidegebb évszakot.

Látogassunk el egy szervizbe, ahol ellenőriztessük le az akkumulátort. Ha nem megfelelő az akku, az autó nem fog elindulni a mínuszokban.

Csúszkálni jó, de nem négy keréken; viszont a téli gumikra nem csak a hóban van szükségünk, hanem már akkor is, ha a levegő +7°C alá csökkent, mert ekkor a nyári gumi már nem biztosít megfelelő tapadást. Azért is érdemes előbb időt áldozni a műveletre, mert minél korábban keresgélünk, annál több akciót találunk. Később, ha már „muszájból” vásárolnak az emberek, drágábban is el tudják adni a garnitúrákat. Egyre több internetes portál kecsegtet kedvezményekkel, megéri böngészni on-line is.

Mindenképpen ellenőriztetnünk kell, hogy hány fokos a fagyálló az autónkban. Ezt elvégeztethetjük szervizben, vagy akár egy benzinkúton is. A hűtőfolyadék fagyállóságát azért kell a hideg beköszöntése előtt megnézetni, mert a pénztárcánkra igen nagy veszélyt jelent a befagyott hűtő vagy motor.

Az ablaktörlő lapátok lehetőség szerint legyenek jó állapotban, mert a jeges, havas ablakot csak így tudjuk megfelelően letörölni. Az ablakmosó folyadék is legyen fagyálló!

Praktikus beszerezni jégkaparót, ha az autónkkal kint parkolunk a nap bármely szakaszában. Ez nem kerül sokba, viszont annál hasznosabb. A lejegesedett ajtózár kinyitásához, és a jegesedés megelőzéséhez fontos, szintén alacsony árú kellék a zárjégoldó. Ezt még véletlenül se felejtsük az autó utasterében, hiszen akkor pont a funkcióját nem tudja majd ellátni (szerencsére kis helyet foglal, zsebben, kistáskában könnyedén elfér). Ha hosszabb útra, netán külföldre indulunk, érdemes beszerezni hóláncot is, főleg ha úti célunk a hegyekbe vezet. További könnyedséget jelent, ha tartunk a csomagtartóban egy mosókefét, ezzel hamar meg lehet szabadítani az autót a vastagabb hórétegtől.

Utolsó tanácsunk nagyon egyszerű, mégis sokan megfeledkeznek róla. Az ablak nem feltétlenül kell, hogy párás maradjon egész utunk során: ahogy elindítottuk az autót, egyből indítsuk el a fűtést, és lehetőleg állítsuk az ablakokra.

Sárdi Barbara

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..