Kevés apuka marad otthon a szünidőben

homokozó kislány apukájával

100 apukából mindössze 4 vállal a nyári szünet idejére gyermekfelügyeletet, a kényszerű otthon maradás így leginkább a nők „kiváltsága”. Ha minden kötél szakad, felvigyázóként a nagyszülő a leggyakoribb opció, amit a táboroztatás követ, derült ki egy friss kutatásából, mely többek közt azt vizsgálta, hogy milyen kihívásokat tartogat a nyár a szülőknek.

Ki vigyázzon a gyerekre idén nyáron? – hangzott el a kérdés az évzáró környékén a szülők körében. A REGIO JÁTÉK családosok nyári szokásait vizsgáló felmérése szerint a folyamatos nyári gyermekfelügyelet megoldása szerencsére csak minden harmadik családban okoz némi fejfájást, illetve komolyabb terhet. A feladatot túlnyomó részben maguk a szülők végzik, leginkább az anyukák. 4 családból 3-ban ők vigyáznak tartósan a szünidejét töltő gyerekre, a fordított helyzet ugyanakkor igen ritka:

100 férfiből csak minden 4. vállalja az otthon tartózkodást, míg a családok közel negyedénél apa és anya igyekszik ezt arányosan elosztva megoldani.

gyaraki-davidHa nincs kire hagyni a gyereket, akkor a nagyszülő a favorit, 10 családból 9 hagyatkozik a nagymamára és nagypapára. Majd a második legnépszerűbb alternatíva a nyári tábor, ezt a szülők kétharmada veti be, hogy saját magára és/vagy munkájára is legyen ideje. A családok kétharmada maximum 1 hétig táboroztatja a gyermeket nyáron, 7 napért a többség 20-40 ezer forint közötti összeget hajlandó fizetni – tette hozzá Gyaraki Dávid, a cég marketingvezetője, aki azt is elmondta, hogy a felmérés adatai a cég saját értékesítési adatain, valamint egy frissen elvégzett online kutatáson alapulnak, melyben 1228, 14 év alatti gyermekkel rendelkező szülőt kérdeztek meg a nyári játékvásárlási, táboroztatási és üdülési szokásairól.

A napvédelem bevett szokás

A kutatásból az is kiderült, hogy hétköznap a 14 év alattiak negyede 3-5 órát, míg közel felük 5 óránál is többet tölt kint, hétvégén pedig még ennél is magasabb a napon töltött órák száma. Ennek ismeretében nem is csoda, hogy a szülők kiemelt figyelmet fordítanak a napvédelemre, többségük (36,9%) legalább naponta kétszer behívja gyermekét a napról, harmaduk egyszer, míg minden negyedik szülő akár 2-3 óránként is – mondta Gyaraki Dávid.
A sok szabadban töltött idő egyébként a nyári játékvásárlási szokásokban is megmutatkozik. A legnépszerűbb termékkategóriákat rangsoroló top 10-es lista első 6 helyezettje kültéri: a legjobban a felfújható strand- és homokozójátékok, valamint a labdák fogynak, míg rossz idő esetén a gyerekeket kreatívan lekötő játékokhoz fordulnak a családok, ekkor leggyakrabban társasok és kirakósok kerülnek a kosárba.

Okostelefon csak vészhelyzetben

A szülőket egyébként leginkább az okoseszközök használata osztja meg. A felmérés szerint egynegyedük egyáltalán nem ad tabletet vagy okostelefont 14 év alatti gyermeke kezébe, közel 40 százalékuk valamilyen szabály szerint már engedélyezi a használatot, míg szintén 40 százalék csak kritikus helyzetekben – ilyen például a nyaralás és utazásbólint rá.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkHolnap zárva lesznek a patikák is
Következő cikkErzsébet-táborok kezdődtek Balatonon és Ivón

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..