Kinesio taping kismamáknak és babáknak

Kinesio taping kismamáknak, kinesio taping babáknak

A K-active tape technika egy speciális módszer, mely Japánból indult világhódító útjára. Hatásmechanizmusa azon a felfedezésen alapul, hogy a bőr és az alatta lévő szövetek kapcsolatban vannak egymással, így közvetlenül a bőrre gyakorolt hatással a mélyebb struktúrákra is hatni tudunk.

Mi az a kinesio tape?

A technika egy speciális felépítésű, bőr textúrájú, pamut szalaggal dolgozik, melynek egyik felülete ragasztóanyaggal ellátott felület, a másik oldal pedig a speciális szálelrendezésű szövet. Semmilyen gyógyszert vagy kémiai anyagot nem tartalmaz. A szalag nyújtható, elasztikus, ami nagyon fontos, mert ezáltal képes dinamikusan, aktívan támasztani az adott részt, nem mereven rögzíteni. Ez egyénre szabott korrekciót tesz lehetővé, szemben a merev vagy általánosan kiképzett külső rögzítésekkel.

Kinesio taping babáknak

Mi az a kinesio taping technika, másnéven K-active technika?

A technika alapját az adja, hogy a szalagok a bőrön keresztül a receptorok folyamatos, több napon át tartó állandó ingerlésével a szervezet öngyógyító folyamatát erősítik. Hatására az agy specifikus ingert kap, a terület pedig gyorsabban regenerálódik a fokozottabb és gyorsabb válaszreakciók folytán.

Csecsemőkortól idős korig alkalmazható. Számos mozgásszervi probléma kezelhető taping kezeléssel. Lehet vele korrigálni, stabilizálni az ízületeket, lazítani vagy segíteni az izmok működését. Egyénre szabottan lehet vele kezelni a sportsérüléseket, tehermentesíteni a szöveteket. Tartáshibák javításában is sikerrel alkalmazható. Segítheti a testtudat fejlesztését, javítja a mikro- és nyirokkeringést.

Színes szalagok – mit jelentenek a színek?

A taping kezelés másik, érdekes, kiegészítő hatásmechanizmusát a színek adják. A szalagok különböző színekben kaphatók. Mindegyik szín meghatározott hatást fejt ki, a színek általános hatásaik révén máshogy hatnak a szövetekre. A kék például nyugtat, csökkenti a gyulladást, a rózsaszín, gyengéden vitalizál, a narancs meleget, energiát nyújt, a lila és a zöld kiegyensúlyoz és így tovább.

Bármilyen furcsának is tűnik, tényleg működik. Az évek alatt én is kitapasztaltam, melyik probléma „mit szeret”. Mely színeket szeretik a kis kezek, lábak, ha babákat ragasztok. Melyiket részesítik előnyben a várandós pocakok, a sérülések, húzódások, stb.

A tape szalag felhelyezése

A kinesio tape kezelést, egy speciális, csak orvosok, gyógytornászok, illetve gyógymasszőrök számára tartott tanfolyamon sajátíthatják el a szakemberek.
A Kinesio Tape szakszerűen, kizárólag tanfolyamot elvégzett szakember által tehető fel! A szalag felhelyezését, minden esetben tesztelés előzi meg, a ragasztás technikája pedig az elérni kívánt hatástól függ.

Kinesio taping babáknak

Kinesio taping babáknál, gyermekeknél

Tartáshibák kezelésére, kéz-, lábdeformitások korrekciójára is kitűnően alkalmazható. Sajnos a kisebb-nagyobb izomtónus zavarok, mozgásfejlődési problémák, illetve tartáshibák a babák, kisgyermekek körében elég gyakoriak, de szerencsére, szakszerű kezeléssel jól korrigálhatók. A kinesio tape kezelés, célzott tornával és hidroterápiával szerves része a mozgásfejlesztő gyermek és baba fizioterápiának. Legyen az egy torticollis (fejtartási zavar), tartáshiba, gerincferdülés, lúdtalp vagy egyéb. Én ezt a három dolgot évek óta kombinálom, mert úgy találom, hogy a terápia így a leghatékonyabb.

A taping kezelés tehát már egész pici kortól alkalmazható, de mindenképp érdemes időnként kontrollt végezni és kúraszerűen alkalmazni, ahogy a gyerekek fejlődnek. Például egy boka, illetve lábfej korrekcióra érdemes visszatérni akkor, amikor a baba járni kezd és egyre többet terheli a lábait. Ekkor érdemes ortopéd orvosi felülvizsgálat és gyógytornász felügyelete mellett folytatni a komplex fizioterápiát, ill. a tape kezelést.

Csendben szenvedő anyukák: ízületi fájdalmak kisgyermek mellett

Kinesio taping felnőtteknél

Kinesio taping kismamáknak

A mozgásszervi panaszok, pl. hátfájás, deréktáji panaszok, ízületi panaszok, sportsérülések, húzódások kezelésére, a mikrokeringés és nyirokkeringés támogatására, Trigger pont terápia kiegészítéseként is jól használható. Nem tekinthető azonban kizárólagos terápiának, nem lehet kihagyni a szakorvosi kontrollt, illetve a gyógytorna módszereit. Időnként például szükséges a gyulladás csökkentése vagy egy ízület manuálterápiás kezelése, egy izom lazítása, ízület pozícionálása, mielőtt ragasztunk.

Kinesio tape technika kismamáknál

Kismamáknál hasra, derékra felhelyezve a várandósság alatti mozgásszervi tünetekre kiváló, gyengéd és természetes kezelési módszer. Segíti a helyes testtartást, segítségével könnyebb az egyre gömbölyödő pocak „viselése”. Csökkenti az ödémát, javítja a nyirokkeringést.

Mozgásformák és terápiák a könnyű várandósságért

A kinesio tape technika tehát minden korosztálynak ajánlható kiegészítő, természetes, egyénre szabott, terápiás módszer, ha bármi mozgásszervi panaszunk van, jó eséllyel javíthat az állapotunkon!

Szakember felügyelete mellett mindenkinek, kicsiknek és nagyoknak szeretettel ajánlom! Terápiára a képre kattintva tudsz jelentkezni!
szülésfelkészítés

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Gyógytornász, Aquanatal oktató, babaúszás oktató, hidroterapeuta. A PTE Gyógytornász szakán végeztem 2003-ban. Elvégeztem a Birtlight® kismama jóga oktatói tanfolyamot. a Watsu, vízi terápiás módszerrel is, amellyel 2007-óta foglalkozom és babaúszás oktatóvá is váltam. Ezek a módszerek hatékonyabbá teszik a szülésre való felkészülést, ezért szívből ajánlom nektek! Amint láthatjátok "vízi ember vagyok", várom kérdéseiteket a következő témakörökben: szülésre felkészülés, Aquanatal, kismama jóga, szülőpozíciós jóga, babaúszás.
Előző cikkSzeretjük a kutyusokat
Következő cikkMiskolcon nyílt meg az első Család- és karrierPONT

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..