Kispöfögők – mesekönyv-sorozat a kisvasutakról

vonatos mesekönyv

Kisvonatozni mesés! – Ez volt az alapgondolata a magyarországi erdei vasutakat bemutató „Kispöfögők” mesekönyv-sorozatnak és annak első kötetének, a „Miki és a lillafüredi kisvasút” című kiadványnak. A minden oldalán színes illusztrációval ellátott kötet a szórakoztatás mellett a környék növény- és állatvilágáról, turisztikai különlegességeiről, történelméről, sőt még irodalmáról is játékos formában nyújt érdekes információkat a 4-8 éves korosztály számára.

A „kiterjesztett meseélmény” fogalmának bevezetésével a kiadó a könyvsorozathoz kapcsolódó weboldal segítségével olyan támogatást ad a szülőknek, nagyszülőknek, pedagógus szakembereknek, amely használatával a mesék mélyebben újraélhetők, továbbírhatók vagy éppen részei lehetnek az oktatói munkának.

A sorozat első kötete

A „Miki és a lillafüredi kisvasút” című mesekönyv, a sorozat első darabjaként a Lillafüredi Állami Erdei Vasút izgalmas világába vezeti be a gyermekeket. A mesék főszereplője Miki, a világ első kisvasúti hibrid mozdonya. Ezen kívül még számos kedves mozdonykarakter kel életre a könyv lapjain. A kötetet a gyermekek számára is jól érthető, látványos nyomvonaltérkép és további érdekességeket bemutató „minilexikon” is kiegészíti. A könyv az ÉSZAKERDŐ Zrt. szakmai támogatásával készült.

Lassan kihal az olvasás?

A szerzők

Csohány Domitilla
Csohány Domitilla, a mesekönyv-sorozat írója

Az olvasmányos, izgalmas, nyelvhasználatában nem mindent leegyszerűsítő, mégis a korosztály számára jól befogadható történeteket tartalmazó mesekönyv írója, Csohány Domitilla, első kötetével jelentkezik. A mesék eredeti funkciójának megőrzése mellett az író a komplexitásra is törekedett és külön figyelmet fordított arra, hogy a szülők számára is belecsempésszen érdekes, rejtett információkat a szövegekbe, az első kötetben például a verseket hívta segítségül.

Győri Zsolt
Győri Zsolt, a mesekönyvek illusztrátora

Az egyedi és nagyon szerethető karaktereket, valamint a csodálatos színharmóniában pompázó képeket Győri Zsolt alkotta meg. A kiadvány illusztrátora, aki egyben a tipográfiát, a könyv arculatát is megálmodta, valamint a nyomdai előkészítését is elvégezte, új szereplő a magyar mesekönyv illusztrátorok között.

A „Kispöfögők” mesekönyv-sorozat

A sorozat a magyarországi erdei vasutak különleges világába vezeti be a gyermekeket. Főszereplői az adott erdei vasúton valóságban is szolgálatot teljesítő mozdonyok. A sorozat tudatosan vállalja fel a szemléletformálást, az ismeretterjesztést és a hazai turisztikai értékek bemutatását.

Az író és az illusztrátor által megalkotott kötet kiváló forrás a korszerű pedagógiai módszereket használók számára is, hiszen holisztikus szemléletével, a műveltségi területeket párhuzamos koncentráció útján lehetővé tevő feldolgozásával a kooperatív
tanítás-tanulást, vagy éppen a projektmódszert is támogatni tudja. A mesékben tudatosan jelenik meg a környék növény- és állatvilága, történelme, irodalma, a vasútüzem és a csillagászat is. A történetekben felbukkannak példaképértékű tudósok, történelmi alakok és események.

A mese a legjobb nevelőeszköz a szülő kezében

Útikönyv kicsiknek

A mesekönyv-sorozat nem titkolt célja, hogy bemutassa a hazai kisvasutakat és ennek segítségével a környék, a régió turisztikai értékeit is hangsúlyozza. A sorozat kötetei egyben egy-egy régió gyermek útikönyveként is felfoghatók, amelyek könnyen megbújhatnak a kicsik hátizsákjaiban.

Magyarország csodálatos tájai, természeti értékei vagy éppen épített öröksége – a szerethető kisvasúti világon keresztül – közel hozhatók a kisgyermekek számára is, akik így jelentősen befolyásolhatják a család kirándulási, üdülési célpontjait. A kiadó azt reméli, hogy mindez támogathatja hazánk jobb megismerését.

Kiterjesztett meseélmény

A kiadó fontosnak tartja, hogy a gyermekek újra és újra át tudják élni a mesekönyv történeteit, sőt annak örülne, ha továbbgondolnák a meséket. Az igazán különleges meseélményt a kicsik természetesen a kisvasutak helyszínein élhetik át leginkább, a valóságban is találkozva a mese szereplőivel, fontos részleteivel. Ezért a kiadó arra buzdítja a szülőket, pedagógusokat, hogy adjanak lehetőséget a gyermekeknek a helyszínen átélni, továbbgondolni a meséket. A kiterjesztett meseélmény megtapasztalásához komplett és fontos segítség lehet a kispofogok.hu weboldalon az ’Érdekességek’ menüpont alatt található sok-sok további információ, amellyel kibővíthetők, újjávarázsolhatók, továbbgondolhatók az alapmesék. Az itt található kiegészítő ismertetőkből a felnőttek akár előre is felkészülhetnek, hogy az utazás során újabb és újabb különlegességeket mesélhessenek, illetve megválaszolhassák a sok-sok felmerülő gyermeki kérdést.

További információk: www.kispofogok.hu

Fotók: Toroczkai Zsolt