Koronavírus fertőzöttség a szoptatás alatt

Koronavírus fertőzöttség a szoptatás alatt

Az új típusú koronavírus, amely a COVID-19 nevezetű, tüdőgyulladáshoz hasonló tüneteket generáló megbetegedés hazánkat sem kerülte el. Jelenleg (2020.03.10., 15:30) 12 bizonyított megbetegedést jelentettek be hivatalosan Magyarországon a koronavirus.gov.hu oldal adatai alapján. Habár igyekszünk mindent megtenni a továbbterjedés megakadályozásában, nagy esélyt látok rá, hogy lesznek még fertőzött egyének. A vírus különösen a nagyon fiatal és a nagyon idős, főként a krónikus megbetegedésben szenvedő egyénekre veszélyes.

Milyen tüneteket figyeljünk magunkon?

koronavírus
pixabay

Az újfajta koronavírus okozta megbetegedés leggyakrabban enyhe tünetekkel jár, láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom és fáradékonyság jelentkezhetnek. Ritkábban súlyos kórforma alakulhat ki, ami tüdőgyulladással, heveny légzési elégtelenséggel, vagy akár szepszissel (vérmérgezés), keringési vagy több szervi elégtelenséggel járhat. Azoknál a betegeknél alakul ki gyakrabban súlyos, akár életveszélyes állapot, akik valamilyen krónikus alapbetegségben (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, májbetegség, légzőszervi betegség, daganatos betegség) szenvednek.” – írja a koronavirus.gov.hu

Fertőzés előtt, a terhesség alatt

“Tartsa be a normál higiéniai rendszabályokat, ami influenza-szezonban egyébként is javasolt! Ide tartozik például a gyakori és alapos szappanos kézmosás, alkoholos kézfertőtlenítés. Tömegközlekedési eszközön történő utazáskor kerülje arca, szája, orra és szemei érintését! Jelenleg semmilyen adat nincs arról, hogy az új koronavírusnak magzatkárosító hatása lenne.” – javasolja a koronavirus.gov.hu

Bárki könnyedén megfertőződhet, mivel a vírus cseppfertőzéssel terjed. Amennyiben kisbabát vársz vagy már megszületett a pici, most biztosan különösen feszült időszak elé nézel. Felmerülhet benned a kérdés, hogy elkezdj-e szoptatni vagy merd-e folytatni a megkezdett szoptatást fertőzöttség esetén?

Várandósság alatti vagy szoptatás megkezdése előtt bekövetkezett fertőződés esetén, a női szervezetben antitestek és különböző immunfaktorok termelődnek, melyek megvédik a kisbabát és jóval erősebbé teszik az immunrendszerét is. Ezáltal a szervezetük ellenállóbb lesz, de nem árt az átlagnál intenzívebb higiéniai szabályokat betartani.

Törvény, Nő, Női, Meztelen, Erotikus, Aktok, Mama, Baby
pixabay

Bár meglepő lehet elsőre, de ha a szoptatás alatt koronavírus megbetegedést diagnosztizálnak nálad, amíg az orvosod máshogy nem rendelkezik, ne hagyd abba a kisbabád anyatejjel való táplálását. Ugyanis valószínűleg már vagy ő is megfertőződött általad vagy legalább találkozott a vírussal. Viszont ha megvonod tőle az anyatej tápanyagban gazdag belső védelmét, gyengülhet az immunrendszere. Az anyatej által pedig olyan immuntámogatást kaphat, amit más étellel, tápszerrel nem vehet magához.

A szoptatás megszakítása számos kockázattal járhat:

– a szoptatott csecsemő vagy totyogó érzelmileg jelentősen traumatizálódik

– a fejés következtében csökken a tejtermelés

– a cumisüveg használata miatt a csecsemő később elutasítja a mellet

– a közvetlen szoptatás hiánya a védő immunfaktorok csökkenéséhez vezet, továbbá a lefejt tej nem elégíti ki a csecsemő igényeit adott időben

– valamint  a csecsemő megbetegedésének kockázata növekszik a közvetlen szoptatásból származó immuntámogatás hiányában.

La Leche Liga Wouters Kriszta fordításában

Ügyeljetek a rendszeres és alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre a megelőzés érdekében! Minden Olvasónknak jó egészséget kívánunk!

(VIA)

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!