November a sütőtök hónapja. A hagyományos brownie alapot különlegessé tehetjük ezzel a krémes sütőtök krémmel.
Hozzávalók:
- 80 gr natúr krémsajt
- ½ csésze cukor
- 1 (2,5 dl) csésze tökpüré
- ½ tk őrölt fahéj, gyömbér
- 1 evk. liszt
- 1 és 1/4 csésze liszt
- 1 tk. sütőpor
- csipet só
- 17 dkg csokoládé (min. 70% kakaótartalom)
- 10 dkg vaj
- 1 csésze cukor
- 4 tojás
- kevés tej
Elsőként elkészítjük a sütőtökös keveréket. A krémsajtot, ½ csésze cukrot, tökpürét és fűszereket habverővel krémesre keverjük, végül hozzáadjuk az 1 evőkanál lisztet. A keveréket félretesszük.
Egy lábosban a felkockázott csokoládét a vajjal alacsony lángon megolvasztjuk, végül hozzáadjuk a cukrot. Kevergessük, amíg langyosra hűl a csokik krém, és közben adjuk hozzá a tojásokat egyenként. Keverjük össze a száraz hozzávalókat: liszt, sütőpor, és sót. Ezután a csokis keveréket forgassuk össze a száraz hozzávalókkal,keverjük kézi habverővel míg csomómentes lesz a tészta.
A csokis tésztát öntsük kivajazott alufóliával bélelt lapos oldalú tepsibe, majd csorgassuk rá foltokba a sütőtökös krémet. Egy éles késsel, néhány határozott mozdulattal keverjük össze a két tésztát, ettől lesz márványozott a minta. Előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 50-60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük a tepsi közepén a tésztát, ha már nem ragad, kész.