Nincs kapcsolat az oltások higanytartalma és az autizmus között

Egy új vizsgálat újabb bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy az oltóanyagokban nemrég még megtalálható higanytartalmú tartósítószer, a timerozal nem növeli meg az autizmus kockázatát a gyermekekben.

A kutatás feltárta, hogy azoknál a gyermekeknél, akik nagyobb mennyiséget kaptak a vegyületből oltások, illetve a méhen belül édesanyjuk által kapott vakcina formájában, egyáltalán nem emelkedett meg az autizmus előfordulása. „Az eredmények megerősítik a szülőket abban, hogy be kell tartaniuk a kötelező és ajánlott oltásokra vonatkozó előírásokat” – mondta el dr. Frank Destefano, az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) Oltásbiztonsági Irodájának vezetője, a tanulmány rangidős szerzője.

Az oltások és az autizmus közötti kapcsolattal kapcsolatos aggodalmak először több, mint egy évtizede merültek fel, amikor a brit Andrew Wakefield cikket jelentetett meg erről. Az orvos az idén visszavonta tanulmányát, amely élénk vitát váltott ki a szakemberek körében világszerte és hatására számos szülő döntött úgy, hogy nem adatja be gyermekének az MMR (kanyaró, mumpsz és rubeola elleni) oltást. Ennek hatására mindhárom betegség gyakoribbá vált.

Az autizmus minden 110 amerikai gyermekből egyet érint, a tudósok a betegséget fejlődési zavarnak tartják, amelynek valószínűleg genetikai alapjai vannak. Az autizmus spektrum zavar különböző súlyosságú kórképeket takar az enyhe Asperger-szindrómától egészen a súlyos szellemi visszamaradottságig. Az autizmusnak jelenleg nincs ismert gyógymódja.

A CDC kutatói 1994 és 1999 között született amerikai gyermekek adatait elemezte, akik közül 256  autizmussal diagnosztizált kicsit választottak ki, őket hasonlították össze 752 hasonló korú és nemű egészséges gyermekkel. Mindegy volt, a gyermek mikor került kapcsolatba timerozallal, méhen belül, csecsemőként vagy kisgyermekként, egyáltalán nem nőtt meg az autizmus kockázata, sőt azoknál, akik születésük és 20 hónapos koruk között kaptak ilyen oltást, csökkent a rizikó. Erre a tudósok azonban nem tudtak magyarázatot adni.

Az eredmények alapján úgy tűnik, a timerozalt tartalmazó oltóanyagok is biztonságosak. Bár a legtöbb higanytartalmú vakcinát kivonták a forgalomból, az autizmus előfordulása világszerte emelkedik. Az sem jár fokozott kockázattal, ha egyszerre kap meg a gyermek többféle oltást.

A tanulmány a Pediatrics folyóiratban jelent meg.

Medipress

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkÁlláskeresés GYES után: munkát, gyereket?
Következő cikkA bizonytalan kötődés korai pubertáshoz vezethet

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..