Öt jó tanács az újévi fogadalmad sikeréért

jegyzetfüzeten toll, mérőszalag és paradicsom

Január az újévi fogadalmak időpontja. Az új év kezdetén a legtöbb ember a pillanat hevében fogadalmat tesz: idén végre tényleg lefogyok, leszokom a dohányzásról, rendbe rakom a pénzügyeimet, többet törődöm a családommal… Ugye ismerős neked is? Vajon az újévi fogadalmak tényleg csak 10 napig tartanak?

A leggyakoribb újévi fogadalmak képzeletbeli dobogóján évek óta első helyezett a fogyás. Dr. Gajdács Ágnes obezitológus, testsúlygyógyász szakorvos úgy véli, a fogyásra vonatkozó fogadalmak sikertelenségének leggyakoribb oka a komoly motiváció hiánya, a rossz módszerválasztás, a nem megfelelő szemléletmód és a hiányos önkontroll. „A statisztikák szerint az újévi fogadalmak 65-70%-át már az első 10-12 napon feladják, további 10-15% egy hónapon belül bukik bele a fogadalmába. Hosszú távon, egy éven túl a fogyás tekintetében 5-6 % tart ki a fogadalma mellett!”

ID-100341571Mit csinálnak másként a „sikeresek”?

„Kutatások szerint, aki a karácsonyi ünnepeket követően egy hónapon belül nem adja le a felszedett súlyt, azon ez a súly-felesleg rajta is marad. Természetes tehát, hogy felvetődik a kérdés: a sikeresek mit csinálnak másképpen, mint azok, akik el-buknak valahol menetközben” – a szakor-vos szerint ez kétféle szemléletmód harca.

Rögzült és fejlődő szemlélet

A rögzült szemléletmóddal rendelkezők maximalisták, csak a 100 %-os eredménnyel elégedettek. Persze ezt a szintet nehéz folyamatosan fenntartani, így amikor először megáll a fogyási folyamat erőfeszítéseik ellenére, elvesztik a kedvüket és azt mondják: „Nekem ez úgysem sikerül; biztosan a génjeim vagy a hormonjaim miatt nem tudok fogyni; én még a víztől is hízom; ha nem tudok 100%-os teljesítményt nyújtani, akkor semmit sem ér az egész” – és feladják. Ha minden fogyókúrás próbálkozás így végződik, kialakulhat egy testsúllyal kapcsolatos struccpolitika, sőt egyre nehezebben kezdenek újabb fogyókúrába az újabb kudarc elkerülése érdekében, így viszont a sikerre sincs esély.

A fejlődő szemléletűek másként gondolkodnak:  „Én akkor is végigcsinálom a fogyókúrát és elérem a célomat, ha most éppen megállt a fogyás; most egy picit elcsábultam, de holnap kompenzálom a hibámat, és még jobban odafigyelek, sokkal jobban fogom csinálni!” – Ők minden nehézséget kísérletként fognak fel, és tovább keresik a jó megoldást. Akit a kudarcok nem riasztanak el céljaitól, nagyobb valószínűséggel képes tartós sikert elérni. Szerencsére a szemléletmódját bárki bármikor megváltoztathatja, rögzült szemléletét fejlődő szemléletre cserélheti!

5 tanács a sikeres újévi fogyókúrához

1. Ne áltasd magad!

Ha tényleg eldöntötted, hogy le szeretnél fogyni, akkor mérd meg a testsúlyodat és a körfogataidat. A testtömegindexed alapján nézd meg, hogy áll a testsúlyod az ideálishoz képest! Fontos, hogy ne dugd homokba a fejed, légy tisztában az adottságaiddal és állíts fel reális célt!

2. Fogalmazz meg egy valós célt és tarts ki!

Ot jo tanacs az ujevi fogadalmad sikereertGondold át és írd le, miért szeretnél lefogyni. „Azért szeretnék lefogyni, mert javítani szeretnék az egészségi állapotomon!” Vagy: „Úgy érzem, a párkapcsolatomnak jót tenne, ha leadnék pár kilót.” Szép célkitűzés egy várható eseményre időzíteni az új külsőt: „Osztálytalálkozóra, esküvőre készülök és szeretnék nagyon jól kinézni!” Ezek valós célok, melyek segítenek a mo-tiváció fenntartásában, és a kitartásban nehézségek esetén is, így közelebb hozzák a sikert.

3. Vezess táplálkozási-, mozgás- és alvásnaplót!

A sikeres emberek egyik titka az önkontroll. A fogyókúra vonat-kozásában óriási segítség lehet egy táplálkozási- és mozgás-napló vezetése, sőt akár méretnaplót is célszerű vezetni, ami-be a testsúlyodon kívül, akár a testkörfogataid vagy a ruhamé-reted változását is feljegyezheted. Fontos, hogy a naplóveze-tésnél mindig légy őszinte magadhoz!

Kevésbé ismert a súlyfelesleg és alváshiány közti kapcsolat. Vezess alvásnaplót az alvás mennyiségéről, a felébredésekről, nappali fáradtságról. Ha például a mindennapi stressz miatt nem alszol eleget, akkor bizonyos stresszkezelő módszereket érdemes elsajátítani. Ezek a fogyást is segítik, és az alvás minőségét is javítani fogják.

4. Légy türelmes!

Ki kell várni, hogy a régi szokásaid helyét szilárdan átvegyék az új életstílusra jellemző automatizmusok. Egy régi szokás lecseréléséhez és egy új szokás megszilárdításához minimum 6 hónap kell, tartós szokássá válásról pedig minimum 1 év után beszélhetünk.

5. Minden mindennel összefügg!

Ha az egyik életterületedet képes vagy rendbe hozni, akkor a többi életterületed is rendbe jöhet. Egy egyszerű példa: ha sikereket érsz el a fogyókúrában és eléred a célodat, akkor ez akár hatással lehet a munkahelyi eredményeidre, a párkapcsolatodra vagy az egészségedre!

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkLetölthető és ingyenes éves tervezők 2016-ra!
Következő cikkGyörgy herceg elindult az óvodába

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..