Óvatosan az izzadással kismamaként!

izzadás terhesen

A nyári kismamáknak a meleg mellett szembe kell nézniük még egy kellemetlen részlettel, ez pedig a fokozott izzadás. A várandósság alatt egyébként is fokozottan izzadunk, ami nyáron még intenzívebb, ez pedig gondokat is okozhat, hiszen az izzadság nem csak víz! A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Miért izzadunk?

Az izzadás a test egy védelmi mechanizmusa a túlmelegedés ellen. Ha nem lennénk képesek izzadni, akkor a testünk hűtését igencsak bajosan lehetne megoldani. Azzal ugyanis, hogy a bőrünk nedvességet választ ki, párologtatásra képes, így pedig hűteni tudja a testet. Az izzadás ennek megfelelően kiemelten fontos!

Azt szinte mindenki tudja, hogy az izzadtság tartalmaz sót. Emellett azonban még egy sor más értékes ásványi anyagot és nyomelemet is találhatunk benne. Többek között kálium, kalcium, magnézium, vas, cink, réz és nátrium. A sportolók figyelmét éppen ezért rendszeresen felhívják, hogy az izzadással elveszített ásványi anyagokat pótolni kell. Ez ilyenkor, a nyári melegben mindenki számára fontos információ, de kiemelten az a kismamáknak!

Vitaminok, ásványi anyagok terhesség alatt

A kismamák többet izzadnak

A terhesség során a hormonrendszer működése megváltozik, így természetesen átalakul a hőháztartás is. A kismamák számára ez praktikusan azt jelenti, hogy bár mások akár még pulóverben mászkálnak, a várandós nő pólóban is izzad. Izzad este az ágyban, és napközben is szinte bármikor. Nyáron, amikor kint 30°C van, akkor pedig ez a jelenség csak tovább fokozódik.

Az izzadás nem csak azért gond, mert foltokat hagy a ruhán. Ahogyan azt már említettük, ásványi anyagokat és nyomelemeket veszít vele a test, melyeket pótolni kell. Azt tudjuk, hogy nyáron fokozottan kell figyelni a folyadékfogyasztásra, de kevés szó esik az ásványi anyagok visszapótlásáról. Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy ez a kismamáknak kiemelten fontos, hiszen az olyan értékes anyagok, mint a magnézium – mely a méhösszehúzódás gátolja -, a réz és a cink – melyek antibakteriális hatása segít elkerülni a felszálló fertőzéseket –, vagy éppen a kalcium mind nagyon fontos szerepet játszanak mind az anya, mind pedig a baba egészségében, utóbbi megfelelő fejlődésében is.

Így nyaralunk mi, kismamaként

Mit tehetünk kismamaként nyáron?

Az, hogy nyáron erősen figyelünk a folyadékfogyasztásra, mindenképpen fontos. Emellett a tápanyagok pótlása már lényegesen nehezebb. a megemelkedett igények mellett az étkezés sokszor már nem elég, így a szakemberek többsége várandósvitamin szedését javasolja. Itt azonban nagy buktatók vannak. A készítményekben lévő anyagok hasznosulása ugyanis messze nem egyforma! Fontos, hogy szerves kötési formákban (pl.: -citrát, -glükonát) szerepeljenek benne az anyagok, illetve, hogy a készítmény komplex legyen. A szerves kötési formákkal a felszívódás akár 80%-kal is jobb lehet, míg a komplexitás gondoskodik arról, hogy az egyes anyagok beépülését elősegítő más anyagok is jelen legyenek a készítményben. Fontos szempont ezen kívül az is, hogy a vitamin megfelelő tagolású legyen. A várandósság 3 trimeszterre bontható, és az eltérő trimesztereknek eltérőek az igényeik is. a kiválasztott készítménynek a lehető legjobban követnie kell ezeket a változó igényeket, hiszen így biztosítható a leginkább a baba és a mama nyugalma, kiegyensúlyozott mindennapjai és fejlődése.

Forrás: ratkotunde.hu

Erről a témáról még a Várandósság rovatunkban olvashatsz többet!

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .