PCOS: a teherbeeséshez elengedhetetlen a tesztoszteron

tesztoszteron molekulaszerkezete

Azt tudtuk, hogy a tesztoszteronnak fontos szerepe van a férfiak termékenyítőképességében, ám most kiderült, hogy fontos szerepet játszik a női termékenységben is. Egy új kísérlet kimutatta, hogy a tesztoszteron jelenléte és aktivitása a petefészkekben elengedhetetlen a női termékenység szabályozásában. Feltehetően a tüszők növekedését és fejlődését befolyásolja és gátolja a növekvő petesejtet tartalmazó tüszők degenerációját.

A kutatás a Molecular Endocrinology folyóirat május 26-i számában jelent meg. Ebből kiderül, hogy a változó férfi nemi hormon szintek felelősek a felnőtt egerek petefészkében a terméketlenségért. Ha megértjük, hogyan befolyásolják a hím nemi hormonok a tüszőrepedést az egerekben, talán közelebb jutunk a meddőség megértéséhez.

Az eredmények főleg a policisztás ovárium szindrómában (PCOS) szenvedő hölgyek számára jelentősek, amely egy androgén túlsúllyal összefüggő betegség. A hiperandrogén állapot gátolja a tüszőrepedést, ezáltal vezet meddőséghez. A PCOS a meddőség első számú oka, a termékeny korú nők 5-10 százalékát érinti. Közel olyan gyakori, mint a 2-es típusú cukorbetegség, és gyakran társul is azzal. Az Egyesült Államokban 6,1 millió nő szenved meddőségben a 15 és 44 év közötti korosztályban.

„A hím nemi hormonok szerepét a női szervezetben eddig alulértékeltük” – nyilatkozta Dr. Stephen Hammes, a University of Rochester Medical Center kutatója. “Kutatásunk egy új vonalat képvisel abban, hogyan tudjuk a hím nemi hormonok szintjét befolyásolni, főleg a petefészkekben, annak érdekében, hogy a meddőséget megelőzzük.”

A kutatás korábbi eredményekre is épít, melyeket Dr. Chawnshang Chang közölt. Eszerint ha az egerek petefészkében gátolják a hím nemi hormonok receptorait, abnormálisan működő petefészkekhez jutnak, ezáltal csökken a termékenység. A szervezetben termékenységet befolyásoló szövet van a hipotalamuszban, a hipofízisben és a petefészekben is.

Jelen cikk szerzői gátolták az egerek petefészkének androgén receptorait, de a szervezet többi, ilyen típusú receptorát nem érintették. Így az egerekben korai petefészek-elégtelenség alakult ki, aminek következtében tüszőérésük túl korán leállt. Szabálytalan ciklusaik voltak, nem érett meg ugyanannyi tüszőjük, mint a kontroll állatoknak, ezért kevesebb utódjuk született. Kevesebb érett follikulusuk jutott el tüszőrepedéshez, ezek pedig idő előtt elsorvadtak.

A hím nemi hormonok hatása a petefészkekben elengedhetetlen a normális tüszőéréshez és termékenységhez. Amikor az androgén-receptorok működését gátoljuk, a petefészekben a tüszők nem tudnak fejlődni, ennek pedig meddőség lesz a következménye. A korábbi feltételezésekkel szemben tehát ezért a hatásért nem a hipotalamusz és hipofízisbeli androgén hatása a felelős.

fotó: hu.wikipedia.org

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA női munka és a család
Következő cikkA gyermekbalesetek nagy része megelőzhető lenne

1 KÉRDÉS

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..