Smink: milyen színeket válasszunk

smink

A választott színek és árnyalatok nem elsősorban, vagy nem kizárólag a hajunk, szemünk, bőrünk színétől függenek. A legfontosabb az, hogy milyen az egyéniségünk, a karakterünk,  és milyennek szeretnénk mutatni.

Kevés olyan színösszeállítás van, amelyre egyértelműen azt lehet mondani: tilos, „te márpedig nem hordhatsz olyat”. Szinte minden színből választható olyan árnyalat, olyan technika vagy olyan összeállítás, amivel szép és ízléses sminket készíthetünk – a választás rajtunk múlik.

Elsősorban azt érdemes eldöntetnünk, hogy finom, harmonikus, szinte észrevehetetlen sminket szeretnénk – erre már könnyebb válaszolni – vagy feltűnő, érdekes, izgalmas színeket, mert az egyéniségünk úgyis túlragyogja még azokat is. Ez utóbbi annyiféle lehet, amennyire bátor a viselője. Az előbbire azonban lehet némi támpontot adni.

Kezdjük a világos színekkel. Ha valakinek világosak a színei, hűvösek és tiszták – ilyen a világosszőke haj, a homokszőke vagy akár a világosbarna, vörös árnyalat nélküli hajszín, a szeme kékes, zöldes vagy mogyoróbarna, a bőre halvány – válasszon sminkben is világos vagy közepes tónusú, pasztell és finom árnyalatokat. A bőrét a bőrszínével megegyező elefántcsont vagy bézs színekkel sminkelje. A szem környékére fáradt barnát, grafitszürkét, a mályva világosabb árnyalatait, barackszínt tehet. Bár egy időben nem tartották jónak a szem színével megegyező sminket, tulajdonképpen egészen szép hatásokat lehet elérni azzal is. A mellékelt képen a zöldszemű hölgy zöldes, okkerrel kiegészített sminkje telitalálat. Rúzsnak világos, barnás-rózsaszínes árnyalatok a legmegfelelőbbek.

A meleg, aranyló színek birtokosai – aranyszőkék, vörösek, gesztenyebarnák, meleg színű szemekkel, barackszín, olykor szeplős bőrrel – viseljenek meleg, ragyogó árnyalatokat sminkjükben is. Általában szép színű bőrüket a lehető legkevésbé takarják alapozóval és púderrel: egy könnyű, színezett hidratáló vagy habos, púderhatású alapozó éppen elég. A szem környékére kár volna feketét tenni: csak megkeményíti a meleg színek kavalkádját. Használjanak inkább kakaóbarnát, csokoládészínt, kávébarnát, bronzot. Alkalomra arany és réz árnyalatokkal is érdemes próbálkozniuk. Hétköznapra meleg barackokat, bézst, okkert, puha mohazöldet tegyenek fel. Rúzsnak meleg árnyalatú rózsafa színt válasszanak, vagy bármilyen kellemes, meleg barnáspirosat.

A sötét hajú, gyönyörű természetes kontrasztokkal rendelkező lányoknak, nőknek érdemes ezeket a kontrasztokat kihasználni. Az egészen sötét, fekete bőrszínt kivéve valamennyi bőrszín kontrasztot alkot az igazán sötét (mokkabarna, fekete, padlizsánszín, ében, stb.) hajszínekkel, gyakran létrehozva az igazi Hófehérke-külsőt. Érdemes a sminkelésben is erre alapozni. A bőrszínnel tökéletesen egyező, vagy akár annál egy árnyalattal világosabb alapozót és púdert is lehet választani. A szemet füstös színekkel árnyékolhatjuk, fekete, kormos pillákkal szegélyezhetjük. Hétköznapra válasszunk mindehhez viszonylag világos, matt színű rúzst, alkalomra vagy estére azonban vállalhatunk ennél merészebb, borvörös vagy karmazsin rúzst is.

Ne feledjük azonban: a fenti leírások kizárólag a visszafogott, harmonikus, összeillő színekre alapozott sminkekre vonatkozik. Ha valami meghökkentő, érzékien vonzó vagy különleges hatást szeretnénk elérni: felejtsük el ezeket a szabályokat, és nyúljunk bátran más, élénk vagy fényes színekhez. A szőkék is használhatnak tűzpiros rúzst, akkor különösen érzéki lesz a végeredmény. A vörösek kipróbálhatják a jeges kék vagy ezüst szemfestéket, vagy jeges csillogást az arccsontok fölött: különleges, varázslatos eredményre juthatnak. A feketéknek és barnáknak sem kötelező a kontrasztos megjelenés – finom barna és barack harmóniákkal bájosabbnak látszanak.

A sminkelés – ha lehet – maradjon játék és élvezet. Meséljünk magunkról a színeken és árnyalatokon keresztül, ne vegyük kötelességnek, muszájnak: örüljünk ennek is, ahogy a saját, kibontakozó szépségünknek.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Lakberendezési tanácsadó, kreatív nő, aki szereti a finomságokat és a gyönyörű, kreatív környezetet. Kedves Olvasónk! Szakértőnk elfoglaltságai miatt nem tudja tovább folytatni szakértői rovatát. A kérdezési lehetőséget azonban biztosítjuk számodra - ugyanebben a témában – ajánljuk aktív szakértőnket neked! Az eddigi kérdéseket és válaszokat, továbbra is olvashatod itt az oldalunkon.
Előző cikkBőrhibák eltüntetése
Következő cikkAz Új évezred gyermek készlet