
Hazánkban egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás, és egyre nagyobb szerepet tulajdonítunk az egészség megőrzésének. A statisztikai adatok és a magyar táplálkozási szokások tükrében érthetővé válik, hogy az úgynevezett magyar típusbetegségek: a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek száma mind a megbetegedések, mind pedig a halálozás tekintetében vezető helyet foglalnak el. Ezen betegségek megelőzésében és kezelésében egyik fontos pillér a sófogyasztás csökkentése.
Hosszú idő telt el, amíg a fizetési eszközként szolgáló só életünk természetes és elérhető, szinte észrevétlen részévé vált. Ma ismét meg kell tanulnunk a só használatát, hiszen túlzott fogyasztása bizonyos betegségek kialakulását idézheti elő, és kár lenne elfeledni azokat a régen használt fűszereket, amelyeket a só általános elterjedése és viszonylagos olcsósága háttérbe szorított.
A túlzott sófogyasztás növeli a szív- és érrendszeri betegségek (magasvérnyomás), a vesebetegségek és a gyomorrák kockázatát. Ezért szükséges az egészséges táplálkozásban és számos betegség diétájában is a Na-bevitel csökkentése. A VIVEGA sókészítmény alkalmazása megfelelő eszköz mind a primer mind a szekunder prevencióban.
Dietetikusi munkám során fontosnak tartottam az egészségmegőrzés szerepét. Úgy vélem régi megrögzült szokásainkon változatni kell. Tudom, hogy ez nehéz, de ebben a lemondásban, illetve életmód- és szokásrendszer váltásban segítséget nyújt egy új magyar találmány, mellyel szakdolgozatom alapján szeretném megismertetni a kollegákat és az egészségre adó laikus közönséget. A VIVEGA csökkentett nátrium tartalmú sókészítmény az elmúlt években került forgalomba. A sókeverék nem csak a fent említett típusbetegségekben jótékony hatású, hanem az egészséges szervezet számára is előnyös. Feltalálója egy a szülőhelyemen élő gyógyszerésznő, aki maga is szív-koszorúér problémával küszködött, amíg ki nem kísérletezte ezt a szívbarát sókeveréket.
A VIVEGA mindenfajta étel elkészítéséhez, levesek, főzelékek, sültek, öntetek sózására, ízesítésére felhasználható. Mivel a VIVEGA csökkentett nátriumtartalmú, segít a nátriumfogyasztás csökkentésében, a káliumbevitel növelésében, azaz kedvezően befolyásolja a nátrium-kálium egyensúlyt. A VIVEGA nátriumtartalma 17%. A termék konyhasó, kálium-klorid, kálium-citrát, ízfokozó E 621, szárított zöldségek és fűszerek: sárgarépa, pasztinák, zeller, vöröshagyma, petrezselyemlevél, fűszerpaprika, őrölt bors, fokhagyma, lestyánlevél, babérlevél, valamint kukorica-keményítő, cukor, magnézium-citrát és antioxidáns E 300 felhasználásával készült. A vízmegkötő képesség csökkenése által csökken a testsúly, az ideális ionbeállítás miatt csökken a hiányérzet, mely éhezés formájában jelentkezik, ezért alkalmas a fogyókúrás étrend kiegészítésére is. Kitűnően alkalmazható várandósság és szoptatás alatt, segít megelőzni a terhességi toxémia kialakulását.
Közel egyenlő mennyiségben tartalmaz káliumot és nátriumot, amely a két elem esetében a kívánatos biológiai arányt jelenti. Magnéziumtartalma alkalmas a stresszhatások és szívritmuszavarok kivédésére. A magnézium trombózis ellenes, a vérzsírokra gyakorolt kedvező hatásánál fogva véd az érelmeszesedés, atherosclerosis ellen csakúgy, mint a VIVEGA kilenc növényi komponense, valamint C-vitamin-tartalma. A VIVEGA további fontosabb növényi komponensei: a sárgarépa, melynek karógyökere többek között sok A- és C-vitamint, valamint karotint és cukrot tartalmaz. A pasztinák: a fehérrépához hasonló karógyökerét leveszöldségként és takarmányként is használják. Magyarországon kaszálókon, réteken és vadon is terem. A zeller: őse a tengerparti sós iszapban nő. Megvastagodott karógyökerét salátaként, leveszöldségként, köretként (gumós zeller), a leveleit (metélő-, halványító vagy száraz zeller) köretként, a szárát zöldségként, ízesítőként használják. Értékes illóolajat tartalmaz. A vöröshagyma: A magyar konyha fontos alapnövénye, pörköltek, levesek fontos alkotóeleme. A petrezselyem: fehérrépa, karógyökere konyhai zöldségféle, levele fűszer, ételízesítő, gyökere és levele is gyógyhatású (veseserkentő). A paprikában található nagy mennyiségű karotin (a kapszaicin) az A- vitamin előnyagaként segíti az A-vitaminban hiányos táplálkozás javítását. Emellett magas C-vitamin-tartalmú fűszer- és zöldségnövény. A fokhagymát a népi gyógyászatban érelmeszesedés és magasvérnyomás kezelésére használják, baktériumölő anyagot (allicin) is tartalmaz.
100g VIVEGA tápértéke:
Energia: 333 kJ (79 kcal)
Fehérje: 4g
Zsír: 0,25g
Szénhidrát: 7g
Na: 17g (ehhez képest 100g konyhasó 40g Na-ot tartalmaz)
K: 20g
Mg: 0,1g
A VIVEGA nem minden felsorolt betegségnél alkalmazható, ha a beteg hiperkalémiás, pl.: vesebetegségnél a termék magas K-tartalma miatt felhasználása kontraindikált.
A tapasztalatok szerint a VIVEGA, csökkentett, Na-tartalmú sókészítmény alkalmazásával a normál étrenddel közel azonos ízhatás érhető el, mintegy fele mennyiségű Na-bevitelével. Mindez azt igazolja, hogy e készítmény jól használható a csökkentett Na-tartalmú diéták elkészítésénél. Fokozódik az így készült étel élvezeti értéke, és a betegek számára elfogadhatóbbá válnak.
A VIVEGA csökkentett nátriumtartalmú sókeverékről, hozzáférhetőségéről, és kritikáiról a www.vivega.hu, oldalakon tudhatnak meg többet és részletesebben.
Tibay Rózsa dietetikus | Kérdezd szakértőnket>>