“Csak egy cumisüveg volt az összes tulajdonuk.”

SOS Gyermekfalvak

Amikor egy gyerek először kóstol süteményt, amikor öleléssel köszöntik egymást a gyerekek reggelente, amikor egy magába zárkózó kisfiú egyszer csak elkezd vidáman szaladgálni, akkor ott csoda történt. Marika családja mostanában sok csodát él meg.

SOS GyermekfalvakJanuár 25-én este nagy vihar tombolt Kecskeméten. Marika már lefektette a gyerekeket, épp berakta a sütőbe a piskótatésztát, amikor kopogtak az ajtón. Egy hölgy állt az ajtó előtt két szöszke kisgyerekkel. A 2 éves kislány és a 4 éves kisfiú riadtan pislogott Marikára a hölgy háta mögül. A gyerekeket súlyos elhanyagolás miatt emelték ki a családjukból pár órával korábban. Rendőri kísérettel ment értük a gyámügyes, pár perc után már a kocsiban is ültek a kicsik. Nem volt mit összepakolni nekik, ruhájuk is alig volt.

„Réka egy cumisüveget szorongat azóta is, nem teszi le a kezéből, még alváskor sem, szinte kapaszkodik bele. Ez az egyetlen dolog, amit magával hozott az előző életéből. Neki ez az egy emléke maradt a szüleiről.” – meséli Marika, a két kisgyerek nevelőanyukája. Azon a januári éjszakán a gyerekek akkor kezdtek felengedni, amikor Marika eléjük rakta a frissen sült piskótát és elővett egy mesekönyvet. Miközben a gyerekek majszolták a süteményt, Marika olvasott nekik. Réka és Zsolti nagy szemekkel figyelték, egy idő után el-elmosolyodtak. „Nagyon kedves és életvidám gyerekek, mindenért nagyon hálásak. Örülnek, ha sütök egy bundás kenyeret, egy sütit, bármit. Múltkor melegszendvicset készítettem. Mamikám, te cukrász is vagy? – kérdezte Zsolti – Neked adom a legjobb cukrász díjat.” – meséli Marika.

A két kisgyerek megtölti az egész házat. Rohangálnak, nevetnek, be nem áll a szájuk. „Az egyik nálam nevelkedő gyerek, Tibi autista. 6 hónapja nem beszélt már, teljesen magába zárkózott. Ült egy helyben egész nap, némán. Amióta Réka és Zsolti megérkeztek, Tibi is rohangál, vidámkodik. Amin a heti 4 órás fejlesztés nem segített, azon ez a két gyerek igen” – meséli Marika, aki szerint a két kisgyerek nap mint nap csodákat visz véghez a családjukban.

„Egy hétig szoptattam, pedig nem az én gyerekem”

Az SOS Gyermekfalvakban 400 gyerek él, akikről vér szerinti szüleik nem tudtak gondoskodni. Többségük elhanyagolás, bántalmazás, a szülők szenvedélybetegsége vagy halála miatt került be az SOS-be. A gyerekek nevelőszülőknél, családias környezetben, családi házban nőhetnek fel. A Gyermekfalvak egyik sajátossága, hogy a testvéreket nem szakítják el egymástól. Nem ritka, hogy akár öt testvér is egy családba kerül, ami jelentősen megkönnyíti a súlyos traumákat átélt gyerekek számára a beilleszkedést.

Marika 25 éve nevelőszülő férjével, Karcsival. Eddig 35 gyerek fordult meg a kezük alatt. Az egy négyzetméterre eső pelenkások száma az SOS Gyermekfalun belül rendszerint náluk a legnagyobb. “Engem az tuningol, ha újabb gyereket kapok. Boldog vagyok és nagyon gazdag ember. Mert ettől a 35 gyerektől annyit kaptam, hogy más ezt kincsben sem tudja felmérni” – vallja Marika.

Most Te is segíthetsz!
2018. április 1. és május 31. között
minden megvásárolt Avent játszócumival
100 Ft-al hozzájárulhatsz ahhoz,
hogy a falvak lakói továbbra is gondtalanul nevelkedhessenek.

SOS Gyermekfalvak

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkAnyák Napi mosoly
Következő cikkTermészetesen a természetből – a citromfű

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..