Súlygyarapodás ikerterhesség alatt

Súlygyarapodás ikerterhesség alatt

Az ikreket váró édesanyák számára kiemelkedő fontosságú, hogy elérjék a terhesség idején ajánlott testsúlynövekedést, mivel az ikerterhességeknél az ennél alacsonyabb testsúly komoly kockázatot jelenthet a magzat egészségére – állítja egy nemrég megjelent tanulmány. Az ikerterhességek esetében kb. fél kiló heti súlygyarapodás a megfelelő.

Az alacsonyabb mértékű testsúly növekedés kisebb, alacsonyabb súlyú újszülötteket, illetve koraszülést eredményez.

Dr. Nathan Fox és munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy az ikerterhességeknél a legfrissebb, 2009-ben kiadott ajánlások valóban befolyásolták-e a terhességek kimenetelét. Az ajánlásokban azt határozták meg, mennyi pluszsúllyal ajánlott az ikrekkel terhes kismamának gyarapodnia, attól függően, hogy milyen testsúlyú volt a terhesség kezdetén. A normális testsúlyú anyukák esetében ez 17 és 25 kg közötti érték, míg a túlsúlyos, elhízott anyukák számára 12 és 19 kg közötti gyarapodás az ajánlott mérték.

Az Obsterics & Gynecology szaklap júliusi számában megjelent tanulmányban Dr. Fox és munkatársai arról számoltak be, hogy az általuk vizsgált – többnyire normál testalkatú – várandósok esetében az ajánlások betartása valóban egészségesebb babák világrahozását eredményezte. Akik viszont az ajánlott értékeken alulmaradtak a súlygyarapodást tekintve, nagyobb valószínűséggel koraszüléssel, vagyis a 32. hét előtt hozták világra gyermekeiket, valamint nagyobb eséllyel adtak életet kisebb babáknak. Az ajánlást szem előtt tartóknál a koraszülés valószínűsége 5%-os volt, míg az ajánlott testsúlynövekedés alatt maradóknál 14%-os.

Az ikerterhességek egyik legnagyobb nehézsége éppen az, hogy a több magzatnak megfelelően jobban gyarapodjon a kismama, ami gyakran szinte lehetetlennek tűnő feladat. Nem ritka, hogy a kismamákat dietetikushoz kell küldenie a szülész-nőgyógyásznak, hogy megfelelő mértékben gyarapodjanak a terhesség alatt.

A tanulmány szerzői úgy vélik, a kutatási eredményeik jelentősége, hogy sikerült kimutatni, az új ismeretek és a felhalmozott orvosi tapasztalat eredményeként megfogalmazott ajánlások valóban biztonságosabb terhességeket tesznek lehetővé. Továbbá megjegyzik, hogy az ikerterhességek esetében jelenleg a koraszülés 60%-os arányban következik be, amit viszont az új ajánlások segítségével hatékonyan csökkenteni lehet.

forrás: Medipress
fotó: pexels.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkPulykamedalion zöldségekkel
Következő cikkMagyarország első roma divatbemutatója

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..