Szülés utáni depresszió apáknál is

Szülés utáni depresszió apáknál is

Minden 10. újdonsült apa szülés utáni depresszióban szenved, leggyakrabban a szülés utáni 3. és 6. hónap közötti időszakban – derül ki a Reuters híradásából. A kutatók szerint több erőfeszítést kéne tenni az újdonsült apák esetében kialakuló depresszió felderítésére, figyelembe véve hogy az apák szülés utáni depressziója is érzelmi, viselkedési és fejlődési hatással van a gyerekekre.

Az már jól ismert, hogy az édesanyák több mint 30%-a szenved a szülés utáni lehangoltságtól, ám a férfiakról sokkal kevesebbet tudunk, hogy hogyan birkóznak meg mentálisan a gyermek hazajövetele után kialakult helyzettel.

Dr. James F. Paulson és Sharnail D. Bazemore az Eastern Virginia Medical School kutatói 43 különböző tanulmányt, azon belül több mint 28 000 – a terhesség első 3 hónapjától a szülés utáni első év végéig fellépő – szülés utáni depresszióban szenvedő apa beszámolóját dolgoztak fel. A vizsgálatok alapján a szülés utáni 3-tól 6. hónapig terjedő időszak a legkritikusabb, az esetek több mint 25 %-ában ebben az időben alakult ki a depresszió. Ez egyébként megegyezik az édesanyák esetében tapasztaltakkal is.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy az Egyesült Államokban nagyobb százalékkal alakult ki depresszió a leendő és újdonsült apák esetében, mint más országbeli sorstársaiknál, de ennek oka még nem ismert a kutatók számára. Kapcsolatot találtak viszont a depresszió által szenvedő apa és anya között, ezért javaslatuk alapján az egyik fél depressziós állapota esetén mindenképpen figyelemmel kell kísérni a másik szülőt is.

Dr. Peter Schmidt, a Maryland-i Nemzeti Mentálhigiénés Intézet orvosa szerint a depresszió gyakori állapot anyáknál és apáknál egyaránt. Kialakulása bárhogyan és bármikor megtörténhet, még akkor is, amikor egyébként a szülőkben a boldogságnak kellene uralkodnia. „A terhességest és születést körülvevő események egyaránt terhelik mindkét szülőt.” Elmondása szerint, bár sejthető némi biológiai vonalvezetés az anyák szülés utáni depressziójának kialakulásában, korántsem biztos hogy ez a modell alkalmazható a férfiak esetében is.

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket.
Előző cikkFüggönyök 5 féle stílusban
Következő cikkKaramellizált gnocchi eperszósszal

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..