Szupervízió anyáknak: segítség a karrier menedzselésében

Szupervízió anyáknak: segítség a karrier menedzselésében

A jelenlegi társadalmi helyzetben egyre nő az egyén felelőssége saját karrierjének menedzselésében. Különösen igaz ez a kisgyermeket nevelő anyákra és apákra, akiknek nap, mint nap meg kell küzdeniük a munka és a magánélet összehangolásával. Meg kell oldaniuk, hogy úgy éljenek „teljes élet”-et, hogy mind szakmai, mind pedig magánéleti szerepeikben elégedettek legyenek.

Egyre kevésbé léteznek egész életre előre kijelölt és követhető karrierutak, az igazi megoldás mindig adott személyre és élethelyzetre szabott, ezeknek a megoldásoknak a megtalálása időt és a problémákkal való őszinte szembenézést igényel: mi az, ami nekem a legnagyobb nehézséget okozza, milyen lehetőségeim vannak és milyen erőforrások állnak rendelkezésre ezek megvalósításához?

Az alábbiakban olyan anyák történetét illetve véleményét ismertetjük, akik egy szupervíziós csoport keretében 4 hónapon át együtt dolgoztak. A szupervíziós csoport célja az volt, hogy résztvevői miközben előrébb lépnek karrierpályájukon, felismerjék belső erőforrásaikat és igényeiket, így kiegyensúlyozottabban, tudatosabban legyenek képesek összehangolni szakmai és magánéleti szerepeiket, és mindezek következtében általában is felszabadultabbak legyenek, jobban érezzék magukat a bőrükben és képesek legyenek megélni mindennapi sikereiket.

A vitorlavirág

„Tizensok éve már, hogy lediplomáztam és ennek örömére megajándékoztak egy gyönyörű vitorlavirággal, ami nagyon szeretett nálam lenni. Először csak szépen erősödött, aztán elkezdte ontani a virágokat. És ontotta, és ontotta, egyszerre ötöt, tízet, tizenkettőt. Minden évben februárban tartott pihenőt, aztán újult erővel bontott virágot. Közben a leveleit is növesztette, amelyek valószínűtlenül nagyra nőttek. Ez volt az egyik kedvenc virágom.

Egy kicsit jelkép is volt a számomra: annak a jelképe, hogy nem sok kell ahhoz, hogy egy gyönyörű virág folyamatosan pompázzon. Csak, CSAK megfelelő környezet és táplálék. Egy kis fény, egy kis pára, sok-sok víz. Ahányszor csak ránéztem, repesett a szívem.

Négy éve új lakásba költöztünk. Azon a nyáron valami történt a virággal. Egyetlen egy napra kitettük az udvarra, amíg bebútoroztuk a lakást. A virág azonban ezen egyetlen nap alatt teljesen tönkrement. A hatalmas, méteresnél is nagyobb átmérőjű virágcsoda elpusztult. Nem maradt belőle más, csak egy pár levélke. Nagyon vigyáztam rá, mégsem erősödött. Hiába volt minden, csupán három-négy kis fonnyadozó, sápadt levélke szomorkodott rajta. Ahányszor ránéztem, belesajdult a szívem. Évekig így volt ez. Nem is igen értem rá foglalkozni vele, és azt is gondoltam: ’de hát mit is tehetnék többet’? Nagyon lekötött a családi ház gondja, a gyerekek, az egész új élethelyzet… És a nagy trauma: az elveszített babák…

Próbáltam magamat tartani, nem nagyon lemaradni, de úgy éreztem, a feladatok megoldása és a köztem lévő távolság egyre nagyobb.

Amikor újra elkezdtem tanítani és énekelni, egészen felvillanyozódtam. A házimunkával ugyan tovább ment a fogócska, de most nem érdekelt annyira. Hát még, amikor megtudtam, hogy mégiscsak lesz babánk! Végre nagyon jól kezdtem érezni magam a bőrömben. És képzeljétek csak el, igen, igen: a vitorlavirágom is kivirult! Először csak elkezdett leveleket hajtani. Kicsiket ugyan, de már tízet-húszat. Pici virágokat hozott, pici leveleket, de ezeknek nagyon örültem! És tegnap este… Tegnap este elkezdtem rendezgetni a virágaimat és azt vettem észre, hogy a vitorlavirág már nem fér el a régi helyén. A levelei hatalmasra kezdenek nőni és a most elvirágzott nyolc virág helyébe gyorsan újabb hét nőtt. Nem tudom elmondani az örömemet. Úgy érzem, engem akar ez a virág biztatni: látod, milyen csenevész voltam, de kitartottam, és győztem! Ez a virágom igaz meséje.”

Vélemények a szupervízióról

„Nagy várakozással voltam és nem csalódtam. Olyan kérdésekkel foglalkoztunk, amelyekről nem gondoltam, hogy a fejlődés gátját jelenthetik. Megtanultam, hogy új módon viszonyuljak az akadályként elém gördülő problémákhoz. Megéreztem, hogy milyen jó egymást támogatni ugyanabban az életszakaszban. Próbálgattam, milyen is kívülről szemlélni a magam és mások problémáit és ötleteket is kaptam néhány problémám feldolgozásának megkezdéséhez.

Szerettem, hogy mindenki pozitívan viszonyult a többiekhez. Szerettem, hogy volt egy kis védett időnk, ami csak a mienk volt. Boldog vagyok, hogy megismerhettem öt nagyszerű, előbbre igyekvő, melegszívű nőt, anyát. A most következő évnek sokkal nagyobb önbizalommal vágok neki, mint az ezt megelőzőeknek. Azt hiszem, ez nem kis mértékben annak is köszönhető, hogy a segítségetekkel rátaláltam magamban néhány új erőforrásra.”

***

„Mit jelentett nekem a szupervízió? Kérdéseket és válaszokat. Elmélyülést magamban. Felszabadultságot. Elemző beszélgetéseket a férjemmel. Pozitív energiákat. Sok-sok plusz energiát. Megvilágosodást, de legalábbis egy lámpást, ami az utat mutatja. Biztatást. További keresést. Izgatottságot. Megkönnyebbülést. Ezt mind. Jó kis turmix ugye?”

Összegzés

A szupervíziós munkaforma olyan teret és időt biztosít, melyben lehetőség nyílik arra, hogy megtapasztaljuk a magunkra és az egymásra figyelés, egymáshoz kapcsolódás erejét és az ezáltal nyújtott biztonságot, amely egyben megadja annak is a lehetőségét, hogy a saját kérdésünkre „egy lépéssel hátrébb lépve” tudjunk ránézni. Az új perspektívából adódó megértésből újabb kérdések és válaszok születnek arra, merre induljunk, és hogyan kerüljünk közelebb célunkhoz, például azáltal, hogy ráébredünk nem hatékony munkavégzési mintáinkra, ennek okaira, megváltoztatási lehetőségeire, személyes és szakmai prioritásainkra és a lehetséges, az előttünk nyitva álló és az általunk kívánatosnak tartott alternatívákra. A csoport olyan külső perspektívát tud nyújtani, amelynek segítségével a karrierünkre vonatkozó döntéseket és cselekvési tervet egy tágabb, hosszú távú kontextusban tudjuk kialakítani. Ahogyan a vitorlavirág története is mutatja, a szupervízió kinyitja a gondolkodásunkat arra, hogy képesek legyünk az élet apró jeleit „olvasni”.

Madai Krisztina karrier coach | Kérdezz-felelek>>

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkHatékonyan segít a beszédterápia az alacsony libidón
Következő cikkEgykulcsos szja és családi adózás 2011 januártól