Tabutéma: a terhesség nem betegség! – Vagy mégis tekinthetnénk annak?

A terhesség nem betegség! – Vagy mégis annak tekinthető lehet?

A legtöbben osztják azt a nézetet, miszerint a terhesség a női élet velejárója minimum egy, de általában több alkalommal. A „terhesség nem betegség” jelszót százával olvashatjuk az interneten, és emberek ezrei használják szóban. Ám érdekes nézőpont lehet összevetni a terhesség tüneteit egy betegségével, és megvizsgálni a hasonlóságokat – amiből talán több van, mint gondolnánk.

Árnyoldalak

Teljességgel biztos, minden édesanya egyetért benne, hogy a várandósság nehézségeit igenis megéri kibírni, hiszen ahogyan ez véget ér, egy új élet megkezdődik. Ám az is tagadhatatlan, hogy a terhességnek számos árnyoldala is akad, amiket ki könnyebben, ki pedig nehezebben él meg, és kár is lenne tagadni a létezésüket.

>>> Pelenkázáshoz elengedhetetlen termékek!

Tünetek

Sok nő, amikor még nem tudja, hogy terhes – illetve még sosem volt az, így fogalma sincs, hogy mik azok a jelek, ami alapján gyanakodnia kellene – először betegnek érzi magát. Később pedig, a terhesség előrehaladtával a fájdalom is gyakori társsá válik: a mellek érzékenysége, a gyomorégés, illetve az a „különleges” érzés, amikor a pici a húgyhólyagba rúg. Ezen kívül a hányás és a kimerültség, mely utóbbiból való kilábaláshoz időre van szüksége a szervezetnek, szintén a kismamalét ismert velejárói. A mindezekhez hasonló tüneteket pedig jellemzően a betegségek szoktak produkálni.

A terhességgel járó változások között van még a felborult hormonháztartás – amely a gyakori hangulatingadozásokért felelős – illetve a véráram is egy újfajta ritmust kell felvegyen, ahogyan a szervek igyekeznek úgy összehangolni a működésüket, hogy a méhet és lakóját elláthassák az életben maradáshoz szükséges tápanyagokkal. Hiába mondják, hogy mindezek természetes folyamatok – persze hogy azok, ám ez nem változtat a tényen, miszerint a várandós anyuka gyakran igazán betegnek érzi magát a testében. A reggeli rosszullétet sem véletlenül hívják rosszullétnek.

Továbbá érdemes nem megfeledkezni arról, hogy a terhesség tünetei nem minden esetben tartanak a gyermek világra hozásáig: a szülés utáni depresszió egy komoly következmény lehet, ami nagyjából minden tizedik nőt érint, és egy olyan betegség, ami orvosi segítségre szorul.

Nézőpont

Talán a legnagyobb probléma a „terhesség nem betegség” felfogással, hogy ez a filozófia elméletben megengedi azt – sőt, sugallja, hogy így van – hogy a várandós nők épp úgy éljenek a terhességük alatt, mint előtte. És ez, lássuk be, abszurd elképzelés. Természetesen az első pár hónapban ugyanúgy munkaképes tud lenni, ám valószínűsíthetően jóval gyakrabban fog betegszabadságra menni, mert a terhesség alatt igenis betegnek fogja érezni magát.

Hasonlóságok

Amikor azt mondjuk, hogy a terhesség egy természetes folyamat, melynek velejárói a fent említett tünetek, valóban igazunk van, ám érdemes belegondolni abba, hogy a betegségek is azok. Illetve ha nagyon nyersen szemléljük a lényeget (vigyázat, ez nagyon csúnya lesz) akkor a magzat is kvázi élősködő az édesanyja testében, mint ahogyan a baktériumok egy betegség alkalmával.

Ne nézzük kevesebbnek azokat a nőket, akik netán „komolyabban”, nehezebben élik meg a terhességet, és orvosi segítséget kérnek a kényelmetlenségek csökkentése érdekében. Biztos vagyok benne, hogy mindannyiunknak van olyan anyuka ismerőse, aki a terhessége alatt néha nehezen tudta elválasztani a várandósság érzését egy betegségétől, csak épp nem tudta hogyan tegye, vagy talán nem is merte volna elmagyarázni ezt senkinek.

>>> Babakocsi vásárlási lehetőség a babavárás izgalmainak fellendítésére!

Betegség-e a terhesség? Talán tényleg nem. A tünetek, ezzel együtt pedig a kismama közérzete valóban nagyon sokban hasonlít, de tény, hogy a várandósság nem skatulyázható be a klasszikus betegségek közé. Ám az is teljesen biztos, hogy ez egy megváltozott állapot, és nem kezelhetőek úgy a terhes nők a hétköznapi teendőket tekintve, mintha a testük nem épp egy „válságos” időszakon menne keresztül.

(VIA)

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!