Te(l)jes élet laktózérzékenyen is

Fotó: sxc.hu

A laktózérzékenység a tejtermékekben megtalálható cukrok lebontására való képtelenség, amelynek oka a lebontáshoz szükséges laktáz enzim teljes vagy részleges hiánya. Mit tehetnek azok, akik az érzékenységre hajlamosak? Végleg le kell mondaniuk a tejtermékek fogyasztásáról? A témáról Henter Izabella dietetikussal beszélgettünk. 

Amikor valaki dietetikushoz megy, az egészségre vonatkozó adatok felvételét és a méréseket követően az étkezési szokások kerülnek terítékre. Először is fontos tisztázni, mi áll a tejmentesség hátterében. Lehet életre szóló vagy átmeneti, lehet nagyfokú és lehet enyhe tűrőképesség is a laktóz intoleranciában. Az ellenérzésen alapuló intoleranciának inkább érzelmi oka van, így méréssel vagy vizsgálattal nem leírható. Azok, akik minden tej eredetű ételtől tartózkodnak, dietetikai szempontból segítségre szorulnak.

„Magát a tejcukor érzékenységet a vékonybélben termelődő laktóz enzim csökkent működése vagy hiánya okozza. Többször előfordul, hogy valaki a tejet magában nem kedveli, ugyanakkor kávét, vagy kakaót szívesen fogyaszt. Aki a nyers tejet nem, de más tejtermékeket fogyaszt, azoknál nincs veszélye a hiányállapot kialakulásának, nem kell külön gondot fordítani a pótlására.” mondta Henter Izabella.

A laktóz szerepe

A tejcukor jelentősen megkönnyíti egyes ásványi anyagok (mint a kalcium, a magnézium, a vas, a réz vagy a cink) felszívódását. Ez a folyamat pedig szükséges az egészséges bélflóra kialakulásához, illetve fenntartásához. A tej egyik fontos összetevője, a galaktóz, fehérjével, illetve zsírral kapcsolódva épül be a porcba és a kötőszövetbe, emellett fontos szerepe van az idegrendszer felépítésében is.

Érdemes tehát utánajárni, hogy mi állhat a hátterében, ha a tej fogyasztása mégis panaszt okoz. A laktáz hiánya több módszerrel is jól felismerhető, kórházak, illetve klinikák gasztroenterológiai osztályai és szakrendelők is végeznek hasonló vizsgálatokat. A leggyakrabban használt módszer az úgynevezett hidrogén kilégzési teszt, melynek során a lélegzet hidrogéntartalmát mérik. A vizsgálat során éhgyomorra itatnak tejcukortartalmú folyadékot. A folyamat abból áll, hogy meghatározott időközönként megvizsgálják a lélegzet hidrogén tartalmát. Amennyiben az értékek magasabbak a normálisnál, akkor valószínűsíthető a laktózérzékenység.

A hagyományos laktóz intolerancia vizsgálatok során az éhgyomorra megivott tejcukor oldat felszívódását vizsgálják. Normál esetben az oldat a vékonybélben glükózzá és galaktózzá bomlik, majd felszívódik a véráramba, így megemeli a vércukorszintet. Amennyiben a meghatározott időközönként vett vérminta nem mutat kellő vércukorszint emelkedést, akkor az a laktáz enzim hiányára vagy csökkent működésére utal.

Javasolt terápia

Fotó: sxc.hu
Fotó: sxc.hu

Az elsődleges teendő, a megfelelően alkalmazott diéta, ami sokak meggyőződésével ellentétben nem jelenti a létfontosságú tejtermékek teljes elhagyását. A diéta során ugyanis elérhető a tünetmentesség, és biztosíthatók a szükséges tápanyagok. Miután a 3-4 hét teljes tejmentesség eltelik, fokozatosan bevezethetők a sajtok és a savanyított tejtermékek.  Az érett kemény- és félkemény sajtok (Pl: Trappista) többnyire nem tartalmaznak tejcukrot és a penésszel érő sajtoknak (camembert, brie, roquefort, gorgonzola, stb.) is alacsony a laktóz tartalmuk.  A tejföl, a tejszín és a vaj magas zsír és koleszterin összetevőjük miatt is mértékletességet követelnek. A laktózmentes diétában minden élelmiszer csomagolásán érdemes gondosan tanulmányozni az összetételt, hogy ne szerepeljen benne: tej, tejpor, tejszín, savó, savópor, író, írópor, permeátum, tejcukor, laktóz, stb. A diéta fontos részét képezi a magas kalciumtartalmú élelmiszerek fogyasztása is. Ilyenek például a kelkáposzta, a hüvelyesek, a dió, a mandula, a mogyoró, a szója készítmények (pl. a tofu) és a lágy, ehető csontú halak, mint a szardínia, a makréla vagy a lazac.

A mindennapokban nagy segítség lehet a laktáz tabletta, ami az orvosilag diagnosztizált laktózérzékenyek számára vényre, illetve támogatott gyógyszerként is felírható, illetve az ételbe keverhető termékek is megkönnyítik a diéta betartását.

Tippek tejfogyasztáshoz laktóz intolerancia esetén

A langyos, meleg vagy magasabb zsírtartalmú, illetve a más táplálékkal együtt fogyasztott tej lassabban ürül ki a gyomorból, így a belek laktóz emésztése is jobb, mert lényegében hosszabb idő áll rendelkezésre. Először ételbe keverve kiskanálnyi mennyiséggel lehet terhelni, majd fokozatosan növelni a mennyiséget.

Összegezve, nem kell feltétlenül attól tartani, hogy véglegesen meg kell vonni a szervezettől a laktóz tartalmú ételeket és italokat, ugyanis fontos részét képezik a szervezetnek. A legtöbb tejcukor érzékeny bizonyos mennyiségű tejet vagy tejterméket még probléma nélkül el tud fogyasztani. Minden érintettnek fel kell mérnie, hogy étrendjében mennyi laktózt képes elviselni a szervezete. A dietetikus is segítséget tud nyújtani abban, hogy mennyi tejterméket fogyasszon, amennyivel még elkerülhetők a tünetek.

Laktózmentes termékek hazánkban

Bár egyre több a laktózmentes termékek száma, közel sem olyan széles a paletta, mint azt elsőre gondolnánk. Az Európában megvásárolt tej és tejtermékek már 2-5 százaléka laktózmentes, Magyarországon mindössze 0,5 százalékot tesz ki e speciális tejek és tejtermékek forgalma.

A legtöbb esetben a boltok polcain találunk laktózmentes tejeket, de a népszerű ízesített tejitalokat tekintve a kínálat nem túl bőséges.

A laktózérzékenységgel küzdőknek sem kell lemondaniuk kedvenc tejtermékeikről, mivel a Mizo termékportfoliójában elérhetőek a legnépszerűbb tejipari termékek laktózmentes változatban is, így a tej és kakaó mellett laktózmentes Túró Rudi, túró és tejföl is kapható a boltokban. Ezen termékek tartalmazzák a szükséges ásványi anyagokat és vitaminokat, megfelelő kalciumforrást jelentenek, és lehetővé teszik, hogy a tejcukorra érzékenyek is élvezhessék a megszokott, kedvelt ízeket a kellemetlen tünetek nélkül.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkÚj pályázat társadalmi vállalkozóknak
Következő cikkAz iskolatáska jó beállítása fontosabb, mint a súlya

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..