Terhesség hétről-hétre: 23. hét

terhességi hetek - 23.hét

A 23 hetes magzat

A magzat méretei: a 23. hétre a magzat hossza 29 cm, súlya 500 g.

A magzat fejlődése: A 23. héttől képes a baba a fájdalomérzékelésre. Bőre ráncos, sokat kell még húsosodnia. Néha csuklik, ilyenkor anyja ütemes kis rángásokat érzékel. Az emésztőrendszer szerkezete teljesen kialakul, noha csak hetekkel később kezd majd működni.

A 21. – 23. hét között megjelenik a REM-fázis = rapid eye movement (gyors szemmozgásos) fázis. Szokták aktív vagy felületes  alvásnak is nevezni. Ilyenkor álmodunk, és az agy igen éber és tevékeny ebben az időszakban.

23. hetes ultrahang

Terhesség hétről-hétre: 23. hét

Ideje elgondolkodni azon, hogy hogyan szeretnél felkészülni a szülésre. A szülésfelkészítő tanfolyamokat általában a várandósság 24.-28. hetétől ajánlják elkezdeni. Mielőtt kiválasztod a szülésfelkészítő tanfolyamot, alaposan nézz körül.

Az egyik lényeges szempont a szülésfelkészítő tanfolyam tematikája. Egy jó tanfolyamon elméleti tudást és gyakorlati ismereteket egyaránt szerezhetsz. Általában szó esik a szülés folyamatáról, hogy mi történik a testeddel, tudatoddal szülés közben. Beszéltek a szülés szakaszairól, melyek a szülés megindulásának jelei, mely szakaszokban mik a teendők. Megtudhatod, hogy hogyan lehet természetes módszerekkel támogatni a szülő nőt: a mozgás, a testhelyzetek, hangok, a légzés, relaxáció, a szeretetteljes légkör jelentőségéről szintén sok szó esik.

Ha jó a tanfolyam, akkor segít a szüléshez kapcsolódó félelmek feloldásában, megerősíti a szülők önbizalmát, hogy rájöjjenek, bennük van az a tudás, azok az ösztönök, amelyek a szülővé váláshoz kellenek. Jó, ha  lehetőséged van látni természetes, háborítatlan szülést filmen, vagy hallani ilyen pozitív élményt adó szüléstörténeteket. A baba fogadására, a gyermekágyi időszakra is fel kell készülni. Fontos, hogy a sikeres szoptatáshoz szükséges alapismeretek is benne legyenek a szülésfelkészítésben és sok-sok gyakorlat kísérje végig a foglalkozásokat.

Az sem mindegy, hogy ki tartja a tanfolyamot, ugyanis sokféle szakmai háttérrel szerveznek tanfolyamokat, és ez a szakmai háttér nagyban befolyásolja a szülésfelkészítés jellegét. A legfontosabb az, hogy az oktató legyen tisztában a háborítatlan szüléshez szükséges ismeretekkel, és azzal, hogy hogyan támogathatja meg ezt a természetes élettani folyamatot. A legjobb ajánló, ha szülésfelkészítő oktató gyakorló dúla vagy bába. Sajnos ma Magyarországon nincs szabályozva, hogy ki tarthat szülésfelkészítőt, így olyanok is bele fognak a szülésfelkészítésbe különféle, csak érintőlegesen kapcsolódó szakterületről, akiknek nincs semmilyen elő- vagy továbbképzése. Érdemes arra is figyelni, hogy minél inkább kórházi szakember valaki, annál inkább az ottani „rendszernek” akar megfelelni elsőként.

A kórház által szervezett szülésfelkészítő tanfolyamokon lehet tájékozódni a helyi viszonyokról, a kórházi szokásokról, azonban ezek a tanfolyamok elsősorban a kórházi protokollra ill. az ott végzett beavatkozásokra, komplikációkra készítenek fel.

Az alábbi videón egy háborítatlanul, vízben született babát láthatsz, akit pár perccel a születése után vizsgál meg a bába:

Termékek a pocakod ápolásához:

Kismama termékek, kismama ápolók ››
Stria elleni készítmények ››
Szívhang hallgató ››
Bio olajok ››

Terhesség hétről-hétre: 24. hét

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Sziasztok! Ma vagyok 23 hetes terhes. Ma voltam ultrahangon,mertmegijedtem,h valami baja van a babámnak,mert nem ficánkolt tegnap este ota,ahogy szokot. de hálistenek minden rendbe van,csak egy kicsit lustább volt máma.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..