Terhesség hétről-hétre: 29. hét

terhességi hetek - 29.hét

A 29 hetes magzat

A magzat méretei: a 29. hétre a magzat hossza 36,5 cm, súlya 1300 g. A 29-32 hét között a mérete kb. egy sütőtök méretének felel meg.

A magzat fejlődése: 29 hetes korban a pupillák már reagálnak a fényre, erős fény esetén összehúzódnak, sötétben kitágulnak. Ez a reflex szabályozza a retinát érő fény mennyiségét az egész élet során. A terhesség harmadik negyedében a gyors agynövekedés a magzat által felhasznált energia több mint 50%-át felemésztheti. Az agy tömege 400-500%-kal növekszik.

Képes megkülönböztetni a keserűt az édestől. Ha a magzatvízbe édes anyagot juttatunk, gyakrabban nyel a magzat, míg ha keserű anyagot juttatunk be, csökken a nyelés gyakorisága.  Az arckifejezés is gyakran megváltozik. Az anya által fogyasztott ételek gyorsan elérnek a magzathoz, pl. a fokhagyma jellegzetes illata fogyasztás után 45 perccel már kimutatható a magzatvízből.

29. hetes ultrahang

Terhesség hétről-hétre: 29. hét

A szoptatás

Ideje elgondolkodnod azon, hogy hogyan szeretnéd táplálni a kisbabádat a születése után. Ha te is az anyák többségéhez tartozol, akkor bizonyára szeretnéd szoptatni a kicsit. (Magyarországon az anyák 90%-a szeretne szoptatni!) A következő lépés az lesz, hogy idejében és alaposan felkészülj, már a várandósság alatt szerezz be minél több információt.

Ismerd meg az anyatej előnyeit és összetételét, hogyan változik az idővel, hogyan alkalmazkodik a baba korához, a napszakokhoz, az időjáráshoz – elhatározásodat is erősíti, ha megérted, miért az anyatej a baba legoptimálisabb étele és itala. (Erről lesz szó következő levelünkben.)

Derítsd ki, hogy a kórházban, ahol szülni fogsz, mi a szokás: megkapod-e szülés után rögtön a babát, mennyi időt tölthetsz vele együtt a szülőszobán, együtt vagy külön helyeznek-e el titeket. Fontos tisztában lenned azzal, hogy a szoptatás szempontjából mi előnyös, mi hátrányos, így azt tudod tenni, ami Neked és a babádnak a legjobb. (A szülés utáni első óra fontosságával is fogunk később foglalkozni.)

Tanuld meg, mik az újszülött szükségletei, így szopási magatartását is könnyebben megérted, és nem esel kétségbe, ha például az első pár napban keveset szopik – ugyanis az újszülött gyomra nem nagyobb, mint egy cseresznye.

Tájékozódj, hogy a szülés módja hogyan befolyásolja a szoptatást. Például a szülés alatt használt fájdalomcsillapítók és érzéstelenítők kedvezőtlenül hatnak a szoptatás megkezdésére, késleltetik az első szoptatást. Az újszülött a szervezetébe bejutott gyógyszerektől álmos, kába, szopási ritmusa koordinálatlan és gyenge.

Tájékozódj már a várandósság alatt a szoptatási testhelyzetekről, a helyes mellre helyezésről, és arról, hogy hogyan ürítheted ki a melledet, ha esetleg túltelítődik. Hogyan lehet megelőzni a túltelítődést? Mi az igény szerinti szoptatás? Sokkal könnyebb lesz így a szülés utáni első napok kapkodásában.

Termékek a pocakod ápolásához:

Kismama ápolók ››
Stria ellen ››
Szívhanghallgató ››
Bio olajok ››

Terhesség hétről-hétre: 30. hét

Szoptatás a kórházban – Isabelle első szopija

Olvasnivaló

A szoptatás előnyei ››

A csecsemő számára az anyatej a legjobb, legtermészetesebb táplálék: minden fontos tápanyagot tartalmaz, amelyre a babának szüksége van. A szoptatás pedig a tápláláson kívül, a kettőtök közötti kapcsolatot is erősíti. Az anyatej tápanyag összetétele egyedülálló, tartalmaz mindent, ami a baba egészséges fejlődéséhez szükséges: zsírokat, fehérjéket, szénhidrátokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és kellő mennyiségű folyadékot (kb. 87,5%-a víz).

A tudatos vásárló, avagy mit is tudunk az anyatejről? ››

tudatosanyatej lead 80 A tudatos vásárló, avagy mit is tudunk az anyatejről?Életünk sok területén törekszünk a legjobbra, legtökéletesebbre. Kiválasztjuk a legideálisabbnak tartott partnert, munkahelyet, gépjárművet, lakóhelyet, élelmiszert, ruházatot. Megpróbálunk eligazodni a reklámok dömpingjében, E-számos listával böngésszük a boltok polcait. De mi történik a kisbabánkkal, amikor megszületik? Mit kap enni? És meddig?

A sikeres szoptatás 7 alapelve ››

alapelv A sikeres szoptatás 7 alapelveLetölthető tanulmány. A sikeres szoptatáshoz nélkülözhetetlen, hogy elegendő információval rendelkezz a szoptatás elméletéről és gyakorlatáról – lehetőleg még a szoptatás megkezdése, vagyis a szülés előtt. Összefoglalónkból most a sikeres szoptatás 7 alapelvét tudhatod meg.

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket.
Előző cikkTerhesség hétről-hétre: 30. hét
Következő cikkTerhesség hétről-hétre: 28. hét

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!