Város-szabászat – női szemmel

Bababarát város

Cipeltél már babakocsit végtelennek tűnő lépcsősoron? Pelenkáztad már a babádat szűk mellékhelyiségben, mert ügyintézés közben muszáj volt?  Igyekeztél már át a rövid zöldön kisgyerekkel, vagy a hosszú zöld ösvényen, egy elhagyatott parkban, kivilágítatlan utcán?

Ha bármelyik kérdésre is igennel válaszolsz, akkor te nem (teljesen) nőbarát településen élsz.

Idén május óta tudjuk, hogy van ilyen, hisz akkor robbant a közbeszédbe a szentendrei polgármester (Dietz Ferenc) nevéhez köthető kezdeményezés: Párizs és Bécs mintájára legyen a Duna-parti település az első magyarországi nőbarát város.

Akadálymentes közlekedés, bababarát hivatalok

Vegyük sorra, mit várnának el a nők – itt és most főleg –, a kisgyerekes anyák, egy nőbarát(ságos) településtől?

Nagy dolgokat: szélesebb, babakocsival és kisgyerekkel is biztonságosan járható járdát, biztonságos parkolókat, akadálymentes aluljárókat és bejáratokat, hosszabban tartó zöld jelzést a gyalogátkelőhelyeken, óvodákat, bölcsődéket, családi napköziket, játszótereket.

Kisebb dolgokat: külön pelenkázó és szoptatóhelyiségeket a közintézményekben, hivatalokban, egy-egy kisasztalt, pár játékot, játszósarkot ezekben a helyiségekben, sorban álláskor előzékenységet.

A kisebb-nagyobb vágyak mellett csodaszámba menő megoldásokat is álmodnak a nők. Például több családbarát munkahelyet, ahol rövidebb, vagy rugalmasabb a munkaidő, hogy a dolgozók a munkaidő utáni feladataikat is el tudják látni. De nehéz megoldást találni arra is, hogy ki vigyázzon a sokáig dolgozó anyuka gyerekére?

A nőbarát város nemcsak a kisgyerekes anyáknak és nem csak az ügyintézésben, a munkában kellemesebb, hanem a női nemet tiszteletben tartva alakítja az utcaképet is – tudjuk meg a külföldi példákból, nőjogi aktivisták beszámolóiból. Például kevesebb a szexista, nőket bántó, tárgyként bemutató reklám a közterületeken és több a különböző szerepeket jelképező nőket ábrázoló szobor, köztéri alkotás, híres nőkről elnevezett utca.

Mitől bababarát egy szállás?

Szentendre, a nők városa

De kanyarodjunk még vissza a Dunakanyarba és nézzük meg, mit lehet ellesni a szentendreiektől?

Szentendre

„Elsőként a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatának akadálymentesítése, a pelenkázó és a gyereksarok került kialakításra a műemléki épület adta lehetőségek szerint. Ennek költsége 7 millió Ft volt, azonban ehhez sikerült pályázati támogatást is szerezni. Az év eleje óta eltelt időben a felújításra, megépítésre szánt járdák és utak tekintetében az akadálymentesítés kötelezően előírt feltétel. Ezek évente átlagosan 20 millió Ft pluszköltséget jelentenek a városnak, azonban pályázunk ezeknek a költségeknek a kiegészítéséért is – tudjuk meg Dietz Ferenc polgármestertől. – A HPV oltásra 8 millió forintot különített el a képviselő-testület, a közbeszerzési eljárás az oltóanyag beszerzésére még folyamatban van.”

“Jelenleg – 2009 szeptemberében – a „női” (vagyis családbarát) parkolóhelyek kialakítása van folyamatban. Első körben 12 db parkolóhely családbarát piktogramja került felfestésre óvodák, iskolák, közintézmények közelében. Egy ilyen parkolóhelynek 5 ismérve van: térfigyelő kamera által figyelt terület, jól megvilágított, akadálymentes járda van a közelében, a gyermek nem tud azonnal a forgalmas útszakaszra kifutni, jól megközelíthető és általában közintézmény közelében van. A hivatali munkatársak az öt szempont maradéktalan megvalósítására törekszenek, de erre nincs mindig lehetőség.

Korábban – azért, hogy a nők hosszú távon is képviselhessék érdekeiket a város életében – szerveztünk esélyegyenlőségi napot, több szakmai konferenciát is, ezt folytatni szeretnénk a továbbiakban is. Most dolgozzuk ki azt a civil rendeletet, amely a nőkkel, a női fórumokkal és női tanáccsal külön foglalkozik. Hivatalunkban, ahol erre igény van, a családos anyaként munkát vállalók 4 órás munkaidőben is foglalkoztathatók.”

Hogyan tovább?

Mint láttuk, a legtöbb nőbarát elvárás teljesítéséhez sok-sok pénz kell. Egy-egy épület akadálymentesítése, a járdák kiszélesítése sok tízmillió forintos kiadás, amire a (többnyire férfiak vezette) önkormányzatoknak nem igazán van keretük.

„Sajnos a következő évek nem a nagymértékű fejlesztésekről fognak szólni. Ugyanakkor a válság miatti szolidaritás talán a nők szerepét fel fogja értékelni. Középtávon a bölcsődék, családi napközik és óvodák különböző fajtáit kell létrehozni minél nagyobb számban. Vagy a családi adózással, nagyipénzzel megerősíteni a családokat. A várhatóan romló közbiztonság miatt a nőket (is) védő intézkedések kerülnek előtérbe szerintem egy-két évig.” – mondta a babafalva.hu megkeresésére dr. Rétvári Bence országgyűlési és fővárosi közgyűlési képviselő az elmúlt időszak egyik legjelentősebb nő- illetve családbarát intézkedésének, a kisgyerekes BKV-bérlet ügyének lelkes kezdeményezője.

A "kisgyerekes időszak után is" tudok tanácsot adni, hogy hogyan írjunk ütős önéletrajzot, motivációs levelet, átnézem és javaslatot teszek CV-tek beadása előtt, vannak tippjeim, hogyan használjátok a közösségi médiát a munkaerőpiacra való visszatérés érdekében, ill. hogyan készüljünk a babázás-gyerekezés mellett a munka világára? "
Előző cikkÜnnepi körteleves mandulával, csokoládéval
Következő cikkÚj család születik – örömök és nehézségek

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..