Mit egyen a baba a nyaralás alatt?

kisgyermek eszik

Nyaralunk, és velünk nyaral a baba is. A nagy kérdés csak az, mit egyen a velünk utazó kicsi. Az anyatejes csecsemőkkel még nincs is gond, de mit egyen a pár hónapos, aki már kóstolgatja az ízeket, de még nincs foga, és nem eheti azt, amit mi?

Gyakran már az utazást is megsínylik a picit, nyűgösek, fáradtak lesznek a több órás autózástól. Zavarhatja őket a hely idegensége, a megszokottól eltérő környezet. Ilyenkor sírósabbá, bújósabbá válhatnak, nehezebb őket elaltatni. Szerencsére ez az állapot csak pár napig tart, egy-egy otthonról vitt játékkal könnyű őket megnyugtatni. Nem múlik azonban ilyen gyorsan az étkeztetésük gondja.

Nyaralás itthon

A hazai vagy környező országokban történő nyaralás nagyobb veszélyeket nem rejt magában, de vannak olyan dolgok, amelyekre azért az érzékenyebb babapocak miatt fel kell készülnünk. Ha csak a nagyszülőkhöz vagy vidéki rokonokhoz ugrunk le néhány napra, akkor is érdemes alaposabban felkészülni, esetleg némi bébiétellel feltankolni, mert nagy valószínűséggel csemeténk ragaszkodni fog az otthon megszokott ízekhez. Hiába főz a nagyi isteni borsófőzeléket, ha a babánk az általunk előállított ízkombinációt kívánja, nem fogja megenni a mama zsenge borsóját. Nyugtassuk meg a nagyit, hogy nem az ő főztjével van baj, csak konzervatív ízlésű a gyermekünk, és idegenkedik az újtól. Így talán nem lesz sértődés.

Ha valamikor szükség van a bébitápszerekre, babatejekre, akkor az éppen a nyári hőség és a nyaralás. Ezek a készítmények szigorúan ellenőrzöttek, ha pontosan követjük a használati útmutatót, akkor a fertőzés veszélye kizárt. Fontos, hogy a vidéki vizet mindig forraljuk fel, na, nem azért, mintha fertőzött lenne, hanem ezért, mert minden idegen hely baktériumflórája más, és ez megzavarhatja a baba emésztését. Nem lesz tőle beteg, de fájhat a pocakja, hasmenése lehet. A konyhában különítsünk el egy babasarkot, és itt tároljuk a baba felszerelését, élelmiszerét. Érdemes egy kendővel lefedni, mert vidéken sokkal több a légy, bogár, könnyen beszennyezhetik a tiszta edényeket.

Külföldön

A jó hír, hogy a repülőre kézipoggyászban felvihető a bébiétel, így a babának sem kell éheznie a pár órás repülőút alatt. Ha külföldre utazunk, akkor fontos, hogy nézzünk utána a lehetséges fertőző betegségeknek, annak, hogy fogyasztható-e a víz. Még ha azt is állítják, hogy nyugodtan ihatunk a csapvízből, a babának akkor is forraljuk, vagy inkább vásároljuk helyben babavizet! Ha ilyen nincs, akkor marad a méregdrága Evian, azt mindenhol lehet kapni. Ha lehetséges, vigyük magunkkal az otthon megszokott babatápszereket, egy-egy üveg bébiételt, dobozos tejpépet! Ezek kisegítenek majd addig, amíg a nyaralóhelyen fel nem fedezzük, hogy hol lehet babaételt kapni. Egy kis nehézséget jelenthet, hogy előfordul, hogy a baba elutasítja az idegen ország bébiételét. Tapasztalt anyukák azt javasolják, hogy inkább a nagy csomag pelenkát hagyjuk itthon – azt kint is lehet kapni – és a gyerek által megszokott bébiételt vigyük magunkkal. Még akkor is, ha ez egy tucat üveget jelent. Nagy segítség, hogy a babának is lehet vinni külön csomagot a repülőn, abba bele fog férni a babakaja.

Indulás előtt mindenképpen beszéljük meg a gyerekorvossal, hogy mit tegyünk enyhébb panaszok esetén (hőemelkedés, hányás, hasmenés), és vigyünk magunkkal gyógyszereket vészhelyzetre!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Ha egy szóval kellene meghatároznom a foglalkozásomat, azt mondanám, hogy kapcsolat-tanár vagyok. Hiszem, hogy a jó párkapcsolat nem szerencse dolga, hanem tanulható készség, és sokat tudunk tenni azért, hogy harmonikus párkapcsolatban éljünk. Ebben támogatom a klienseimet az egyéni beszélgetéseinken, erről beszélek az előadásaimon, tréningjeimen.
Előző cikkFigyelem! Változások a gluténmentes élelmiszerek címkéjén
Következő cikkBoribon, már digitálisan is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..