„Veled kiteljesedve” – Házasság hete 2017

Hazánkban tizedik alkalommal rendezik meg a Házasság Hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. A már huszonegy országban zajló mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek.

Madarász Isti filmrendező és felesége, Kerekes Monika.
Madarász Isti filmrendező és felesége, Kerekes Monika.

Az idén február 12. és 19. között zajló országos rendezvénysorozat házaspár arca

Madarász Isti filmrendező és felesége, Kerekes Monika. A központilag szervezett programok fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

A Házasság Hete nemzetközi mozgalom húsz éve indult el az Egyesült Királyságból, hogy megismertesse azokat a hagyományos értékeket, alapelveket, amelyek alkalmazása tartóssá és örömtelivé teheti a házasságokat – Magyarország negyedikként csatlakozott 2008-ban. A kapcsolódó programok terén évről évre növekvő aktivitás tapasztalható országszerte és a határon túli magyarlakta településeken is. A több millió lakost elérő mozgalomnak a pozitív, sikeres életpéldák és a párkapcsolati problémakezelés elérhetővé tétele révén jelentős szerepe van a házasságkötések számának növekedésében.

2010-ben az évi 35,5 ezer házasságkötés lokális minimumot jelentett a népmozgalmi statisztika történetében. Az elmúlt öt évben innen kedvező irányú elmozdulás történt: a 2015. évi 46,1 ezer házasságkötés már 18,4 %-kal haladta meg az előző évit, és több mint 29%-kal múlta felül a 2010. évi mélypontot. 2016 első háromnegyed évében pedig újabb 10,2 %-kal nőtt a házasságkötések száma az előző év hasonló időszakához képest.

„Az első tíz év a mennyiségi növekedés ideje volt, az elkövetkező tíz év pedig a várakozások szerint a minőségi növekedésé lesz” – mondta dr. Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója. A házasság hete mozgalom országos koordinátora rámutatott: a kutatások szerint a legfőbb válóokok között az első helyen a kapcsolat kiüresedése szerepel, ezért óriási a jelentősége, hogy minél korábban elkezdődhessen a családi életre nevelés; a fiatalok elsajátítsák a kapcsolatok tudatos gondozásához szükséges készségeket.

Egy héten át számos budapesti, vidéki, sőt határon túli helyszínen több mint 250 előadás, kulturális program hivatott ráirányítani a figyelmet a házasság, a család fontosságára.

Házasság hete 2017 – programok

 • Február 12., vasárnap, 10 óra: Nyitó istentisztelet a Debreceni Református Nagytemplomban
  Igét hirdet dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.
 • Február 13., hétfő, 18 óra: Életkísérlet – Az 5 szeretetnyelv a párkapcsolat kihívásai között
  Előadók: Záborszky Zsófia pszichológus és Záborszky Dávid lelkipásztor
  (Aranytíz Kultúrház, Tolnay Klári Színházterem, 1051 Budapest, Arany János u. 10.)
 • Február 14., kedd, 18 óra: Áldással egybekötött zenés istentisztelet a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola tanulóinak közreműködésével. Vezényel: Tóth Márton és Brebovszky Klára karnagy.
  (Deák téri evangélikus templom, 1052 Budapest, Deák Ferenc tér 4.)
 • Február 15., szerda, 18 óra: Őszintén a házasságról – Páratlan beszélgetés közismert párokkal
  Résztvevők: Karácsony János zeneszerző, gitáros, énekes, az LGT együttes örökös tagja és felesége, Ruzsics Andrea; Zámbori Soma szinkronszínművész és felesége, dr. Fazekas Rita; valamint Madarász Isti filmrendező és felesége, Kerekes Monika – a Házasság Hete idei arcai. Moderátor: Mohay Bence sportriporter.
  (ELTE Állam- és Jogtudományi Kar, Aula Magna, 1053 Budapest, Egyetem tér 1–3.)
 • Február 16., csütörtök, 10 óra: Családbarát szemlélet, munka-magánélet egyensúly konferencia a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében. A program regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.haromkiralyfi.hu oldalon lehet.
  (Magyar Tudományos Akadémia, 1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)
 • Február 17., péntek 18 óra: Hurok (16) thriller.
  Filmvetítéssel egybekötött beszélgetés a rendezővel, Madarász Istivel és feleségével, Kerekes Monikával, a Házasság Hete 2017-es arcaival – párkapcsolatról, elköteleződésről, értékekről. A beszélgetést Süveges Gergő, az MTVA Kossuth Rádió műsorvezető-szerkesztője vezeti. A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.urania-nf.hu címen lehet.
  (Uránia Nemzeti Filmszínház, 1088 Budapest, Rákóczi út 21.)
 • Február 18., szombat, 17 óra: A kiteljesedéstől a beteljesedésigPárbeszéd a lelki egység jegyében a házasság sarkalatos kérdéseiről. Dr. Veres Sándor Péter és Veresné Kovács Judit pszichológusok előadása.
  (TIT Stúdió, 1113 Budapest, Zsombolyai u. 6.)
 • Február 19., vasárnap, 18 óra: Záró szentmise a Budapest Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia Templomban
  A szentmisét bemutatja és homíliát mond Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke. (V. ker., Március 15. tér 2.)

Ezen kívül számtalan magyarországi és határon túli településen – többek között Szegeden, Kaposváron, Pécsett, Nyíregyházán, Győrött – tartalmas programokkal várják az önkéntes szervezők az érdeklődőket. Az országos rendezvénysorozat folyamatosan bővülő eseménynaptára a www.hazassaghete.hu, illetve a www.facebook.com/hazassaghete

Házasság Hete 2017

fotó: Freepik

 

Erről a témáról a Párkapcsolat rovatban olvashatsz többet!

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA szív hónapja – veleszületett szívbetegségek
Következő cikk„Elhagyom a szénhidrátot!” – jó ötlet ez?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.