A striákat el lehet kerülni?

striák, terhességi csíkok

Szinte nincs is olyan ember, aki élete során ne találkozna a striákkal. Kamaszként a növekedés, arra hajlamosként a hízás is gondot okozhat, de a nők esetében mindenképpen számolni kell egy eseménnyel: a várandóssággal. Hogy mit is tehetünk a striák ellen, arról Ratkó Tünde beszél a ratkotunde.hu-nak.

Miért is jelentkeznek a striák?

Az emberi bőr több rétegből épül fel. A legnagyobb szervünk elképesztően fontos szerepet
tölt be, hiszen véd, segít fenntartani a hőmérsékletet, jelzi a fájdalmat, a hideget, a túl meleget, egyszóval igen érzékeny rendszer.

Mivel mi növünk, így a bőrünk is nő, noha sokszor nem képes tartani a tempót, amit
diktálunk. A gyerekeknél sokszor fordul elő, hogy hirtelen nőni kezdenek, ami a bőr számára hatalmas kihívást jelent. Ugyanez igaz akkor is, ha jelentős hízásról, nagy izomtömeg fejlesztéséről, esetleg várandósságról van szó. A bőr ilyenkor próbál lépést tartani a testtel, és alkalmazkodni az új helyzethez, ez azonban nem minden esetben sikerül.

Striák akkor alakulnak ki, ha a bőr felső rétege igen, ám az alsóbb, kötőszöveti rész nem képes megfelelő mértékben alkalmazkodni a táguláshoz. A kötőszövet ilyenkor elvékonyodik, vagy megszakad, ami lila, vagy vörös csíkok megjelenésében ölt testet. A folyamat nem fájdalmas, ellenben nem kifejezetten szép, bár a csíkok idővel gyöngyházszínbe váltanak.

A nők rosszabbul járhatnak 🙁

Bár striák mindkét nem képviselőinél jelentkezhetnek, a nők esetében nagyobb a rizikó. A
hölgyek kötőszövete ugyanis alapból lazább, hiszen a test így készül fel arra a hatalmas méretváltozásra, amit egy magzat kihordása jelent. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a felkészültebb bőrön ne lehetnének striák.

Rengeteg készítmény található a piacon, melyek a terhességi csíkokat hivatottak kiiktatni, ám ez mit sem ér, ha a bőr tápanyag-ellátottsága nem megfelelő.

Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy a bőrt először belülről kell táplálni, majd amikor megindul a pocak növekedése, akkor rendszeresen és alaposan kívülről is segíteni kell a tápanyagok bejutását.

A várandósság az egész szervezet számára nagy kihívást jelent, és sajnos a bőr kinézete nem elsődleges a szervezet számára. Mivel a striák nem jelentenek veszélyt sem a babára, sem pedig az anyára, a szervezet nem ezek elkerülésére fogja szánni a tápanyagokat. Ahhoz, hogy a terhességi csíkok kialakulása is nagy eséllyel elkerülhető legyen, az egész szervezet tápanyagraktárait kell feltölteni.

Terhességi csíkok megelőzése és kezelése

Két élet, több tápanyag

A várandósságot a szakemberek egy jelentős részének egybehangzó véleménye alapján nem elég csak a mozgással és a kiegyensúlyozott táplálkozással támogatni. A megfelelő vitaminkészítmények szedése sokat segíthet a kismamának is, még az olyan gondok elkerülésében is, mint a striák. Ehhez persze a tápanyagoknak érdemes szerves kötéssel szerepelnie a készítményben, hiszen így azok felszívódása akár 80%-kal is jobb lehet.

Vitaminok, ásványi anyagok terhesség alatt

Mindazonáltal azt is le kell szögezni, hogy a striák kialakulásában a genetikának is komoly szerepe van. Érdemes mindent megtenni, hogy elkerülhessük őket, ám ha mégis megjelennek, akkor sincsen baj. Megfelelő utókezeléssel a láthatóságuk 60-80%-kal csökkenthető, bár sajnos eltüntetni sohasem lehet őket teljesen.

Forrás: ratkotunde.hu
fotó: pixabay.hu

Erről a témáról még a Várandósság rovatban olvashatsz többet!

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkKilencven éves a védőnői szolgálat
Következő cikkEgyedülálló juttatási csomag dolgozó anyáknak

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..