Kilencven éves a védőnői szolgálat

védőnők
hirdetésLevilla Pöttöm Tanoda

Konferenciát tartott a Magyar Védőnők Egyesülete és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége a kilencven évvel ezelőtt megalakult zöldkeresztes egészségvédelmi szolgálatra emlékezve szeptember 29-én Gödöllőn.

A védőnői hálózat különleges érték

Beneda Attila, család- és ifjúságügyért felelős helyettes államtitkár (Emmi) köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy az elmúlt kilencven év is azt jelzi, időtálló a védőnői szervezet. Nincs ma fontosabb feladat, mint segíteni a családokat, hogy minden vágyott gyerek megszülethessen. A védőnői hálózat azért is különleges érték, mert a tagjai bizalmas barátként tudnak segíteni a családoknak – fűzte hozzá.

Gémesi György polgármester felidézte, hogy kilencven éve Gödöllőn jött létre az egészségügyi mintajárás, majd a zöldkeresztes szolgálat is.

Az emlékülésen elismeréseket adtak át, majd a résztvevők előadásokat hallgathattak meg egyebek mellett a védőnői szolgálat történetéről, a védőnőképzés múltjáról és jelenéről, valamint a gyermekvédelmi jelzőrendszer működéséről.

Visszatekintés

Az 1920-as évek utolsó harmadában a hazai egészségügynek egy új vonása kezdett kibontakozni: a megelőző jellegű közegészségügyi munka. Ennek keretein belül fontos szerepet kapott: az általános egészségvédelmi rendszer kiépítése, a „zöldkeresztes” egészségvédelmi szolgálat megteremtése, a megfelelően képzett egészségügyi személyzet a védőnők képzése.

Előtérbe került a falusi lakosság elhanyagolt egészségi állapotának javítása. A különböző tanulmányok megállapították, hogy azokat az intézményeket nem lehet ugyanúgy megvalósítani egy kis községben, mint a nagy városokban. Az egészségvédelmi munka új rendszerét kellett kialakítani: az általános családvédelmet, mely a család minden egyes tagjának védelmével foglalkozott.

Az egészségvédelmi munka célja:

  • a falun élő lakosság egészségügyi és szociális helyzetének javítása
  • a fertőző betegségek elleni küzdelem,
  • a közegészségügyi állapotok javítása és ennek érdekében a hálózat kiépítése voltak.
Infinety hirdetés

védőnők

A fenti sorokat olvasva szinte napjaink kihívásait látjuk.

Vajon hogyan tud a 102 éves hivatás a tradíciók megtartásával megfelelni a jelen kor kihívásainak? Mit üzen a zöldkeresztes szemlélet napjaink védőnői számára? 

Ezekkel a kérdésekkel is foglalkoztak a gödöllői Jubileumi Védőnői Konferencián.

A védőnő feladatai

A kezdetek – Zöldkeresztes Egészségvédelmi Szolgálat -1927

A védőnői szolgálat létrejötte a Rockefeller Alapítványhoz és Johan Béla nevéhez fűződik, aki kidolgozta a falusi egészségvédelmi munka koncepcióját és gyakorlati megvalósítását. Utalva a nemzetközi környezetvédő zöld mozgalmakra, „Zöldkereszt” Egészségvédelmi Szolgálatnak nevezte el. A szolgálat védőnői 1930-tól olyan képzésben részesültek, mely kettős képesítést adott: ápolónői és védőnői oklevelet. Ennek az volt a célja, hogy az otthoni gondozás során az ápolással kapcsolatos problémák megoldására is felkészítse a védőnőket. Itt egyértelműen és összefüggésében fogalmazták meg e két hivatás különbözőségét és kapcsolódását:
Az ápolónő és az egészségügyi védőnő hivatásban igen sok a rokon vonás, csupán a feladatuk és a működési területük különbözik egymástól… Az ápolónő a gyógyító munkában vesz részt, a védőnő ezzel szemben a bajmegelőzés szolgálatába szegődött”

A zöldkeresztes védőnők feladatai öt területre terjedtek ki (1930-44-ig):

  • anya- és csecsemővédelem
  • iskola-egészségügy
  • nemi betegségek és TBC elleni küzdelem
  • szegény betegek otthoni ápolásának megszervezése
  • szociális gondozás

A védőnők a családgondozási szemléletet tartották a legalapvetőbb szempontnak: „Előnyösebb, ha egy védőnő a megfelelő módon a megfelelő időben oktat egy anyát, mintha több oldalról kap sokszor ellentétes tanításokat.”

A védőnői hivatás tudományos alapokon nyugszik, és magas szinten képezték az erre jelentkezőket. „A védőnőt – ahogy az orvost az egyetemes orvostudományra- ugyanúgy ki lehet képezni az egészségvédelem minden ágában…”

A Stefánia Szövetség, amely 1915-ben alakult az anyák és csecsemők védelmére, és a Zöldkeresztes Egészségvédelmi Szolgálat 1941-ben egyesült. Ekkor 1044 védőnő látta el az általa gondozott lakosságot, mely akkor megközelítőleg 7 millió embert jelentett. A védőoltásokkal kapcsolatos tennivalók is a védőnői tevékenység részét képezték, melynek eredményeként jelentős mértékben lehetett csökkenteni a fertőző és járványos megbetegedéseket.

Azt vajon tudtad-e, hogy a magyar védőnői szolgálat nemzetközi szinten is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszer?

Így felkerült a magyar hungarikumok közé is!

 

Védőnői hálózat szükségessége

forrás: mti, mave.hu
fotó: hungarikum.hu

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.