A szív hídjai – egy fájdalmas dilemma négy napja

Testvérek.jpg

Amikor egy nő férjhez megy és gyerekei lesznek, akkor kezdődik el az élete és egyben véget is ér.”

A Madison megye hídjai Robert James Waller nagy sikerű regényének filmváltozata Meryl Streep és Clint Eastwood főszereplésével meghódította az egész világot. Magyarországon most a Belvárosi Színház nézőterén élhetjük át újra a felkavaró történetet.

A darab egy amerikai kisvárosban játszódik 1965-ben. Egy olasz nő és egy amerikai kalandor sorsszerű találkozását és négy napig tartó szenvedélyes románcát meséli el, amelyből élethosszig tartó szerelem lesz.

A testvérek
A testvérek

Francesca (Udvaros Dorottya) Olaszországból Amerikába költözött, hogy ifjú kori terveit feladva, feleség és anya legyen egy farmon. Robert (László Zsolt) a National Geographic számára készít fényképeket a környék fedett hídjairól. A történet a múltból visszatekintve bontakozik ki. A szerelmesek halála után, Francesca felnőtt gyerekei felnyitják az asszony hagyatékát, és a nekik írt leveleiből és naplójából ismerik meg anyjuk féltve őrzött titkát. A lány (Szamosi Zsófia) empátiával, a fiú (Chován Gábor) eleinte elutasítással fogadja a romantikus történetet, de anyjuk emlékein keresztül lassan kénytelenek szembenézni saját életük kompromisszumaival, megalkuvásaival, elszalasztott lehetőségeivel, érzelmeik megfakulásával.

A szív hídjai ugyanazt az örök dilemmát boncolgatja, mint az Orlai Produkció másik most műsoron futó darabja, a Kramer kontra Kramer, csak más szemszögből. Választhat-e a nő a család és a remélt egyéni boldogság között?

A szerelmesek
A szerelmesek

A Kramer kontra Kramer Johannája úgy dönt, hogy elhagyja a férjét és fiát, hogy megvalósítsa álmait, míg  A szív hídjai főhőse, Francesca a családjával marad, és lemond a frissen felfedezett szerelemről. Johanna Kramer hiába áldozza fel a családot, folyamatosan kergeti, de nem találja meg a boldogságot. Francesca négy nap alatt megéli azt a szerelmet, amire mindig is vágyott, de tisztában van vele, hogy ez az érzés bármilyen elementáris erejű, múlandó. Francesca így a család és a megszokott biztonság mellett dönt, de egyben a szerelmet is választja: „Meg akarom őrizni ezt a szerelmet úgy, ahogy most van.” Egész hátralévő életében ennek a négy napnak az emlékeit őrizgeti lelkében, és azt a boldogságot, amit akkor érzett. A két ember lelki összetartozása egész életük során megmarad, bármilyen távol is sodorja őket az élet. Végakaratuk tanúskodik erről, amelyben mindketten azt kérik, hogy szerelmük kibontakozásának helyszínéről, a Madison hídról szórják szét hamvaikat.

A történet nem ad választ a feltett kérdésre: a család mindenek előtt, vagy fel szabad áldozni azt a boldogság ígéretéért? A választ mindenki önmaga adhatja meg saját élete döntéseiben.

Naderi Szima                                                                                                              Fotók: Tiszeker Dániel

 

 

 

 

Szólj hozzá Te is!