A szoptatás jó a babának, jó a mamának

szoptatás

Az Anyatej Világnapjává nyilvánította augusztus 1-jét az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1992-ben, augusztus első hetét pedig a Szoptatás Világhetévé. Az ok, hogy világszerte évente egymillió gyermek életét menthetné meg az első órában megkezdett, és az első hat hónapban kizárólagosan tartó szoptatás. Hazánkban a félévesnél idősebbek esetében már 10 babából csak maximum 4 kap anyatejet, hiszen ahogy növekszik a mesterséges táplálás piaca, úgy szorulnak vissza az anyatejes tápláláshoz kapcsolódó tradíciók.

A Philips AVENT szeretné felhívni a magyarországi anyák figyelmét arra, hogy minél később hagyják abba gyermekük természetes táplálását, mert újszülöttjüknek ez a legtöbb, amit adhatnak. A Szoptatás Világhetének apropóján tartott rendezvényükön Csetneki Julianna szülésznő beszélt az anyatejes táplálás előnyeiről, Erős Antónia televíziós műsorvezető pedig saját szoptatással kapcsolatos élményeiről mesélt.

Bízzunk az ösztöneinkben – interjú Erős Antóniával

A szoptatás a világ legtermészetesebb dolgai közé tartozik, az anyatej összetétele aszerint változik, hogy az adott időben a gyermeknek mire van szüksége. Kutatások bizonyítják, hogy a csecsemők számára a legmegfelelőbb táplálási mód a születést követő egy órán belül megkezdett szoptatás, amelyet folytatni kell a baba féléves koráig, sőt azután is. Az anyatejben olyan, semmivel sem pótolható anyagok találhatók, amelyek védettséget nyújtanak a fertőzésekkel szemben, erősítik az immunrendszert, csökkentik a bölcsőhalál és a II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, különösen akkor, ha a babákat kizárólag anyatejjel táplálják. Emellett a szoptatás az anyánál csökkenti a mellrák vagy a csontritkulás kialakulásának kockázatát, de a szoptató anyáknál ritkábban lép fel a szülés utáni depresszió is.

„Az anyatej olyan egyedülálló, csodálatos táplálék, amely összetételében és mennyiségében is a csecsemő változó igényeihez alkalmazkodik. A koraszülöttet világra hozó anya teje különleges összetételű, alkalmazkodik a fejletlen kis szervezet speciális igényeihez, védi a külvilág ártalmaitól. Elősegíti az ideális fejlődést, növekedést, megalapozza a későbbi jó életminőséget. A szoptatás csodája soha többé nem tér vissza az anya és a gyermeke életében, ezért is javaslom a tartós szoptatást” – mondta Csetneki Julianna szülésznő, szakértő.

10 érdekesség az anyatejről

A tartós szoptatás elkötelezett hívei között olyan világhírű művészeket is találunk, mint  Catherine Zeta-Jones, Giselle Bündchen, Gwyneth Palthrow, Christina Aguileria, Angelina Jolie és Salma Hayek, aki nemcsak saját gyermekét, de egy afrikai út során egy Sierra leonei asszony éhező csecsemőjét is szoptatta a sajtónyilvánosság előtt, ezzel is felhívva a figyelmet a szoptatás fontosságára.

A csecsemők nagy részét mégsem szoptatják annyi ideig, ameddig ez előnyös volna számukra. Egyre többen vallják, hogy a civilizált országokban nincs már szükség mindarra a védelemre, amelyet az anyának és gyermekének nyújt a szoptatás. Magyarországon Európai viszonylatban jelentős a szoptató nők aránya, ilyen jellegű felmérés esetén az unió tagállamai között az első négy között végeznénk. Nálunk is egyre több a babarát kórház, és a szoptatási tanácsadók száma is folyamatosan növekszik, így az édesanyák közel 100%-a kezd el a szülést követően rögtön szoptatni. A statisztikák szerint azonban ennek ellenére hat hónaposan már csak a csecsemők körülbelül 38%-a szopik kizárólagosan.

Az AVENT a szoptatás népszerűsítéséhez kíván hozzájárulni, nemcsak termékei segítségével, hanem az anyukák és a várandós kismamák felkészítésével, tájékoztatásával is. Világszerte szemináriumokat szerveznek, támogatják az anyatejes táplálással foglalkozó eseményeket, évente nemzetközi szimpóziumot szerveznek a téma újdonságainak megvitatására, és számos országban állnak kismamák edukációs projektjei mellé. Magyarországon térítésmentesen szoptatást segítő eszközökkel látják el a szülészeteket és a védőnőket, illetve támogatják az évente megrendezésre kerülő szülésznői, védőnői és gyermekápolói szakmai továbbképzést is. A hazai AVENT idén elindította hivatalos oldalát is a legnagyobb közösségi portálon, hogy az anyukák bátoríthassák egymást, illetve kérdés esetén szakszerű tanácsban részesüljenek.

fotó: Freepik

Erről a témáról még a Szoptatás rovatunkban olvashatsz többet!

szoptatási tanácsadó

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkBízzunk az ösztöneinkben – interjú Erős Antóniával
Következő cikkElőzzük meg a nyári fülbetegségeket!