Öt dolog, amire minden gyermeknek szüksége van

alapvető pszichológiai szükségletek

Talán nem esik elég szó arról, milyen fontos a gyermekek mentális egészsége, pedig ha megértjük pszichológiai szükségleteiket, sokkal egyszerűbb azt is kitalálni, melyikben szenvednek esetleg hiányt.

Az orvosok folyamatosan próbálják megtalálni a depresszió kiváltó okait. Paul Fletcher, a Cambridge-i Egyetem professzora szerint nem is biztos, hogy egymagában létező betegség, hanem inkább egy sor különböző feltétel együttállása.

Ezek lehetnek hormonális változások, nyugtalan éjszakai alvás, de okozhatja a szülők válása is. Az immunrendszernek, fizikai változásoknak és persze a személyiségnek is köze lehet a kialakulásához.

Alapvető pszichológiai szükségleteink

Martin Seager klinikai pszichológus, pszichoterapeuta összegyűjtötte az alapvető pszichológiai szükségleteket. Ha ez az 5 dolog rendben van egy gyermeknél, a depresszió kialakulásának esélye minimalizálható.

 1. Szeretve lenni
  Sokfélék vagyunk, sokféleképpen szeretünk és sokféleképpen érezzük, hogy szeretve vagyunk. Próbáljuk meg a szeretetünket úgy kifejezni a gyermekeink felé, hogy át is menjen az üzenet. Ha mondjuk ugyan, hogy szeretlek, de közben e-mailekre válaszolgatunk, vagy azt mondjuk, hogy „szeretlek, de ha nem lesz 5-ös a matek dolgozatod, akkor megharagszom”, elsikkadhat a lényeg. Ha a mesékben „minden jó, ha jó a vége”, de apa és anya folyton veszekszik, akkor a gyermek összezavarodhat.
 2. Tartozni valahova
  A gyermekeknek meg kell tanulniuk, hogy a valahová tartozás nem külső, hanem belső dolog, a kapcsolódás képessége. Ha a lájkokhoz, szelfikhez, teszteredményekhez mérik a valahová tartozásukat, azt a közösségi média ugyanolyan gyorsan el is veheti tőlük, mint ahogy megadja. Ha az egyéniségen belülről fakad ez az erő, akkor az ember bárhová tartozhat és valódi barátokra lel.
 3. Meghallgatásra találni
  A szomorúsága és elkeseredése miatt gyakran lepisszegett gyermek tinédzserként már nem fog a szüleihez fordulni meghallgatásért. Meg kell nekik tanítani, hogy a beszéden kívül másfajta kommunikáció is létezik és azon keresztül is kifejezhetik, sőt meg is értethetik magukat, legyen az videoblog, blog, írás, dráma, zene vagy művészet.
 4. Értelmesen élni
  Nem mindig a nagy, jövőbeli célnak kell alárendelni magunkat, hanem a célhoz vezető utat is meg kell élni. A kudarcokat, a kicsi sikereket, a jelent. A gyermekeknek meg kell tanulniuk, hogy az utazás ugyanolyan fontos, mint a cél elérése.
 5. Megvalósítani valamit
  Nem kell nagy dolgokra gondolni, a saját ütemükben elérni valamit, még ha olyan kis dolgot is az, mint rendet csinálni a játékok között vagy megsétáltatni anyával a kutyát, vagy befejezni a lego-autó építését, igazi sikerélményt ad a gyermeknek. Nem kell megnyerni ehhez feltétlenül az interplanetáris csellóversenyt.

Együttműködő kommunikáció a családban

forrás: csalad.hu

Erről a témáról még a Psziché rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..