Mikor alussza át végre az éjszakát?

alvó újszülött

Anyák milliói teszik fel a kérdést: mikor jön el az idő, amikor végre egyhuzamban végigalhatok egy éjszakát? Mikortól alussza át a baba az egész éjszakát, és mit tehetek azért, hogy ez a csoda megtörténjen?

Egy baba az első hónapban általában 16,5 órát alszik, és rendszerint 2-3 óránként felébred, mert éhes. Az ébredések egy része azonban éjszakára esik. Négyhónapos korra a kisbabák többségét éjszaka már egyáltalán nem kell etetni, mert kibírják evés nélkül is az éjszakát. Más kérdés azonban, hogy hajlandók-e lemondani az éjszakai szopizásról. Ha az éjszakai felébredések szokása az ötödik-hatodik hónapra sem múlik el, gyanús, hogy nem azért ébred fel a baba, mert tényleg ennie kell, hanem mert megszokta, hogy éjszaka is kap enni.

Mit tehetünk, hogy leszoktassuk az éjszakai evésről?

  1. Ne ugorjunk az első nyikkanásra, várjunk egy kicsit, hátha visszaalszik magától! Ha valóban sírni kezd, próbáljuk etetés nélkül megnyugtatni: simogassuk, dúdoljunk neki valamit halkan, szólaltassuk meg a kedvenc zenélő játékát. Ha nem hagyja abba a sírást, akkor vegyük fel, ringassuk, sétálgassunk vele, és csak akkor etessük meg, ha már jobb ötletünk nincs!
  2. A szoptatott babákat az apjuk könnyebben meg tudja nyugtatni, mert az apaillat nem csábítja őt evésre.
  3. Éjszaka ne cseréljünk pelenkát, hacsak a szimatunk nem súgja, hogy ez feltétlenül szükséges.
  4. Növeljük a lefekvés előtti ételadagot, így biztosak lehetünk benne, hogy nem azért sír, mert éhes.
  5. Gondoskodjunk róla, hogy napközben eleget egyen, és ne éjszaka akarja bepótolni a hiányt!
  6. Bugyoláljuk bele meleg takaróba, a babák többsége nagyon szereti ezt. Összekucorodnak és békésen elalszanak.
  7. Soha ne hagyd egyedül az ágyában sírni! Egyes szakértők azt tanácsolják, hogy tedd be a kicsit az ágyába, és menj ki! Néhány nap alatt lehet, hogy tényleg abbahagyja a sírdogálást, de csak azért, mert megtanulja, hogy hiába szól, nem jön senki, hogy segítsen rajta. Ha nem veszel tudomást a síró kisbabádról, el fogja veszíteni a beléd vetett bizalmát. Azt fogja megtanulni, hogy nem számíthat rád, amikor ő zaklatott vagy bajban van. Ekkor tehetetlennek, gyengének érezheti magát. A pszichológusok szerint ilyenkor az ősbizalom sérül, aminek nagyon komoly hosszú távú következményei lesznek. Többek között kötődési zavarok, szorongás, magatartászavarok. A kisbabáknak szükségük van a testi közelségre – éjszaka is. Ő nem tudja, hogy ott vagy a közelben, ha nem lát, nem hall téged, vagy nem érzi az illatodat.
  8. Csökkentsd a baba életében a stressz mennyiségét! Ha túl sok inger éri őt napközben, vagy te vagy stresszes, akkor éjszakai sírdogálással próbálja feldolgozni a napközben begyűjtött feszültséget. Ha megetetted a csecsemőt, és még mindig sír, akkor feltehetőleg a stresszt próbálja feldolgozni. Vedd őt ilyenkor a karjaidba, és engedd, hogy jól kisírja magát! Fontos, hogy te viszont őrizd meg a nyugalmadat, ne essél kétségbe, legyél mellette úgy, hogy biztonságot adsz neki! Nagy eséllyel egy kiadós bőgés után már át fogja aludni az éjszaka hátra lévő részét.
  9. Ne ess kétségbe, ha időnként elborít a düh a gyereked iránt! Ez teljesen természetes érzés, ha már hónapok óta nem tudtad kialudni magadat (Diktatúrák börtöneiben az alvásmegvonás egy bevett kínzási módszer!) Engedd meg magadnak az érzést, ne érezz miatta lelkiismeret-furdalást, viszont feltétlenül kérj segítséget a baba gondozásához, és néha aludd ki magadat rendesen!
Fotó: pixabay.com

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..