Az első rotavírus elleni védőoltás már Magyarországon is

2006 októberétől már Magyarországon is elérhető a GlaxoSmithKline rotavírus vakcinája,  mely csecsemők részére 6 hetes kortól használható. Az Európai Bizottság februárban adta meg az engedélyt az oltás forgalomba hozatalához az Európai Unióban. 

A GlaxoSmithKline védőoltása lesz az első elérhető vakcina gyermekek számára Európában, s így Magyarországon is a rotavírus okozta gastroenteritis megelőzésére.

A rotavírusok okozta betegségek következtében 87.000 kisbaba kerül évente kórházba. Az EU-ban élő 23,6 millió 5 éven aluli gyermekből megközelítőleg 3,6 millió kapja meg a rotavírus gastroenteritist (RVGE) minden évben.

A cég vakcinája  két adagból álló, szájon keresztül beadandó védőoltás. A betegség elleni korai védelem kialakítása céljából a fertőzés előfordulásának 6-24 hónapos korban észlelhető természetes csúcsa előtt, – azaz 2-4 hónapos életkor körül – javasolt alkalmazni.  A készítmény együtt adható minden, az európai országok életkorhoz kötött védőoltási rendjében szereplő csecsemőkori vakcinával.

A rotavirus a vírusos eredetű hasmenéses betegségek leggyakoribb kórokozója csecsemő- és gyermekkorban világszerte. Komoly, kellemetlen, fájdalmas érzést okoz a gyermekeknek, több napig tartó hasmenéssel és hányással jár együtt, amelyek súlyos kiszáradáshoz, és kezeletlen esetben akár halálhoz vezethetnek.

A gyermekek 95%-a átvészel legalább egy fertőzést 3-5 éves koráig függetlenül életkörülményeitől. A rotavírus erős fertőzőképessége nehézzé teszi a betegség terjedésének megakadályozását. Emiatt egyedül a védőoltás csökkentheti jelentős mértékben a súlyos RVGE betegségek előfordulását.

Az egész világra kiterjedő, klinikai vizsgálatokon alapuló fejlesztési program bizonyította, hogy a GSK rotavírus vakcinája védelmet nyújt a vírus leginkább elterjedt törzseivel szemben. A védőoltás biztonságosságát egy közelmúltban végzett tanulmányban igazolták.

A vakcinát a GlaxoSmithKline Biologicals 1997 óta fejleszti. Ez az elsőként engedélyezett legyengített vírust tartalmazó, szájon át adható védőoltás, amely védelmet nyújt a súlyos, rotavírus eredetű hasmenések ellen, és ezen belül az egyre gyakoribbá váló törzsekkel szemben is. A vakcina immunválaszt stimuláló képessége nagyfokú, és együttadható az összes fontos gyermekkori védőoltással, beleértve a Sabin-cseppeket is.

Az európai törzskönyvezés mellett további 33 országban engedélyezték bevezetését és 1,4 millió adagot szállítottak ki a vakcinából a 2005-ös első, mexikói bevezetése óta. A közelmúltban Brazília, Panama és Venezuela – a világon elsőkként – beletették a rotavírus ellenes vakcinát a hivatalos nemzeti védőoltási naptárba.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..