Bizonyosodj meg róla, a hátán alszik-e a baba

Bizonyosodj meg róla, a hátán alszik-e a baba
Bizonyosodj meg róla, a hátán alszik-e a baba - pixabay

Az alvás minden csecsemő esetén ébreszt néhány kérdést az újdonsült szülőkben. Vajon a hátán alszik-e a baba? Nem fog-e átfordulni az éjszaka során a hasára? Hogy a legjobb altatni a picit? Ilyen és ehhez hasonló gondolatok kavaroghatnak az ember fejében.

Az egyik kismamában is éppen egy ilyen kérdés fogalmazódott meg. Pontosabban az alábbi gondolat fogalmazódott meg benne:

„Tudom, hogy a babámat a hátára kell tennem, amikor lefektetem aludni. De mi van, ha éjszaka átfordul a hasára vagy hányni kezd?”

Kerti medence, gumi medence családoknak | Pepita.hu

Azáltal, hogy ha a csecsemő a hátán alszik, csökkenthetitek a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) esélyét. A SIDS, az 1 évesnél fiatalabb csecsemők esetében az egyik leggyakoribb elhalálozási ok. Ráadásul szorosan köthető a hason történő alváshoz.

A hirtelen csecsemőhalál is ami mögötte áll

Újszülött, Csecsemő, Aranyos, Kis, Ártatlanság, Portré, hátán alszik-e a baba
pixabay

Bár az átfordulással és a hányással kapcsolatos aggályok jogosak lehetnek, jó hírek is vannak a dolog kapcsán. Mire a baba egyedül is képes átfordulni, a SIDS esélye jelentősen csökken. Ráadásul azzal, hogy a kisbabád a hátán alszik, megszokja ezt a helyzetet, és valószínűleg jobban kedveli majd a későbbiekben is.

Pelenkák, Pelenka minden méretben, nagy választékban | Pepita.hu

Ami a hányást illeti, nincs megnövekedett fulladásveszély az egészséges csecsemőknél, ha a hátukon alszanak. Ha csecsemőjének krónikus gastrooesophagealis refluxa (GERD) vagy légúti problémája van, az orvos javasolhat egy másik alvási helyzetet.

VIA

hirdetés
Ha van kimeríthetetlen téma és témán belüli kérdéskör ezen a csodálatos bolygón, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család témakörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikk5 tipp a súlyfelesleg legyőzéséhez nyáron
Következő cikkIngyenes családi nap – Budapesti Fesztiválzenekar

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .