Egy kicsi mozgás a kismamának is kell!

simonfiaginagy2-300x199.jpg

Sokszor kérdezik tőlem az érintettek, hogy kismamaként lehet-e, kell-e, szabad-e mozogni. S ha igen, mit, mikor, mennyit és egyáltalán … Mivel most én is ebben a cipőben járok (immáron harmadszor), első kézből oszthatom meg Veled saját tapasztalatom – mellérakva a szakirodalom ajánlásait.

Először is, mivel a várandósság NEM BETEGSÉG, csupán egy MÁSállapot, nem kell végigpunnyadnunk az egészet. Minden olyat szabad, amit egyébként – a nem-várandós hétköznapi életed során – végeztél és jól esik, természetesen a tested visszajelzéseire hallgatva és a józan ész határain belül.

Ha Te sportos életet éltél a babavárás előtt, folytasd nyugodtan a sportot, persze, az állapotodnak megfelelő módosításokkal! Ha viszont várandósságod előtt semmit nem sportoltál, akkor nagyon óvatosan és csakis szakember felügyelete mellett kezdj bele a mozgásba. Nem ilyenkor kell fitnesz bajnokká válnod.

Célod a sporttal „mindössze” annyi legyen, hogy jobban érezd Magad a bőrödben! Mert ha Te jól vagy, a kisbaba is pont úgy érzi magát.

A mozgás segítségével magasan tarthatod energiaszinted, amely különösen akkor fontos, ha nem az első babád várod és a Család többi tagjának is szüksége van Rád. A mozgás segít, hogy elkerüld a kismamákat oly’ gyakran kínzó derékfájást, és az izompumpa rendszeres használatával a kellemetlen lábdagadást is megelőzheted. A megfelelő torna végzésével pedig megkönnyítheted a vajúdást és a szülést, és felgyorsíthatod tested szülés utáni regenerálódását.

Mi is az a “megfelelő torna”?

Milyen sportágakat űzhetsz várandósan is biztonsággal? Teljesen panaszmentes várandósság esetén, ha orvosod is jóváhagyja, a következő sportokat űzheted:

 • az úszás remek, hisz kíméli az ízületeid, a víz nyomásának köszönhetően pedig megindul a folyadékáramlás a kötőszövetektől az erekbe, így csökken az ödéma-képződés rizikója,
 • a szobakerékpározás, kényelmes, “nyugdíjas” tempóban szintén igen barátságos,
 • sok és nagy séták – jobb nem is kell az ideális keringésért,
 • intimtorna, amellyel a gátizmaid készítheted fel a szülésre,
 • és természetesen Pilates, amely az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy segítségével megőrizd erőd és ruganyosságod. S abban is biztos lehetsz, hogy a hasizmaid szülés után sokkal hamarabb “magukhoz térnek” majd – miközben fent megnevezett célokat is maximálisan eléred vele!

Mi az, amit felejts el?

 • Kerüld a túlzott terheléssel, megerőltetéssel járó sportágakat; aerob terhelésed felső határa az életkorod szerinti maximális pulzusod 70%-ánál ne legyen magasabb!
 • Eszedbe ne jusson vadvízi evezni, küzdősportban, vagy labdajátékban részt venni!
 • Kerülj mindenféle rázkódással, ütődéssel járó sportot (igen, az aerobic és a step is ilyen, de még a futás is) és a hasprés jellegű mozdulatokat!
 • A 6. hónaptól kezdődően ne ejtőzz túl sokat hanyattfekvésben, mert ilyenkor a méh és a magzat súlya összenyomja az alsó testből a vért a szívbe visszaszállítani hivatott vena cava-t (a nagyvérkör fő gyűjtőerét), ami hirtelen vérnyomáseséshez vezethet az anyánál, a babánál pedig a lepény keringésének romlását okozhatja!

Mikor NE sportolj, vagy csakis szigorú orvosi felügyelet mellett?

Előfordulhatnak esetek, amikor – saját és a baba érdekében – jobb a nyugalom és a békesség. Ilyen esetek:

 • méhnyak elégtelenség
 • veszélyeztetett terhesség
 • többszöri vetélés
 • hasi fájdalom, görcsök, esetleg vérzés
 • ikerterhesség
 • bármely, az állapotod súlyosbító, krónikus betegség (pl. szívbetegség, asztma stb)

Ha ezek közül bármelyik Neked is van, eszedbe ne jusson “partizánkodni”!

Viszont ha minden OK és alig várod, hogy mozoghass, akkor sok szeretettel ajánlom figyelmedbe a most megjelent „PocakPilates Simonfi Ágival” című DVD-t, amelyen kedvenc és egészséges kismamák által is nyugodtan és biztonsággal végezhető Pilates gyakorlataimat gyűjtöttem Neked csokorba – 3 programba tömörítve.

Mert kimondta, hogy egy kismamának nem lehet álompopsija? Gyere és kukkants bele a gyakorlatokba itt>>

Kívánok Neked szép babavárást, könnyű szülést és gyors regenerálódást! Ezekkel a Pilates gyakorlatokkal könnyebben megy majd, mint gondolnád!

Szólj hozzá Te is!