Együtt a klímaváltozás ellen: környezetbarát háztartás

környezettudatosság

Szélsőséges időjárás, gyakori esőzések, árvizek jelzik: már annyira kizsigereltük a természetet, hogy lassan a megbolygatott egyensúly létünket is fenyegeti. Várhatunk nemzetközi kormányközi összefogásra, központi intézkedésekre, de mi magunk is tehetünk a globális felmelegedés ellen.

A 10:10 kampány célja, hogy bemutassa a leghatékonyabb és legjobb gyakorlati megoldásokat, praktikus tanácsokkal segítsen mindenkit a mindennapi élet során keletkező szén-dioxid és üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében. Ha ezt sikerül megvalósítani, úgy óvjuk a Földet, hogy még energiát és pénzt is spórolhatunk. A kampány 2011 végéig tart, tehát több mint egy évünk van arra, hogy apránként változtassunk a gondolkodásunkon.

A kampányt Frenny Armstrong, a Hülyeség kora (The Age of Stupid) című film rendezője és producere indította 2009 őszén Angliában. Nemzetközivé 2010 elején vált, miután a Koppenhágai klímakonferencia kudarcot vallott, és az abban aktívan részt vevők a globális politikai megoldások helyett az egyéni kibocsátások csökkentésében, így a 10:10 kampányban találták meg a klímamozgalom folytatását. A kampányhoz immár 128 ország csatlakozott, Magyarország ez év július 16-án. A néhány hónap alatt hazánkban több ezer magánszemély regisztrált a www.1010global.org honlapon és kért tanácsokat, hogyan tehet a cél érdekében.

A jó példa ragadós

Azt mondtuk, könnyű a 10%os csökkentést elérni. Hogy mindenkinek bebizonyítsuk, valóban így van, megkértünk két családapát, akik már csatlakoztak a kampányhoz, hogy osszák meg velünk tapasztalataikat.

Tömegközlekedés, hazai termékek

Saját példájából is tudja Gémesi Zsolt, milyen jó, ha valaki már gyerekként megismerkedik a környezettudatos gondolkodás alapjaival, ezért saját csemetéjének is igyekszik továbbadni a tudást.

– Mivel a családunkban volt ökológus, így én már gyerekkoromban hallottam, hogy miért fontos például foszformentes mosóport választani – meséli. – Sokat jártam a Dunára, kajakozni, így a saját szememmel is láttam, milyen rohamosan romlik a természet állapota. Így aztán hamar kialakult bennem, hogy valamit nekem is tennem kell ez ellen. A nyolcvanas években igazi kihívás volt olyan mosószert, öblítőt találni, amely nem teszi tönkre az élővizeket.

A munkám során a megújuló energiaforrások minél szélesebb körben való elterjesztésével foglalkozom, de magánemberként is fontosnak tartom a környezettudatos gondolkodást. Tömegközlekedési eszközökkel járok munkába, energiatakarékos háztartási készülékeket vásárolunk.

Az élelmiszereknél figyelek, hogy a termék minél rövidebb szállítási útvonalon jusson el hozzánk, tehát alapvetően magyar terméket vásárolok. Biológiailag lebomló csomagolóanyagban lévő terméket igyekszem a kosárba tenni, kihagyom a műanyagtasakos, vákuumcsomagolt szalámit. Lehetőleg nagyobb kiszerelésű termékeket veszek, és nem választok olyan kekszet például, amelynél minden darab külön be van csomagolva. Viszem magammal a bevásárlótáskát, nem kérek nejlonzacskót az üzletben. De már az üzletközpontok közül is olyat választok, amelyben visszaváltják az üvegeket, és van zöld pénztár, ahol nem adnak automatikusan nejlonszatyrot.

A mi házunkban sajnos még nem megoldott a szelektív hulladékgyűjtés, de komposztáló van a kertben, a zöldségek, gyümölcsök héját oda lehet dobni. Arra is figyelek, hogy a lemerült elemek ne kerüljenek a szemétbe, és főként tölthető akkumulátorokat használok. A két és fél éves gyerekemnek is elmagyarázom például, hogy nem szabad pazarolni a vizet, mert akkor más gyerekeknek nem jut, és megérti, legközelebb már ő mondja. Számára ez a gondolkodásmód már természetes lesz.

Szelektív hulladékgyűjtés, kerékpározás

Zenészként a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt igyekszik meggyőzni a Kaukázus, majd a Kenedi együttesből ismert Kardos-Horváth János arról, hogy gondolkodjanak, mielőtt vásárolnak. A Földlakó című gyereklemezen található dalok játékos módon próbálják átadni a gyerekeknek a környezetünk védelmével kapcsolatos ismereteket. A kicsik egy napját követi végig Kardos Horváth János a felkeléstől a lefekvésig. Van rajta például egy dal a bevásárlásról, amelyben elhangzik, hogy bármilyen finom a körte, akkor vegyük, amikor itthon is terem.

– Egy három gyerekes család esetében, mint amilyenek mi is vagyunk, már a háztartásban keletkező hulladék kezelése sem egyszerű feladat – mondja. – A mindennapi élethez szükséges holmikról lekerülő csomagolóanyagok is tekintélyes kupacot képeznek. Éppen ezért külön gyűjtjük otthon a papír-, a műanyag-, a fémhulladékot, és az is egy program, hogy levisszük a gyerekekkel közösen a közelben lévő szelektív hulladékgyűjtőbe.

A villamos energiával is takarékoskodunk. Egyszer megnéztem, mennyire pörgeti a villanyórát, ha standby üzemmódban vannak a készülékek, és láttam, hogy észrevehető a fogyasztás. Éppen ezért lekapcsolható hosszabbítóink vannak, és éjszakára csak a hűtőszekrény marad bekapcsolva.

Gyakran járok kerékpárral a városban, és mivel néha tapasztalom, hogy elég sok veszély leselkedik a bringásokra, és autósként is figyelek rájuk. Az autónkba bioetanolt használunk, a Gödöllői Egyetemen készítettek egy átalakítót, amelyet a benzinüzemű autókba lehet beszerelni. Ez pár tízezer forint, és ennek köszönhetően lehet csak bioetanolt tankolni, amely már a nagyobb benzinkutaknál kapható, és jóval olcsóbb, mint a hagyományos üzemanyag.  A nagy vágyam, hogy egyszer szeretném a lakásunk fűtését leválasztani a gázrendszerről, és egy pelletkazánnal fűtenék. Esztergom mellett a Búbánatvölgyben egy egyesület mutatott be passzív és félpasszív, illetve a közüzemi hálózatoktól teljesen függetlenül működő házakat. Ott láttam, hogy egy pelletkazán segítségével egy kétszintes családi házat napi 6-700 forintból – egy zacskónyi faforgácsból készült pellettel – lehet fűteni. Persze, egy régi társasházban lévő lakás esetében ezt nem könnyű megoldani, de remélem, hogy rövidesen lesz rá lehetőség. Azt hiszem, hozzá kell szoknunk, hogy klímaváltozás olyan probléma, amely ellen már mindig védekeznünk kell, önuralmat kell tanúsítanunk, ha sokáig akarunk itt a Földön élni.

Nemzetközi akciónap

A kampány önkéntesei nemzetközi akciónapot tartanak október 10-én. Magyarországon ennek központi rendezvénye Budapesten a Gödör klubban egy képeslap-kiállítás lesz. Ezekben a hetekben 1010 kártyát küldenek szét többek között képzőművészeknek, politikusoknak, gyerekeknek, akik a kis lapra rajzolhatnak, írhatnak bármit, ami a klímaváltozásról, környezetvédelemről eszükbe jut. A képeslapokat október 10-15. között lehet megnézni. Kísérőrendezvénnyel is lehet csatlakozni az akcióhoz. Aki munkatársaival, gyermekének óvodai vagy iskolai közösségével, vagy akár baráti társaságával szervez erre a napra egy programot – lehet az szemétszedéstől kezdve vegetáriánus vacsoráig bármi -, az jelentkezhet a kampány önkénteseinél a hungary@1010global.org email címen. Az önkéntesek segítséget nyújtanak a szervezésben, például plakátkészítésben, és összekapcsolják a csapatot más közösségekkel.

Bródi Emília

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMit mutat a testzsír-százalék?
Következő cikkRuhák valódi nőknek valódi méretben

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Hát igen, aki nem akar változtatni, az ilyen kifogásokat keres, mint az előbbi hozzászóló. Én próbáltam, tudom, hogy a mosódió ugyanolyan tisztára mos, mint a foszforos mosópor. És bioetanolt is lehet nagyobb benzinkutaknál tankolni, és bár többet fogyaszt belőle az autó, főleg városban olcsóbban megyek vele. Igen, utána kell járni, mint ahogy ha egészségesebb, finomabb gyümölcsöt akarok enni, akkor is kimegyek a piacra, nem eszem a fonnyadt almát, csak azért, mert az van a sarki zöldségesnél. Azt is csak belénk verték propagandával, hogy a fűtésnek drágának kell lenni. Azért drága, mert fenntartunk belőle egy nagynagy üzletágat. Szóval lehet fanyalogni, kifogásokat keresni, vagy lehet respektálni, ha valakik tesznek valamit, és lehet követni a példájukat.

  2. Ezt a honlapot ki kellett találni. Az őszinte jószándék és – sajnos – a laikus baromságok mixe az eddigi munkájuk. Pár pici példa: 1.) Foszformentes mosópor : igen, ámde a “szóda erejével ” ócsóbb a mosópor, oszt benne a trisó fedőnevű foszfát. ( egyébként igen hatékony), 2.) Ez aztán a szexi: követni kéne’ de hol ? BIOETANOL ugyan már merre kapható ? Hülye fizikusként : ebből ugyan mi is jön ki a végén ? ugyanaz a co2 és h2o, mint a büdös benzinből. Ez a “János mekkora jutalékot kap Gödöll őn/és/vagy Esztergomban a pellet-kazánostól ? Mert egy zacskó pellet kevés, egy családi házhoz! ( Ez a fiú hol kapott bizonyítványt az elemiben ? Mennyi is ennek a fűtőértéke ?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..