Figyeljen gyermeke látására!

hunyorgó kislány

Magyarországon a gyermekek látását újszülött korban szűrik teljes körűen és kötelezően, ezután legközelebb iskoláskorban. A közben lévő időről sem lenne szabad elfeledkezni! Tudják-e a szülők, hogy gyermekük látását rendszeresen kellene ellenőrizni, már akkor is, amikor nem mutatkozik meg a probléma a gyengébb eredményekben, fáradékonyságban?

A szemész szakma komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy hazánkban is kidolgozzák a gyermekszemészeti szűrések rendjét – mondta Dr. Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának Igazgatója, a „Fókuszban a látás” program szakértője. – A látást ellenőrizni kell születéskor, majd a szem fejlődését egy éves és három éves korban, valamint az iskola előtt és az iskoláskor alatt is. Ma már több betegség jól kezelhető és megelőzhető, de például a tompalátóság csak akkor gyógyítható, ha a gyermek 6 éves kora előtt felismerjük, és foglalkozunk vele!

Javítani kell tehát az első néhány év szemészeti szűrésén. Ekkor kell felismerni a szem fejlődési rendellenességeit, a veleszületett, valamint a korai életkorban kialakuló öröklődő szembetegségeket, gyulladásokat, a súlyosabb fénytörési hibákat, a kancsalságot és tompalátóságot.

Maga a szülő is észrevehet néhány rendellenességet. Az alábbiakban néhány egyszerű módszert mutatunk be:

Ha a két szem nem párhuzamos (kifelé vagy befelé fordul a tekintet) orvosi kontroll szükséges.

A gyermek szemmozgását is könnyen ellenőrizhetjük. Ez ugyan még az első hónapokban koordinálatlan, de később párhuzamossá válik, vagyis mindkét szemgolyó ugyanabba az irányba tekint. Normális esetben a gyermek szeme előtti fényforrás képe a szaruhártyától szimmetrikusan tükröződik. Ha ettől való eltérést fedeznek fel, érdemes szakértőhöz fordulni.

Takarja le a gyermek egyik szemét, ha ezt a csemete nem tűri el, akkor fennáll a gyanú, hogy a másik szemével rosszul lát.

3-4 éves korban külön-külön takarja le a gyermek szemeit, mutasson kedvenc könyvéből kisméretű képeket. Ha a kicsi jól lát, akkor meg tudja nevezni őket.

Figyeljen arra is, hogy:

  • a gyerekek napi 4 óránál többet ne töltsenek képernyő előtt,
  • ha számítógépeznek, tartsanak óránként 10 perc szünetet,
  • ne nézzék túl közelről a tv-t,
  • a monitortól 40-60 cm-re üljenek.

***

A „Fókuszban a látás” programot 2008 júniusában indította el az Ofotért, mivel ismeretterjesztő tevékenységével szerepet kíván vállalni a lakosság és a szakma tájékoztatásában. A cég eddig is a jó minőségű, korszerű lencsék vásárlását ösztönözte, és az üzletekben részletes tájékoztatást kapnak a vásárlók, de ezt a tevékenységet most más csatornákon keresztül is szeretné erősíteni.

Forrás: Weborvos.hu

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikk„Bababarátságtalan” világ
Következő cikkOtthon vagy a lakásodban?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..