Grosch Mária, napközbeni kisgyermekellátás-, csana szakértő

Témakörök: családi napközi, hettes szülői felügyelet, napközbeni gyermek ellátások

A szakértő elérhetőségei:
http://feherkereszt.hu

e-mail: egyesulet@feherkereszt.hu
telefon: 06-20/470-1199

Grosch Mária vagyok, szociális munkás. A segítő szakmát gyermekeim születése után választottam, korábban más területen tevékenykedtem (versenyszerűen sportoltam sakk sportágban).

2001. évtől foglalkozom családi napközi szolgáltatással, munkám során  – Fehér Kereszt Közhasznú Egyesületnél ügyvezetőként a családi napközi és helyettes szülői hálózatban a családi napközi gondozók és helyettes szülők tevékenységét segítő szakmai tanácsadás, gondozási hely kialakításának segítése, családi napközi gondozói helyettesítés végzése, a szolgáltatás fenntarthatóságának biztosítása – sok tapasztalatot szereztem, melyeket 2007. óta felnőttképzésben, illetve az Országos Gyermekvédelmi Szakértői Névjegyzékben szereplő szakértőként tágabb körben is próbálok átadni.

Alapító tagja vagyok a Magyarországi Családi Napközik Közhasznú Egyesületének, a szolgáltatók szakmai-érdekvédelmi szervezetének, aktívan részt veszek tevékenységében.

A nemrég bekövetkezett változások a napközbeni gyermekellátások területén 2017-től kerülnek bevezetésre, de már a 2016.évben kezdődő nevelési évre vonatkozóan is sok új kérdést vetnek fel. Családi bölcsőde, napközbeni gyermekfelügyelet témákban, az új ellátási formák jellemzői és a változások, lehetőségek átgondolásában örömmel veszek részt.

Kérdezni a HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ mezőben tudsz és a választ is itt találod majd meg. Kérlek, tekerj egy kicsit lefelé.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

2001. évtől foglalkozom családi napközi szolgáltatással, munkám során, a Fehér Kereszt Közhasznú Egyesületnél ügyvezetőként a családi napközi és helyettes szülői hálózatban a családi napközi gondozók és helyettes szülők tevékenységét segítő szakmai tanácsadás. Családi bölcsőde, napközbeni gyermekfelügyelet témákban szívesen válaszolok kérdéseitekre.
Előző cikkGalló Kriszta, fotós
Következő cikkMeggyes pite

4 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Bancsók Anita 2017. április 2. at 12:42

  Üdvözlöm Kedves Ágnes!Szeretném megkérdezni ,hogy mi az elsö lépés,ha szeretnék családi napközit nyitni,van e rá támogatás,és kisgyermeknevelö végzettség elég e hozzá.Köszönöm válaszát.

 2. Bali Erika 2016. október 27. at 16:15
  Tisztelt Dr.Nagy Ágnes!
  Eddig egy egyesület volt a fenntartóm,de ők szeretnék megszüntetni ezt a tevékenységet.
  A családi napközi az én házamban üzemelt eddig.Ha én ,mint egyéni vállakozó leszek a jövőben a fenntartó,mi módon kell intézni a fenntartó váltást?Újra kell működési engedélyt kérni az új fenntartó/jelen esetben a saját magam/részére?Milyen módon lehet kiküszöbölni,hogy az előző fenntartó hibáit rajtam kérjék számon?
  Válaszát előre is nagyon köszönöm!
  Erika

 3. Szeretném megkérdezni, hogy szociális munkás képzettséggel tudok-e családi napközit, vagy magán bölcsödét létrehozni? Mik a feltételei a létrehozásának ?

  • A felsőfokú szociális végzettség önmagában nem elegendő, emellett el kell végezni a 29/12003-as SZCSM miniszteri rendelet szerinti családi napközi működtetésére felkészítő tanfolyamot. Hamarosan kidolgozásra kerül a családi bölcsődés tanfolyami tematika és módosítják a képzési jogszabályt.
   Januártól, amikortól a családi napközi vagy családi bölcsődeként vagy napközbeni gyermekfelügyeletként működhet tovább – változnak a képzettségre vonatkozó előírások is. Nem kell a tanfolyam annak, akinek valamilyen kisgyermekgondozói szakképzettsége van és szakmai munkakörben foglalkoztatják. A szociális felsőfokú végzettséggel rendelkezők (és a védőnők, pedagógusok is) csak akkor tölthetnek be a családi bölcsődében szakmai munkakört, ha rendelkeznek kisgyermekgondozói szakmával is. Ennek hiányában továbbra is szükséges elvégezni a tanfolyamot, aminek egyik hangsúlyos része a feltételek és az engedélyezési eljárás megismertetése.
   Nagyon röviden a létrehozásról: A családi napközit vagy bármilyen bölcsődei ellátási formát jogi személy (fenntartó, pl. egyéni vállalkozó, vagy alapítvány, önkormányzat, egyház, kft….) engedélyeztetheti, az eljáró hatóság a szolgáltatás székhelye szerint illetékes kormányhivatal gyámügyi főosztálya. Ide kell benyújtani a nyilvántartásba vételi kérelmet elektronikus úton. A kérelem mellé csatolni kell a gyermekvédelmi törvényben és a 15/1998-as NM rendeletben előírt személyi feltételeket igazoló dokumentumokat, a szakmai programot és egyéb az ellátás biztonságát és szakmaiságát garantáló dokumentumot. Az engedélyezési eljárást a
   369/2013-as kormányrendelet szabályozza, ennek melléklete felsorolja a beadandó dokumentumokat is. A beadás után a hatóságok megvizsgálják, hogy a szakmai program, a személyi feltételek és a helyszín, berendezés megfelel-e az előírásoknak. Az eljárás hossza legfeljebb 60 nap lehet.
   A családias keretek között működtethető családi napközi szolgáltatás – később családi bölcsőde vagy napközbeni gyermekfelügyelet – létrehozásának feltétele egyszerűbbek mint a hagyományos bölcsőde vagy az új mini bölcsőde intézmények esetében. A személyi feltételek: a megfelelő szakképzettség vagy tanfolyami tanúsítvány, egészségügyi alkalmasság, büntetlenség, szándéknyilatkozat hogy akadályoztatás esetén a feltételeknek megfelelő helyettesítő személy rendelkezésre áll (készenlét alatt nincs alkalmazásban). Tárgyi feltételek a szakmai programban meghatározott korosztálynak hasznos játékterület 3 nm/gyermek, megfelelő bútorzat, játék-készlet, családi napközinél a lakásra vonatkozó építési előírások (világosság szellőztethetőség), ennél jóval szigorúbbak a feltételek az
   intézményeknél (hagyományos bölcsőde, mini bölcsőde) 3 méteres belmagasság, parkolóhely, játszóudvar, egyéb az intézményekre előírt építészeti és tűzvédelmi előírás.
   A Magyarországi Családi Napközik Közhasznú Egyesülete honlapján bővebb leírás található a létesítéssel kapcsolatos tennivalókról, segítő szakemberek, tanfolyami képzések elérhetőségéről. http://www.csana-info.hu

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..