Gyors súlygyarapodás, túletetés

befelé forduló mellbimbó

Ebben a cikkben tőletek érkezett kérdéseket gyűjtöttünk össze arról, hogy ha a baba túl gyors növekszik a szoptatás alatt, illetve arról, hogy mi a teendő túletetés kapcsán. Kérdéseitekre Gitidiszné Gyetván Kriszta védőnő, IBCLC szoptatási tanácsadó szakértőnk válaszolt. Ide most összegyűjtöttünk nektek néhány olyan kérdést, amely úgy gondoljuk minden szoptató édesanyának hasznos lehet.

Kérdés:
A kisfiam most 9 hetes, 3350 g-ot hízott születése óta. A körülöttem lévők állandóan elszörnyülködnek azon, hogy ekkora ütemben gyarapszik és riogatnak, hogy valami baja van? Naponta 6-7 alkalommal szopik, éjszaka 6-7-8 órát alszik. Igaz eleinte volt, hogy 3 nap is eltelt mire sikerült a nagydolgot a pelenkába pakolni. De mostanra már a napi egy mindig megvan, de van, hogy napi 4-szer is produkál. Azt mondják teáztassam, hogy ne nőjön ilyen ütemben, de én ezt nem akarom.
Szerintük jön a meleg és a szomját is teával kell oltani. Az első fiam 6 hónapos korában volt ilyen méretű, de nem vagyunk egyformák. Szerintem nincs semmi baja egyszerűen csak nagy baba. Jól gondolom? Volt olyan aki szerint betegséghez vezet, ha ekkora ütemben nő és túletetem. Szerintem nem lehet egy babát túletetni, ha nem éhes nem szopik, nem erőltetem akkor sem, ha már eltelt 3 óra, megvárom, amíg magától kéri. De ha 2 óra múlva éhezik meg akkor kap.

Válasz:
Csak gratulálni tudok a gyönyörű babádhoz, és csak nyugodtan szoptasd, nincs szükség teára. Anyatejes gyermeknél nem szoktuk korlátozni a szoptatást és idővel szépen le fog lassulni a súlyfejlődése. A cukros teával semmit sem érnénk el! Ha meleg lesz, akkor sem tea kell, hanem előfordulhat, hogy gyakran fog kevesebbet szopni, hogy oltsa a szomját. Csak így tovább!

Mit igyon a nagy hőségben a csecsemő? Biztos, hogy elegendő az anyatej?


Kérdés:
26 éves anyuka vagyok, egy lassan 5 hónapos félig afrikai kislány édesanyja. Eddig kizárólag szoptattam, es fél eves korában akarom elkezdeni a hozzátáplálást. A kislányom 2900 g-mal született, és rögtön elkepesztően kezdett a súlya gyarapodni, 11 naposan már 3500g volt. 4 hónaposan mérték utoljára, akkor 8650g volt. Napközben 5ször, éjjel 2szer eszik. Próbálkoztam éjjel a vízzel, mert azt tanácsolták, de nem kell neki, sír, hátraveti magát. Elég duci, de nem folyik szét azért 🙄 . Gondoltam, mikor elkezdem a hozzátáplálást, a gyümölcsökkel-zöldségekkel lehetne csökkenteni az energiatartalmat. Tényleg olyan gáz, hogy éjjel eszik, és hagynom kellene sírni? Néha kibír 5 órát evés nélkül, máskor 2 óra múlva megéhezik. De éjjel meg emellett sem alszik túl jól, sokszor elkezd felébredni, és akkor bedugom a cumit a szájába és visszaalszik. Miért eszik az én babám ilyen sokat? És más babák miért nem? Sokszor volt bűntudatom a szoptatás alatt, és ez rossz. Nem tudom, még éjjel szoktam olyat csinálni, hogy hamarabb leveszem a ciciről és bedugom a cumit a szájába, és úgy visszaalszik. Amúgy ált. 5-10 perceket szopik, de leginkább 5 percet.

Válasz:
Gratulálok Önnek ehhez a csodálatos kislányhoz! Súlygyarapodása teljesen normális, és amit leírt nekem, azt nevezik igény szerinti szoptatásnak. Hagyja nyugodtam annyit enni, amennyit akar. A szoptatott csecsemők az első 6 hónapban képesek nagyon gyorsan gyarapodni, de ezzel nem kell foglalkozni, később majd lelassul, illetve lesznek olyan hónapok, amikor teljesen megáll a súlyfejlődésük.
6 hónap után javasolt a hozzátáplálás úgy, hogy a szoptatás megmarad és felkínálunk neki gyümölcs és zöldségpürét. Az első próbálkozásokhoz egy nyugodt időszakot érdemes választani, pl. a délutánt, amikor a kisbaba kipihent és vevő valami újra. Ha ízlik neki és megeszi, akkor másnap adhatunk neki egy kicsivel többet. Lassan, fokozatosan emeljük az adagot, és közben figyeljük a kicsit, hogy nincsenek-e kiütései, vagy egyéb, allergiára utaló jelei. Egy étel bevezetése 5-7 napig tartson. Utána hasonlóképpen ismertessük meg a következővel. A kicsik általában imádják az őszibarackot, érdemes lefagyasztani belőle, hogy télre is legyen. Adhatunk még a kisbabának meggyet, később körtét, szilvát, de óvatosan, mert ezek hasfájást okozhatnak. Zöldségek közül a krumpli jöhet elsőként szóba, a csicsóka, répa, sütőtök, spenót, sóska, zöldborsó, zöldbab. Én biztos, hogy nem hagynám sírni, inkább hallgasson a szívére!


Kérdés:
Kisfiam 2 és fél hónapos. 3460g és 53 cm volt amikor született. Most 7600g és 63 cm. Csak szoptatok, és úgy gondolom, hogy túl gyorsan gyarapodik! Sajnos nem mindig tudjuk tartani a 4 óránkénti etetést! Este tíztől 4-ig alszik, akkor eszik egy kicsit és még 2-3 órát visszaalszik! Nem szeretném, ha túlsúlyos vagy beteg lenne a babám. Nálunk a családban senki sem túlsúlyos, ezért úgy gondolom nem örökletes vagy hajlam nála! Mit tehetnék?

Csak gratulálni tudok Önöknek, egy szoptatós baba annyit hízik, amennyit csak akar. Nem lesz túlsúlyos, kimutatták, hogy a szoptatott babák között sokkal kevesebb az elhízott gyermek, illetve a II. típusú cukorbetegség is ritkább. Etesse nyugodtan igény szerint! A súlyfejlődése majd természetesen a hónapok múlásával lassulni fog, illetve ahogy a babája elkezd mozogni, több energiát fog felhasználni.

Folyton éhes a gyerek?


Kérdés:
Ha láttad a tegnapi B….. műsort, nagyon érdekelne, mit szólsz a gyerekorvosi véleményhez, miszerint ne etessük túl anyatejjel sem a babát, tereljük el a figyelmét, adjunk babavizet stb. Nekem kinyílt tőle a bicska a zsebemben.

Válasz:
Nem láttam a műsort, de sokszor hangzanak el hasonló vélemények, hiedelmek a szoptatással kapcsolatban. Egy egészséges igény szerint szoptatott csecsemő annyit eszik, amennyit akar. Így a túletetés problémáját alapból nem értem. A felesleg meg kifolyik belőle! Babavíz egy újabb felesleges árucikk, ha szopik a csecsemő, akkor az anyatej teljesen alkalmazkodik az ő igényeihez, hisz tudjuk, az összetétele még szopások alatt is változik. Ha nem elegendő mennyiségű az anyatej, akkor meg nem a víz a megoldás. Éhes gyerek figyelmét hogy lehet elterelni azt, meg egyszerűen nem tudom!

szoptatási tanácsadó

Erről a témáról még a Szoptatás rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkSzoptatás gyakorisága, igény szerinti szoptatás
Következő cikkFogyókúra, szauna, szolárium szoptatás alatt

1 KÉRDÉS

 1. Kedves Kriszta,

  Segítségét szeretném kérni.
  Kisfiam augusztus 10-én született, 3060grammal és 54 cm-rel.
  Mikor kijöttünk a kórházból 2.840g volt a súlya. Három nap múlva látta gyermekorvos és akkor 2.830g volt. Azt mondta, hogy nézzük meg, hogy mennyit eszik a pici és ha nem eleget, akkor azonnal rá kell pótolni tápszerrel, mert különben „baj” lesz.
  Kisfiam szopizás közben aluszékony, mindig ébresztgetni kell. Eleinte 10-20g-ot evett csak és nem is aludt rendesen. Bealudt szopizás közben, majd mikor letettük aludni, szinte rögtön felébredt és enni akart. A gyermekorvos és a védőnő azt mondta, hogy ez azért van, mert nagyon éhes. Így az első héten volt olyan, hogy 10-12x evett egy nap. Két nap múlva a gyermekorvos megnézte, hogy mennyit eszik és azt mondta, hogy nincs elég tejem és azonnal adjunk neki tápszert is, mégpedig annyit, amennyi csak belefér, hogy beinduljon a hízása. Eleinte csak akkor adtunk neki tápszert, amikor szinte semmit sem szopizott. Azt is csak kiskanállal, mert nem szeretném, ha egyáltalán nem akarna szopizni. Beindult a hízása, de 2. hétre „csak” 140g-ot hízott és azt mondta a védőnő, hogy ez még nagyon kevés és minden szopizás után adjunk neki tápszert, amennyit kér, ill. amennyi belefér. Ekkor már nem volt hajlandó kiskanállal enni a tápszert, mert olyan mohó volt, hogy állandóan félre nyelt, meg szanaszét pocsolta (eleinte szépen evett). Így a védőnő tanácsára adtuk neki minden evés után tápszert. Az evések száma lecsökkent 5-7 evésre. A 3. héten (4.hétre) már 330 g-ot hízott, a 4. héten (5.hétre) pedig 470g-ot. Most 3950g. Egy evésnél átlagban megeszik 90g anyatejet és legalább még 60ml tápszert, de előfordult már a 90ml is. Amióta „jóllakik” alszik több órát is, korábban pedig 10-20 percenként felébredt. Viszont amióta ilyen sokat eszik, azóta elég sokat bukik is, de ameddig nincs „tele” a gyomra, addig csak sír-sír, hogy ő éhes. Képes egy órán keresztül is ordítani. Néha azon aggódunk, hogy nehogy elfelejtsen levegőt venni közben. A héten újra látta a gyermekorvos, aki azt mondta, hogy nagyon sokat eszik és csökkenteni kell. Azt javasolta, hogy adjunk neki kb. 120g-ot, majd utána ha még éhes, akkor adjunk neki vizet, vagy teát. Azt értem, hogy nem fog annyit hízni, mert a víz szinte azonnal kiürül a szervezetéből, de úgy gondolom, hogy attól még a gyomra ugyanolyan „nagy” marad és szerintem az nem megoldás, ha eszik amennyit adunk neki, majd utána jól teletömjük vízzel. Így honnan fogjuk tudni, hogy mikor lesz nála az az ugrás, amikor már többet kellene ennie?
  Azt szeretném megkérdezni, hogy hogy lehet csökkenteni az adagot, ha már ennyire kitágult a gyomra? Egyáltalán szükséges-e csökkenteni? Gondolkoztunk már azon is, hogy mikor ennyire sír, adunk neki cumit, mert mindenki azt mondja a környezetünkben, de mi nem igazán szeretnénk rászoktatni. Mit tegyünk? Mit tudna nekünk javasolni?

  Válaszát előre is nagyon köszönöm!

  Üdvözlettel,

  Gabriella

Comments are closed.