Hányinger a terhesség alatt

ősz-terhesség-pepitablog

Hányingered van, terhes vagy? Biztos mindenkinek ismerős ez a mondat. A terhesség, egy pici élet növekedése a pocakban maga a csoda. De sajnos ennek a csodának vannak bizonyos hátrányai, vele együtt járó kellemetlen dolgok.

Vannak szerencsés nők, akik egész terhességük alatt tünetmentesek és vagyunk mi – azt gondolom a többség – akik minden rezdülésünkben érezzük ezt az áldott állapotot. Mindenki hallott ismerős anyukáktól sztorikat, velük hogy volt; meddig tartott stb.

napfürdő-nő-pepitablog

Persze a végén, és néhány hónap, év elteltével ezek az emlékek is megszépülnek, de amikor ott vagy benne a közepében, éppen a WC fölé görnyedve – ez a jobb eset, ha kiértél – eszedbe jut, hogy ez mégsem annyira csodás, ahogy azt vártad.

,,Reggeli rosszullét” aki ezt mondta, az vagy nem volt terhes vagy pasi volt, mert valakinél ez bizony egész nap tarthat.  

Én is mesélek egy kicsit, rólam annyit kell tudni, hogy egy lassan hat hónapos kislány anyukája vagyok, első babás, ahogy azt mondani szokták.

A pozitív teszt után az első másfél hónap tünetmentesen telt, de ahogy beköszöntött az adventi időszak kezdődtek a rosszullétek.  Ezek nálam főként esti órákban jelentkeztek, ahogy teltek a napok egyre több minden váltotta ki.  

keksz-pepitablog

Az elején főként ételektől lettem rosszul, nem sok mindent ettem. A sajtos tészta, kekszek és a gyömbéres Kinley volt a legjobb barátom. A kenyeret légmentes helyre kellett zárni, mert nem bírtam a szagát. Később, ha megéreztem az olaj melegedő aromáját, már szaladhattam is a mosdóba.
A férjem, ha szeretett volna főtt ételt enni, magának kellett megfőznie szigorú szabályok és szellőztetés mellett. Két hónapig maximum a tésztát tudtam kifőzni.

A B6 vitamint javasolják ilyenkor, én is vettem. Ez az, amit tuti nem teszteltek le kismamákon, borzalmas az íze. Nagyon gyorsnak kellett lennem, amikor bevettem, különben viszontláttam.

gyógyszerek-vitaminok-pepitablog

Terhesvitamint is érdemes szedni a terhesség alatt, mert sokat elszív a kisbaba ezalatt a kilenc és fél hónap alatt. Személy szerint az Elevitet választottam, de amilyen szerencsés vagyok ennek összetételét a terhességem második harmadában változtatták meg. Így a könnyen lenyelhető fehér tablettát felváltotta a rémes lágy, könnyen oldódó kapszula, aminek a szaga is hányinger-keltő.

A karácsonyi vásárok ételeinek mámorító illata nekem a legrosszabb rémálmom lett.

A gyros-os büféket messziről kerülnöm kellett, de sajnos a belváros tele van ilyesfajta büfékkel, ezért az orvosi vizsgálatokra menet akaratlanul is belefutottam a fantasztikus török-görög íz-világ mennyei illat áradataiba. Ez a terhesség végéig kísért.

doner-kebab-pepitablog

A karácsonyt drága anyósomnál töltöttük. Finomakat főz, és karácsonykor enni kell. Nagyon jól esett a vacsora, nem volt semmi bajom mind addig, amíg a vacsora után meg nem éreztem a tűzhelyen melegedő zsírt. Mondanom se kell a kis Vuk meglátogatott.

Sokszor volt, hogy alig ért le valami már is kikívánkozott. Szerencsére ez az időszak is véget ért a negyedik hónap körül.  Ennek eredménye 4 és fél kiló mínusz lett.

kislány-baba-pepitablog

Állítólag, ha nagyon rosszul vagy az elején, akkor kislányod lesz, a fiús anyukák, akik szintén rosszul voltak az elején biztosan cáfolják, de nálam bejött ez az elmélet.

Szegény férjem hiába reménykedett, én mondtam neki már az elején, amilyen pocsékul éreztem magam, biztosan kislány.

A terhesség kellemetlenségei a szülés pillanatában semmissé lesznek, és amikor bekövetkezik a katarzis, az a beteljesülés, amikor a gyermekedet a mellkasodra teszik, akkor már tudod, hogy megérte.

Terhesen az alvás is új dimenziót kap. Nem ritka, hogy ilyenkor is érzed az émelygést, gyomorégést, mely a nem megfelelő pozíció miatt is lehet. Amellett, hogy a babád a sűrű vizelési ingerben is szerepet játszik, előszeretettel nyomja a gyomortájékod is. A szoptatós párna ilyenkor is a segítségedre lehet a helyes és amennyire lehet “kényelmes” póz megtalálásában

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..