Vedd fel a kapcsolatot a magzatoddal!

várnadós kismama a pocakjára figyel

Egyre több tudományos vizsgálat támasztja alá, hogy a magzat élénken kommunikál a külvilággal, érzékeli a környezetében történő változásokat: ízekre, hangokra, fényekre reagál. És tudata is van. Érdemes tehát minél előbb felvenni vele a kapcsolatot.

A magzat az anyaméhben már érzelmileg, értelmileg is nagyon érzékeny, megszólítható lény. Már a terhesség ideje alatt tapasztalatokat gyűjt, tanul, és még jó ideig emlékszik az anyaméhbeli élményeire és a születésére. Ezek a korai élmények aztán meghatározó módon bevésődnek a személyiségébe, és formálják azt. Ha az anya gyermekének a szeretet, elfogadás érzését közvetíti, a gyermek úgy érzi, neki helye és szerepe van ebben a világban. Éppen ezért vegyük fel a kapcsolatot a babával minél előbb!

Reagál a gondolatokra is

A magzat, később a csecsemő is képes arra, hogy reagáljon az anya és saját maga érzelmi állapotaira, gondolataira. A gyermekek felfogjáka kimondatlan érzelmeket, a nem tudatos beállítódásokat is. Még a magzat is. Ha egy várandó anyuka a pocakját simogatva beszélgetni kezd a magzattal, a kicsi érteni fogja, hogy szeretettel várják őt. Vizsgálatok kimutatták, hogy azok a gondolatok, amelyek a fejlődésben lévő gyereknek a boldogság vagy a nyugalom érzését közvetítik, előfeltételei lehetnek egy későbbi kiegyensúlyozott és harmonikus érzelmi állapotnak, és megalapozzák az anya-gyermek kötődést.

Beszélgessünk vele!

Lehet magunkban, szavak nélkül, gondolatok útján is beszélni a magzattal, de lehet hangosan kimondott mondatokkal is. A lényeg, hogy a kapcsolat tudatos legyen, és kifejezetten neki szóljon. A kismamajógán, relaxációkon alkalmazott vizualizációs technikák egy mélyebb, relaxáltabb tudatállapotot használnak fel a kapcsolatteremtésre. Ha gyakorlottak vagyunk a vizualizációban, akkor lefekvés után vagy felkelés előtt érdemes egy kicsit a babára hangolódni, beszélgetni vele, képzeletben végigsimogatni minden egyes porcikáját. Ha valaki szeretné megtanulni a magzattal való kommunikációt, akkor érdemes elmenni anya-magzat kapcsolatanalízisre. Ez egy preventív módszer, amelyet két hazai szakember (Raffai Jenő és Hidas György) dolgozott ki azért, hogy segítse az anyáknak felvenni a kapcsolatot születendő gyermekével. Segíti az anyát az anyává érés folyamatában, és hozzájárul, hogy egy kiegyensúlyozott babát hozzunk a világra, akivel mély kötődést tudunk kialakítani.

Stimuláljuk a magzatot!

A magzati agy intenzív fejlődésben van, és a környezeti ingerek nagy hatást gyakorolnak erre a fejlődésre. Ezért érdemes minél több szenzoros stimulációnak kitenni a magzatot. Például a 17-18. héttől énekelgethetünk neki hangosan, mert ez hatással van az intelligencia fejlődésére. (Nem, nem fejlődik vissza az IQ-ja, ha hamisan dudorászunk.) Azok a babák, akiknek énekeltek, nyugodtabbak, figyelmesebbek voltak csecsemőként. De jó kis stimulációt jelent a magzatnak, ha az anya táncol, tornázik vagy sétál, mert így a kicsi folyamatosan hozzáér a méhfalhoz, ami felér számára egy masszázzsal. De pocakon keresztül – ujjbegyünkkel – is végigmasszírozhatjuk a magzatot a fejétől a fenekéig, miközben énekelünk neki. A 24. héttől bátran megtehetjük ezt napi 5-10 percben. Babát és mamát is ellazítja például, ha egy hintaszékben ringatjuk magunkat, és közben a pocakot simogatjuk.

Tulajdonképpen mindegy is, hogyan, de érdemes már a várandósság hónapjai alatt felvenni a kapcsolatot a kicsivel, és amikor megszületik, már régi ismerősként köszönthetjük egymást.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Ha egy szóval kellene meghatároznom a foglalkozásomat, azt mondanám, hogy kapcsolat-tanár vagyok. Hiszem, hogy a jó párkapcsolat nem szerencse dolga, hanem tanulható készség, és sokat tudunk tenni azért, hogy harmonikus párkapcsolatban éljünk. Ebben támogatom a klienseimet az egyéni beszélgetéseinken, erről beszélek az előadásaimon, tréningjeimen.
Előző cikkEljött a környezettudatos gyermekek kora?
Következő cikkPénteken lesz az internetes vásárlás napja

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..