Kérdések és válaszok az állásinterjún

Az állásinterjún való szereplésünk 90%-át a feltett kérdésekre adott válaszaink határozzák meg. Mégsem érdemes trükközni, inkább feleljünk őszintén és egyenesen a kérdésekre. Ha önmagunkat adjuk, sokkal hitelesebb lesz a mondanivalónk, és sokkal jobb benyomást teszünk.

Ha megpróbáljuk megjátszani magunkat, sokkal inkább láthatóvá válnak gyengeségeink és hibáink – hacsak nincsenek kiemelkedő színészi képességeink. Ne beszéljünk túl sokat: válaszaink legyenek lényegretörőek, tárgyilagosak

Tipikus kérdések

Mondjon néhány szót magáról!
2-3 perces összefüggő szövegben ismételjük meg az önéletrajzunkba leírt lényeges információkat. Ha hajlamosak vagyunk a lámpalázra, érdemes előre begyakorolni, mit fogunk erre a kérdésre válaszolni, mivel ez az interjúk 90%-ban elhangzik.

Miért előnyös a cégnek gyesről/gyedről visszatérő kismamát alkalmazni?
Hangsúlyozzuk korábbi szakmai tapasztalatainkat, említsük meg, milyen képzéseken, továbbképzéseken vettünk részt a gyed ideje alatt. Előnye egy kismamának, hogy megfontoltabb, felelősségteljesebb, jobban tud koncentrálni, hatékonyan tudja megszervezni a munkáját, gyorsan és pontosan dolgozik (hiszen munkaidőben végezni akar a munkájával), és lojális (körülményei miatt jobban meggondolja a munkahelyváltást).

Kiemelhetjük azt is, menyire vágyunk másfajta kihívásokra is, mint amiben a gyermekünkkel otthon töltött idő során volt részünk. Megkérdezhetik, hogyan tudjuk megoldani gyermekünk elhelyezését a munkaidő alatt, vagy hogy ki tud vigyázni rá, ha beteg lesz, legyen erre is kész válaszunk.

Milyen fizetésre gondolt?
Első körben dobjuk vissza a labdát: Önöknek bizonyára határozott elképzelésük van, hogy ebben a munkakörben menyi fizetés jár. Erre általában szoktak mondani egy -tól -ig összeget, ennek a felső határába kapaszkodjunk bele. Pl. ha 150-200 ezer forintot mond az illető, akkor válaszoljuk, hogy mi is olyan 200 ezer körüli összegre gondoltunk.

Ha visszakérdez a munkaadó, mondván, hogy van elképzelése, de kíváncsi a mi véleményünkre, akkor mi is egy -tól -ig összeget mondjunk, amit a hasonló munkakörben dolgozók fizetése alapján alakítsunk ki.

Ha nagy az eltérés a munkaadó által ajánlott és általunk kért fizetés között, kérdezzünk rá milyen egyéb juttatásokat, lehetőségeket ajánlanak. Ilyenek lehetnek a cégautó, telefon, rendszeres prémium, étkezési hozzájárulás, ruhapénz, 13. havi fizetés. Sokat nyomhatnak a latban a családbarát lehetőségek is pl. cégóvoda, bölcsőde, saját sportlétesítmények, amiket a családtagok is használhatnak, céges üdülők stb. Nemcsak azért, mert megkönnyíthetik a mindennapjainkat, de jelzik a cég hozzáállását is a családanya szerep elfogadásához.

Feltétlenül tisztázzuk a napi munkaidő hosszát, jellegét (kötött, rugalmas, kötetlen) és hogy számíthatunk-e túlórára, hétvégi munkavégzésre, tréningekre stb.

Jó, ha tudjuk, hogy béralkura annál kisebb az esély, minél alacsonyabb a megpályázott pozíció, és minél nagyobb a vállalat.

Mikor tudna munkába állni?
A legjobb válasz erre az, hogy amikor Önöknek alkalmas, de természetesen megmondhatjuk, ha objektív okok miatt adott időpontnál korábban nem tudunk munkába állni.

Kényes kérdések

Terveznek-e még gyermeket és mikor?
Adjunk kitérő választ, egyelőre nem tervezzük. Hivatkozhatunk arra, hogy aki állást keres, az nem szülni akar. Aki munkanélküli státusán változtatna, annak is fontos, hogy minimum egy év biztosított időszaka legyen, tehát nem érdeke, hogy az első hónapban gyereket vállaljon. Egyes szakértők szerint kár visszautasítani egy interjún a magánéletre vonatkozó kérdéseket, inkább elébük kell menni.

Miért volt hosszabb megszakításunk volt a munkaviszonyban (gyedtől függetlenül)?
Például munkanélküliség (itt 3 hónapnál hosszabb idő számít soknak). Készüljünk fel, hogy erre rákérdezhetnek, és találjunk ki valamilyen magyarázatot, miért volt ez a hosszabb szünet (pl. valamilyen tanfolyam elvégzése, jogosítvány megszerzése, külföldi út stb.).

Szokatlan kérdések

Mi volt élete legnagyobb

  • kudarca: olyat mondjunk, amin már túl vagyunk, és amiből sokat tanultunk (és biztos, hogy még egyszer nem követjük el)
  • sikere: olyat említsünk, ami a legjobban kapcsolódik a megpályázott munkaterülethez

Mondja el három jó és három rossz tulajdonságát!
Munkával kapcsolatos tulajdonságokat mondjunk, és negatívumot csak olyat, amit pozitívvá lehet fordítani (pl. maximalista, túl precíz).

Ha beáll a kínos csend

  • ha azért, mert elvesztettük a fonalat, kérjük meg, hogy ismételje meg a kérdést, de ne részletezzük, hogy miért. (Elnézést, megismételné a kérdést?).
  • ha válaszoltunk, és nem kaptunk újabb kérdést, akkor lehet, hogy a válaszon, vagy az újabb kérdésen gondolkodik a munkaadó. 5-6 mp után kérdezzük meg, hogy van-e valami, ami még nem került szóba.

További kérdések és válaszok:
A leggyakoribb állásinterjú kérdések és témák
Kezelje sikeresen az állásinterjú kérdéseit
Csapdák az állásinterjún

Kocsisné Péterfy Hajnal

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkPeteérésjelző módszerek
Következő cikkÁlláskeresés GYES után: Az állásinterjú

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..