Kevés az anyatej? Vesd be az alábbi praktikákat!

anyatej serkentése

A szoptatás időszaka alatt többször előfordulhat, hogy úgy érezzük, nem elég a babának az anyatej. Ám a jelek megtévesztőek is lehetnek: tudd meg, mi az, ami biztosan a tejmennyiség csökkenését jelzi, és mi az, ami nem. Mi lehet az oka a kevés tejnek és mi a teendő?

Növekedési ugrás

Az érzés, hogy kevés a tejünk, tipikusan a növekedési ugrások idején szokott jelentkezni. A növekedési ugrás a kisbaba fejlődési ugrása, melynek során a tápanyagszükséglete hirtelen megnő. Ilyen ugrás kb. a baba 3 hetes, 6 hetes, 3 hónapos és 6 hónapos korában van, néhány napos eltérés lehetséges. Jellemző ilyenkor, hogy a baba nagyon nyűgös, sűrűbben szeretne szopni, szinte megállás nélkül, és éjjel is többször ébred a megszokottnál.

igény szerinti szoptatásIgény szerint szoptatva 1-2 nap alatt alkalmazkodik a tejtermelés a megváltozott helyzethez, ugyanis a tejelválasztást a szopási inger fokozza – így éri el a baba, hogy a tejtermelés kövesse megnövekedett igényeit. Más teendő nincs is, mint biztosítani, hogy annyiszor szophasson a baba, ahányszor akar. Pótlásra sincs szükség, hiszen a gyakoribb szopik miatt nem éhezik a kicsi.

A növekedési ugrásokon kívül a tejmennyiség csökkenésének jelei lehetnek:

 • a baba nem gyarapszik megfelelően (min. 12 dkg/hét),
 • minden szoptatás után nyugtalan, sír, akkor is, ha addig cumizhat (komfortszopizhat) a mellen, ameddig akar,
 • nincs meg a pisis-kakis pelusok megfelelő száma – napi 5-6 pisis és min. 3 kakis pelenka az első hónapokban.

Fontos tudni, hogy a tej mennyisége minden előzmény nélkül nem csökken. Előzménye lehet leggyakrabban:

 • készül megjönni a az anya menstruációja, és az előtte való héten lecsökkenhet a tejmennyiség,
 • fogamzásgátló vagy más gyógyszer szedése,
 • újabb terhesség,
 • rendszer bevezetése az etetésekben (x óránként vagy x óránál nem gyakrabban, y percnél nem hosszabb ideig szophat csak a baba),
 • teát, vizet vagy mást kap a baba az anyatejen kívül kívül,
 • az anya lázzal járó betegsége,
 • hosszantartó stressz vagy fáradtság (alkati kérdés is, hogy mennyire befolyásolja a tejtermelést),
 • az anya nem étkezik rendszeresen, nem iszik eleget (annyit amennyit kíván, se kevesebbet, se többet(!), mivel a túlzott folyadékbevitel éppen hogy gátolhatja a tejtermelést).

Megoldás a kizárólagos és igény szerinti szoptatás. Pár napra érdemes minden más elfoglaltságot félretenni (amit lehet), és a babát minél többször mellre tenni, ahányszor csak kéri – ha kevés a tej mennyisége, akkor valószínűleg gyakran fogja kérni.

Szoptatás gyakorisága, igény szerinti szoptatás

Természetesen a fenti, anyát érintő okok közül is küszöböljük ki, amit lehet: figyeljünk oda, hogy igyunk, együnk és pihenjünk eleget.

Mik NEM A JELEI a tejmennyiség csökkenésének:

 • az anya melle puhább és kisebb, mint azelőtt volt,
 • a kisbaba sír vagy nyugtalankodik szopás után,
 • már nem elég neki egy mell,
 • gyakrabban szeretne szopni, mint azelőtt,
 • szopás után semmit vagy csak pár csepp tejet tudunk kifejni,
 • korábban egész nap magától is folyt a tej, ez most megszűnt,
 • a korábban erőteljes tejleadó reflexet már nem érezzük.

szoptatásEzeknek a tüneteknek egyike sem jelenti feltétlenül a tejmennyiség csökkenését. A szoptatás során, ha beállt a kereslet-kínálat egyensúlya (kb. a 2. hónapban), annyi tej termelődik, amennyi a kisbabának kell, ezért a csöpögés, túltelítődés stb. fokozatosan megszűnik. A mell megszokja új szerepét, így megszűnik a teltséget okozó ödéma is.

A szoptatás folyamata dinamikus egyensúlyon alapszik, a baba igényeihez alkalmazkodik (igény szerinti szoptatásnál csak!), így a baba fejlődésével folyamatosan változni fog a szopások gyakorisága, hossza, hogy egy vagy két mellből kér-e a baba enni.

Tejtermelést fokozó italok

Az anyatej termelődését teákkal, italokkal is fokozhatjuk – de figyelem, ezek nem sokat érnek, ha nem követjük a kizárólagos és igény szerinti szoptatás alapelvét!

A sikeres szoptatás 7 alapelve

Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosa az alábbi italokat javasolja:

Ánizs tea: a Földközi-tenger környékéről származó illatos ánizst már évszázadok óta használják tejfakasztásra, és jó oldala, hogy a szoptatás segítése mellett görcsoldó, antibakteriális és emésztést serkető hatásairól is híres.

Citromfű tea: a legnépszerűbb a tejtermelést fokozó teák közül, ugyanis több más gyógynövénnyel ellentétben kifejezetten kellemes az íze, így előszeretettel fogyasztják. A szoptatáshoz idegnyugtató hatása révén is hozzájárul, így különösen hatásos azoknál, akik stresszes életmódjuk miatt termelnek kevesebb tejet.

Édeskömény tea: a vitaminokban gazdag édesköményt multifunkcionális elixírként tartják számon a szoptatós édesanyák, hiszen amellett, hogy remek tejfakasztó hírében áll, a kisgyermekek hasfájását is csillapítja. Ezeken kívül hatékony méregtelenítő is egyben, ami szintén hozzájárul a kismama és a baba egészségéhez.

Alkoholmentes sör: bizony, bármennyre is érdekes, de a sör is fokozza a tejtermelődést! Dr. Bérczy Judit szerint azon belül is az alkoholmentes malátasörre esküsznek a nők, magas B-vitamin tartalma, nyomelem gazdagsága, valamint tudományosan is elismert antioxidáns hatása miatt.

fotó: Freepik

Erről a témáról még a Szoptatás rovatunkban olvashatsz többet!

szoptatási tanácsadó