Mérgező cumisüvegek a boltokban

Mérgező anyagokat tartalmazhatnak egyes cumisüvegek, melyek használatát az USA-ban és Kanadában már betiltották. A polikarbonát cumisüvegekből biszfenol A oldódik ki, mely megzavarja a szervezet hormonrendszerét, növeli a rák kockázatát, fejlődési rendellenességeket okozhat, sőt hozzájárulhat az elhízáshoz és a cukorbetegség kialakulásához is.

Az unió 2007 óta érvényben lévő vegyianyag-rendelete sem tiltja meg a gyártóknak, hogy a szervezetre bizonyítottan káros anyagokat alkalmazhassanak a gyártás során. A szabályozás arra sem kötelezi őket, hogy a termékek címkéin feltüntessék a veszélyes vegyületeket. Így esélyük sincs a fogyasztóknak, hogy a káros anyagokat tartalmazó termékeke helyett egészségesebb megoldásokat válasszanak. Ez ellen tiltakozik a Greenpeace és a Levegő Munkacsoport, amely Szegeden, Győrben, Pécsett és zárásként a budapesti Sportszigeten kampányol az elkövetkező hetekben. A lakosság tájékoztatásán túl, arra kérik az európai döntéshozókat és a magyar európai parlamenti képviselőket, hogy kezdeményezzék és támogassák, hogy az EU is korlátozza a biszfenol A-t (BpA) tartalmazó cumisüvegeket.

Amerikai mérések a csecsemők vérében a felnőtt átlagnál 10-szer magasabb BpA koncentrációt mértek 2009 tavaszán. A Harvard Egyetem 2009 májusában publikált tanulmánya szerint a gyermekek vizeletében a 2/3-val megnövekedett a BpA mennyisége, miután csupán egy héten keresztül biszfenol A-t tartalmazó cumisüvegből ittak hideg italokat. Kutatások bizonyították már azt is, hogy a forró folyadékoktól 55-ször gyorsabban kijut a cumisüveg anyagából a BpA.

2008-ban először Kanadában, majd az Egyesült Államokban is kivonták forgalomból a veszélyes cumisüvegeket. Amerikai lista a BpA-t tartalmazó polikarbonát cumisüvegekről>>

Az amerikai példát Nyugat-Európában is követte a legtöbb cég, ám Magyarországon sajnos a mai napi a legtöbb cumisüveg alapanyaga a polikarbonát (“törhetetlen üveg”), melyben megtalálható a biszfenol A. A polikarbonát cumisüvegek olcsóbbak a hagyományos üvegeknél, ezért választják sokan ezeket a termékeket.

Melyik biztonságos?

A környezetvédők több olyan listát is ismertettek, amelyek a biztonsággal használható cumisüvegekről készültek. A francia lista szerint az ADIRI, BORN-FREE, DODIE Initiation et Evolution, EVENFLO, GREEN TO GROW, MAM Care, MEDELA, Philips AVENT polipropilán, és a THINKBABY termékek használhatók biztonsággal. Az amerikai listákat pedig itt böngészhetjük: www.zrecsguide.com, www.squidoo.com.

Kapcsolódó link: http://vegyi.blog.hu/, a kampány blogja

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkFar-és comb „szobrászat” a leghatékonyabb Pilates gyakorlatokkal!
Következő cikkKerekítő.hu – ölbeli játékok kisgyermekes családoknak

28 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Sziasztok a tescoban lehet kapni üveg cumisüveget és olcsóbb mint a műanyag.Szerintem könnyebb tisztán tartani mint a műanyagot és abból nem oldódik ki semmi.

  2. Sziasztok !

    Tényleg vigyázni kell az AVENT-tel, inkább ne kockáztassunk. Én most vettem a babámnak babylove cumisüveget a DM-ben, “Bisphenol A Frei” jelzéssel, ráadásul nem is olyan drága, mint a Philips !

  3. A MAM-os termékeket ajánlom mindenkinek! Nekünk az összes babamárka közül ez vált be a legjobban. Az összes BPA-mentes és magas minőségű. Ami még fontos szempont, hogy Magyarországon gyártják őket.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..