Mi az az alfa generáció és kik tartoznak bele?

Mi az az alfa generáció és kik tartoznak bele?

Bizonyára mindenki számára ismerősen csengenek a baby-boomer, az x-, az y- és z-generáció, valamint a milleniumi generáció kifejezések. Mindezek főként a marketingben segítenek kategorizálni az egyes embereket aszerint, hogy melyik technológiai korszakban születtek, és ez alapján milyen típusú kommunikációval lehet őket a legjobban elérni, bár ez a felosztás alapvetően szociológiai eredetű. Most pedig, hogy elértük a XXI. század első ötödét, bevezetésre került a legújabb meghatározás: az alfa generáció, melybe a mi gyermekeink is tartoznak.

A legújabb kutatások alapján az ún. baby-boomerek, vagyis a második világháború után születettek egyre fogynak, az X-generáció (az 1965 és ’79 között születettek) és a milleniumi generáció (az 1980 és 2000 közöttiek) pedig épp „uralja a világot„. Ahhoz azonban, hogy tudjuk, mire számítsunk néhány évtized múlva, érdemes már most tisztában lennünk a következő generáció jellegzetességeivel, a szociológusok máris igyekeznek felírni a 2010 után születettek, azaz az alfa generációba tartozók jellemrajzát.

A világ sokszínűsége pozitív hatással van rájuk

A népesség diverzitása sokkal nagyobb, mint a korábbi években és évtizedekben, és ma már egyáltalán nem újdonság, ha más rasszú, vallású, idegen nyelven beszélő emberekkel találkozunk az utcán, vagy épp dolgozunk együtt. És bár mi ehhez több-kevesebb sikerrel már hozzászoktunk, az alfa generáció egy az egyben ebben nő fel, ennek pedig már most kezdenek megmutatkozni a hatásai a gyerekeknél, hogy mennyire elfogadóbbak egymással, és magasabb szociális érzékenységet mutatnak, mindez pedig bizakodásra adhat okot, miszerint egy rendkívül befogadó társadalom kialakulása várható az évszázad közepére.

>> FEJLESZTŐ JÁTÉKOK OVISOKNAK <<

A technológia határozza meg őket

Az alfa generáció már beleszületett a digitális korba, és igen hamar elkezdik kezelni az okoseszközöket. Bár az internet és a virtualitás rendkívül hasznos a tanulás, gyors információszerzés, vagy akár kikapcsolódás szempontjából (arról nem is beszélve, hogy épp ebből kifolyólag ezek a gyerekek sokkal könnyebben tanulnak vizuális módon), rengeteg kutatás igyekszik feltárni a képernyő előtt töltött idő hosszú távú hatásait, hiszen erről még semmi ismeretünk nincsen. A legkorábbi eredmények pedig nem szolgálnak épp a legjobb hírekkel, néhány kutatás ugyanis arra jutott, hogy kisgyermekeknél a túlzott okoseszköz használat néhány agyterület visszamaradását eredményezheti.

Cool, Nő, Fiatal, Lődd, Fényképezés, Önarckép, Mobil
pixabay

A szociális média az ő „nyilvántartásuk”

Hogyan befolyásolják ezek a platformok a szociális helyzetüket? A helyzet az, hogy ez egy teljesen új terület, az előző generációknak még nem kellett gyermekként és serdülőként odafigyelniük a digitális lábnyomukra, az alfa generáció viszont már egészen kis korban elkezdi kialakítani a saját online portfólióját„. Minden egyes feltöltött kép, posztolt szó és gondolat jellemezni fogja őket, akárcsak az X-generációról vezetett nyilvántartások. És mivel könnyen lehetséges, hogy mindez befolyásolni képes majd a jövőbeli életüket (akár jó, akár rossz irányba), így szülőként fokozottan oda kell figyelnünk gyermekünk online ténykedésére.

Tökéletesen tisztában lesznek a mentális egészség fontosságával

Ez a fajta online jelenlét elsősorban az X- és millleniumi generációs szülőket tudja befolyásolni és zavarba hozni. A látszat felértékelődése összefonódik a társadalmi státusszal, melyben ők felnőttek, és igyekeznek minél idillibb családi képet alkotni a közösségi platformokon. Ez az oka annak, hogy annyi jól öltözött anyuka pózol a mosolygós gyermekével egy makulátlan konyhában, vagy épp egy már-már teljesen randomnak tűnő szabadtéri jelenetben. Ez pedig egy öngerjesztő folyamat, melyben egyre több és több szülő vesz részt. Igyekezzünk nem beleesni ebbe a hibába, ez a „versengés” ugyanis könnyedén szülhet bűntudatot amikor rádöbbenünk, hogy a valós családi életünk nem olyan makulátlan, mint amilyennek láttatni akarjuk, hanem természetes módon előfordulnak benne a nehézségek és viták.

Na és hogyan hat mindez az alfa generációra? Kissé meglepő lehet, de az, hogy a digitalizációban nőnek fel, épp arra fogja tanítani őket, hogy a mentális egészség is legalább annyira fontos, mint a fizikai. Ennek oka, hogy nekik már egyáltalán nem akkora újdonság az önmagukról való posztolás, éppen ezért kevésbé lesz befolyásoló hatással rájuk, hiszen jól ismerik, illetve átlátják a képek és posztok mögöttes miértjeit és hogyanjait.

Valószínűleg előnyben fogják részesíteni a bolygót a gyermekvállalással szemben

Amikor a milleniumi generáció többsége belépett a munkaerőpiacra, a gazdaság nem volt éppen virágzó, ez pedig nagyban befolyásolta a családalapítási terveiket, és végül kevesebb gyermek is született, mint az előző évtizedekben. Amikor pedig az alfa generáció ér el abba a korba, minden valószínűség szerint a környezet- és klímaváltozás egyre súlyosbodó problémáival, valamint a túlnépesedés kérdésével fognak szembesülni, mindez pedig óriási hatással lehet majd a gyermekvállalásra.

>> KÖNYVEK A GYEREKNEVELÉSRŐL <<

Végezetül

Be kell látnunk, hogy a mai szülők és nagyszülők szeme előtt növekszik egy olyan generáció, amely szociálisan érzékenyebb és elfogadóbb lesz, technológiailag jóval fejlettebb, és nálunk sokkal jobban át fogják látni az olyan komplex kérdéseket, mint például a klímaváltozás. És bár sokunknak talán szomorúan hangzik, hogy esetleg alacsonyabb lesz a családalapítási hajlandóság, minden esély megvan rá, hogy ennek ellenére sokkal különlegesebb, és talán élhetőbb társadalom jön majd létre, mint amit ma feltételezünk.

VIA

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .