Mini harcosok klubja: karate, kick-box, taekwando

Én vagyok a kung fu panda!- visítja a gyerek és hadonászva ugrándozik a szobában. Ha a csemete érdeklődik a küzdősportok iránt, érdemes körülnézni, hogy milyen ágazatok és klubok elérhetőek a környéken. Nagyon fontos a megfelelő sportág, egyesület és edző kiválasztása, ugyanúgy, mint az edzések elkezdésének átgondolt időzítése.

Gyermekeik harmonikus fejlesztése érdekében a szülőknek a szabadidős tevékenységek megválasztásánál legalább olyan tudatosan és gondosan kell eljárniuk, mint az oktatási intézmények terén. A rendszeres sportolás beépítése a gyerekek életébe mind testileg, mind pszichikailag rengeteg pozitív hozadékkal jár. A sportág választásánál szem előtt kell tartani a gyerek egyéniségét, képességeit, és természetesen lényeges az is, hogy ő miben szeretné kipróbálni magát.

karate gyerekeknekHazánkban rengeteg küzdősport ágazat képviselteti magát, az egyesületek, klubok száma is igen magas. A szülők számára első pillantásra nehéz lehet kiválasztani a megfelelőt, de szerencsére az interneten ebben a témában is rengeteg információ érhető el. Érdemes előzetesen a gyerek nélkül ellátogatni a választott klubba, megnézni egy foglalkozást, beszélni az edzővel, a többi szülővel. Az alapos tájékozódás sok kudarctól és rossz élménytől kímélheti meg a szülőket és csemetéiket.

Zrínyi Miklós a kick-box, Sobotkáné Fábián Éva a tae kwon do és Zallel László a karate legelismertebb hazai mesterei közé tartoznak. Mindhárman rendkívül eredményes klubokat vezetnek és kiemelkedő eredményeket értek el a gyermek korosztály képzésének terén. Az edzőket arról kérdeztük, milyen életkorban érdemes elkezdeni az adott küzdősportot, milyen adottságok szükségesek hozzá és mit ad ez a sport a gyerekek számára.

Mindenki megtalálhatja az alkatának megfelelőt

A 4-8 éves korosztállyal kick-box előkészítő csoportokban dolgozunk, itt a foglalkozás 90%-a játékkal, 10%-a képességfejlesztéssel telik. Az igazi edzéseket 8 éves kortól ajánlott elkezdeni, ekkor már az edzés nagy részében kick-box technikákat tanítunk – mondja Zrínyi Miklós edző.

kick box gyerekeknekA kick-boxban többféle szabályrendszer szerint lehet küzdeni, mindenki megtalálhatja az alkatának megfelelő kategóriát. A semi és light kontakt inkább a gyors, magas sportolóknak való, aki pedig zömök, erős alkatú, kipróbálhatja magát a ringben.

A kick-box fejleszti a mozgáskoordinációt, magabiztosságot és tartást ad a gyerekeknek. A tanult technikák önvédelemre is használhatóak. A küzdősport segíti az önfegyelem és a figyelés képességének erősödését. Fontos szempont az is, hogy a gyerekek megtanulnak csapatban, közösségben dolgozni.

Kitartás, türelem és magabiztosság

A tae kwon do-t 5-6 éves korban lehet elkezdeni, abban az esetben, ha a választott egyesület létre tud hozni egy életkorilag homogén csoportot – tudjuk meg Sobotkáné Fábián Évától. – Amennyiben ez nem lehetséges, akkor inkább a 6-7 éves kort tartom ideálisnak. Ebben az életkorban a gyerekek finommotoros koordinációs szintje már magasabb. A tae kwon do mozgásanyaga szerteágazó, a megtanulásához kitartásra és türelemre van szükség.

Ezt a sportágat bárki kipróbálhatja, de nem igazán ajánlom olyan gyerekek számára, akik ódzkodnak a testi kontaktustól. Már kezdetektől sok a küzdőjáték, a páros gyakorlat, ami érintkezéssel jár. Fontos azonban tudni, hogy lehetőség van arra, hogy egy-egy tanuló a formagyakorlatok elsajátítására és tökéletesítésére fektessen hangsúlyt, ez esetben a kontaktus elkerülhető.

karate gyerekeknekAz övvizsga rendszer és a versenyzés miatt a tae kwon do-zó gyerekek megtanulnak stresszhelyzetben jól teljesíteni, a koncentrációs képességük javul, aminek az iskolában is hasznát veszik. Ez a sport magabiztosságot ad, folyamatos gyakorlása hozzászoktatja a gyerekeket a rendszeres mozgáshoz, ami elengedhetetlen része az egészséges életmódnak.

 Nem szükséges hozzá különleges adottság

A karatét már 5-6 évesen el lehet kezdeni, a kicsik az előkészítő csoportba járnak, 7 éves korukban kezdik meg a rendes edzésmunkát – mondja Zallel László. – A karate tömegsport, gyakorlásához nem szükséges különleges adottságokkal rendelkezni. Ha valaki versenyezni is szeretne, akkor fontos az ügyesség és az erő, és mivel ez egy egyéni sportág, nem javaslom azok számára, akik inkább a csapatjátékban lelnek örömöt.

A karate segít a gyerekek viselkedésének, személyiségének fejlesztésében, a félősebbek határozottabbakká válnak, az agresszív típusok pedig jól meghatározott keretek közé kerülnek. A sportág pozitívuma, hogy a test jobb és bal oldalát egyaránt fejleszti, hiszen a gyakorlatokat mindkét oldalra el kell végezni. Az övfokozatok szerinti hierarchikus rendszerben való előrejutás lehetősége motiválóan hat a gyerekekre.

Wilcsek Médea