Mit csinálnak nyáron a tanárok?

Az emberek többsége irigykedve gondol a pedagógusokra, mert azt hiszik, hogy a tanárok az egész nyarat otthon töltik, sőt jut nekik őszi, téli és nyári szünet is. Sajnos a kép nem annyira irigylésre méltó, mint ahogy elsőre látszik.

Nézzük a tényeket! Egy pedagógus év közben nem vehet ki szabadságot, és ez nem a főnökén múlik, hanem törvény szól erről. Ha nagyon fontos, sürgős problémája van, akkor kérhet fizetés nélküli szabadságot, de egyszer egy iskolaigazgató felvilágosított róla, hogy az sem jár mindenkinek. Vagyis egyes helyeken pitizni kell érte…

Hány hét is az a nyári szünet?
Akinek nincs tanár ismerőse, azt gondolja, hogy amint a gyerekeknek véget ér a tanév június elején, közepén, azzal a tanárok számára is elérkezik a Kánaán. Ez sajnos nincs így. Egy középiskolai tanár június legvégéig dolgozik, mert a következő feladatokat el kell végezniük az amúgy valóban üres iskolában. Például le kell érettségiztetniük néhány osztályt, meg kell írniuk a bizonyítványokat, anyakönyveket, meg kell tartani a tanévzáró ünnepséget, részt kell venni a tanévet lezáró monstre tanévzáró értekezleten, néhány helyen pedig még a munkaközösségi megbeszéléseken is. Augusztus közepétől a tanárok ismét munkába állnak. Következik a tanév tervezése, értekezlet értekezlet hátán, tankönyvosztás, osztályozó- és pótvizsgák, leltározás, a szertárak, segédeszközök rendbetétele.
Vagyis a nyári szünet valójában június végétől augusztus közepéig tart, ami másfél hónap. Ha összeszámoljuk, akkor ez hat hét, vagyis 30 munkanap.

Mit csinálnak a tanárok nyáron?
Egy jó részük megpróbál testileg-lelkileg regenerálódni, feltöltődni. Ami lássuk be, igencsak rájuk fér. Aki próbált már akár csak egyszer is negyvenöt percig folyamatosan beszélni egy halom izgő-mozgó embernek, az talán tud empatikusan gondolni egy pedagógusra, aki ezt egy éven át csinálja napi öt-hat-hét órában.

Mit csinálnak nyáron a tanárok? Van aztán a pedagógusoknak egy buzgóbb csoportja, aki a nyarat arra használja, hogy felkészüljön a következő tanévre, megismerkedjen a folyton változó tankönyvekkel, elkészítse a következő évi tanmenetét, szakirodalmat olvasson. Nem, ők nem ufók, tényleg találkoztam ilyennel. Ők lelkesek és/vagy szorongók, akik szeretnék lelkiismeretesen felkészülve kezdeni a tanévet. A lelkes tanárok egy másik része pedig ingyen, szerelemből tábort szervez a diákjainak, és elviszi őket egy-két hétre evezni, vándortáborozni, kézműveskedni. Ha valaki erre azt mondja, hogy „aha, ingyen nyaral és pihen”, annak azt javaslom, próbáljon meg egy héten át napi 24 órában felelősségteljesen felügyelni egy csapat kamasz gyerekre!

Az előrelátó tanárok egy másik csoportja beül az iskolapadba, és képezi magát. Merthogy a továbbképzés a pedagógusok számára kötelező, és ha év közben végez el egy kurzust, akkor gondoskodnia kell a helyettesítéséről, vagy óracserével kell megoldania a helyzetet. Vannak olyan tanárok is, akik nyáron írják a portfóliójukat, ami gyakorlatilag annyi munkát igényel, mint egy szakdolgozat.

A pechesebb pedagógusok nyáron készítik el az iskolájuk következő évi órarendjét, vagy hetente egyszer ügyeletet látnak el az iskolában. Ha egy tanár anyagilag rászorul, akkor pedig munkát vállal nyári táborokban, és pihenés helyett megpróbál a megélhetéséről gondoskodni.

Nagyon sokféle pedagógus van, és nagyon sokféle módon töltik a szabadságuk idejét. Ha arra gondolok, hogy egyes nyugati országokban hétévente egész éves szabadságot kapnak a pedagógusok, ez a hat hét nem is tűnik annyira hosszúnak.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Ha egy szóval kellene meghatároznom a foglalkozásomat, azt mondanám, hogy kapcsolat-tanár vagyok. Hiszem, hogy a jó párkapcsolat nem szerencse dolga, hanem tanulható készség, és sokat tudunk tenni azért, hogy harmonikus párkapcsolatban éljünk. Ebben támogatom a klienseimet az egyéni beszélgetéseinken, erről beszélek az előadásaimon, tréningjeimen.
Előző cikkÍgy nyaralunk mi!
Következő cikk6 tipp az izzadás ellen!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..