Mozgás várandósan- Nem csak az alakmegőrzésért!

Mozgás várandósan
hirdetésLevilla Pöttöm Tanoda

Nem is lehet kérdés, hogy a várandósság alatt ugyanúgy szükség van a mozgásra, mint egyébként az egészséges élethez. De mi a helyzet akkor, ha valaki előtte nem mozgott, de most a babája egészsége érdekében szeretne mindent megtenni?

A kérdésben dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Ahogyan azt már a címben is kifejtettük, a mozgás minden esetben jót tesz a szervezetnek. Ennek egyszerű az oka: a természet nem arra alkotta az embert, hogy egész nap üljön és feküdjön. Ha ezt teszi, úgy romlanak a szervek működési paraméterei, rosszabb lesz a vérellátás a végtagokban, súlyfelesleg, és azzal együtt különböző, súlyos betegségek is kialakulhatnak.

Edzés várandósan

A várandósság mindezeket a veszélyeket jelentősen felerősíti. A női szervezet számára az egyik legnagyobb kihívás egy másik élet létrehozása. Hiszen minden tápanyagot a nő biztosít a magzatnak, aminek hatására egy új, tökéletes kis embert hoz létre. Hormonális, sőt, alkati változásdokkal is számolni kell, gondoljunk csak a csípő szélesedésére. Sőt, mindez még vissza is tér az eredeti alapokhoz, miután a baba megszületett. Vagyis valóban hatalmas a kihívás, amit a kismamának érdemes minden módon támogatnia.

Kismama és a sport

Infinety hirdetés

A lehetőségek között az egyik fontos a mozgás, amit természetesen akkor is el lehet kezdeni, ha a várandósság előtt egyáltalán nem mozogtunk. Ebben az esetben azonban nagy körültekintéssel kell eljárni. Mindenképpen kerülni kell a nagy megerőltetéseket, és az olyan gyakorlatokat és sportokat, amelyek a hasat, lágyékot terhelik. Ha semmilyen mozgást nem végzett a kismama, akkor könnyedebb dolgokkal érdemes elindulni, mint a séta, a kismamajóga, vagy éppen egy valóban könnyed úszás. Ha pedig már egy ideje végezzük az adott sportot, akkor kicsit nehezíteni is lehet, de persze csak ésszerű keretek között. Ha bizonytalan, hogy mit és hogyan szabad, ebben az orvos biztosan tud segíteni.

Miért jó a mozgás várandósan?

A mozgás a test számára a legtermészetesebb dolog, és persze mint ilyen, jót is tesz neki. De ennél azért konkrétabban is láthatjuk, miért is jó. A mozgással a test energiát használ fel, ami rendszeresség esetén megakadályozza a súlyfelesleg kialakulását – amihez persze a megfelelő táplálkozás is elengedhetetlen. Dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász azt is elárulta, hogy nem véletlen, hogy ez a két ajánlás rendszerint kéz a kézben jelenik meg, hiszen szorosan összefüggenek.  A tápanyagok, nyomelemek és vitaminok hasznosulását is jelentősen javíthatja a mozgás, hiszen annak során a vérkeringés is felpezsdül, és az oxigén is nagyobb mennyiségben áramlik az erekben. Ezek pedig mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a sejtek anyagcseréjét javítsák!

Terhesvitamin hasznosulása

Ez különösen fontos a terhesség esetében, amikor ráadásul a szakemberek többsége még várandós-vitamin szedését is javasolja. A bejuttatott többlet tápanyag ugyanis így önmagában kevés. Hogy minél jobban hasznosulhasson, a mozgással is érdemes támogatni a folyamatot, így a baba ellátottsága is javul. Természetesen a tápanyagok felszívódását elősegíti még a megfelelő ételek kiválasztása, a sok nyers gyümölcs és zöldség fogyasztása, valamit a tabletták esetében az, ha szerves kötésű vegyületeket keresünk, és nem karbonátokat, amikkel a készítmények többsége dolgozik.

Forrás: ratkotunde.hu

Erről a témáról a Várandósság rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkFogmosást segítő applikációk gyerekeknek– Teszt
Következő cikkIntimtornával a jobb együttlétért…

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.